Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/20128
Назва: Спеціально-кримінологічні заходи запобігання насильницькій злочинності у військовій сфері
Інші назви: Special forensic tools to prevent violence crimes in military
Автори: Гальцова, О.В.
Фівкін, П.М.
Ключові слова: насильницька злочинність
військова сфера
заходи запобігання
violence crimes
military
prevention tools
Дата публікації: 2022
Видавець: НЮУ ім. Ярослава Мудрого
Бібліографічний опис: Гальцова О. В. Спеціально-кримінологічні заходи запобігання насильницькій злочинності у військовій сфері = Special forensic tools to prevent violence crimes in military / О. В. Гальцова, П. М. Фівкін // Юридичний науковий електронний журнал : електрон. наук. фах. вид. – 2022. – № 7. – С. 310–313. - DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2022-7/73.
Короткий огляд (реферат): Указується, що насильницька злочинність є однією із глобальних проблем сучасного суспільства та більшості країн світу. Зазначається, що не є виключенням і військова сфера, у якій вчинення насильства відбувається переважно у формах опору, примусу, погроз або насильства, нестатутних взаємовідносинах та має тенденцію до збільшення. Доведено, що насильство у військовій сфері особливо негативно впливає не тільки на суспільство, але й створюється загроза для національної безпеки всієї країни та існування її як суверенної і незалежної держави, оскільки оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності покладаються на Збройні Сили України. Звертається увага, що культура відносин у військових колективах є важливою складовою, яка ґрунтується на забороні застосуванні будь яких проявів насильства та безумовному дотриманні статутних правил, що визначені передусім Статутом внутрішньої служби і Дисциплінарним статутом Збройних Сил України, дія яких поширюється на усі військові формування України. Авторами досліджуються здобутки українських кримінологів щодо природи та сутності злочинності, заходів запобігання цьому явищу, причин та умов окремих злочинів, особливостей особи злочинця. Наголошується на пріоритетності недопущення вчинення злочинів шляхом їх запобігання як реального засобу її протидії, який передбачає здійснення цілої системи виважених та взаємопов’язаних заходів, як складової кримінологічної політики держави. Зазначається, що заходи запобігання кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення або проходження військової служби насильницької злочинності здійснюються на загальносоціальному, спеціально-кримінологічному та індивідуальному рівнях. Аналізуються спеціально-кримінологічні заходи запобігання насильницької злочинності у військовій сфері, які повинні бути спрямовані на ліквідацію причин і умов, що сприяють їх вчиненню. Розглядаються наступні спеціально-римінологічні заходи запобігання насильницьких злочинів у військовій сфері: організаційного, соціально-виховного, ідеологічного характеру, дотримання та зміцнення військової дисципліни і визначається їх зміст. Робиться висновок, що їх реалізація сприятиме забезпеченню запобіганню насильницькій злочинності у військовій сфері.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://doi.org/10.32782/2524-0374/2022-7/73
https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/20128
Розташовується у зібраннях:Наукові статті Військово-юридичного інституту

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Galtsova_310–313.pdf391.48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.