Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/18625
Назва: Деякі аспекти органічного виробництва в умовах сталого розвитку
Автори: Ігнатенко, І.В.
Салюк, І.О.
Скорик, К.В.
Ключові слова: органічне землеробство
органічне виробництво
землі сільськогосподарського призначення
охорона земель
якість земель
продовольча безпека
агробізнес
екологічно чиста продукція
органическое земледелие
органическое производство
земли сельскохозяйственного назначения
охрана земель
качество земель
продовольственная безопасность
агробизнес
экологически чистая продукция
organic farming
organic production
agricultural lands
land protection
land quality
food security
agribusiness
ecologically clean products
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Ігнатенко І. В. Деякі аспекти органічного виробництва в умовах сталого розвитку / І. В. Ігнатенко, І. О. Салюк, К. В. Скорик // Юридичний бюлетень. – 2020. – Вип. 15. – С. 9–16.
Короткий огляд (реферат): Сучасний стан агросфери, виснаження ґрунтів, забруднення навколишнього природного середовища – вимагають впровадження нових технологій, які змогли б стабілізувати аграрну сферу України та вивести її на новий рівень. В статті розглядається процес органічного виробництва, який, перш за все, зорієнтований на еколого-безпечне ведення сільського господарства та вироблення безпечної і якісної сільськогосподарської продукції. Вагомі потенціальні можливості для розвитку органічного сектора зосередженні в Україні, внаслідок наявності земельного потенціалу, який придатний для виробництва екологічно чистої продукції органічного походження. Господарювання, в основу якого покладено органічне виробництво, має певний ряд переваг, зокрема: сприяє відновленню природної родючості ґрунтів, підвищенню якості сільськогосподарських угідь, зменшенню шкідливих викидів, скороченню застосування штучних засобів хімізації та витрат невідновлюваних енергетичних ресурсів. Але на сьогодні існує чимало перешкод, які гальмують ефективний розвиток органічного виробництва. Серед них можна виділити: існування несформованого ринку органічної продукції, недосконалість законодавства та державної політики, відсутність системи державного стимулювання, регулювання та контролю тощо. У статті здійснено аналіз загальних принципів виробництва органічної сільськогосподарської продукції. Запропоновано на законодавчому рівні передбачити ряд спеціальних принципів здійснення органічного виробництва. У даних принципах враховуються економічні, екологічні, соціальні аспекти. Істотна увага приділяється і турботі про майбутні покоління, що робить можливим розглядати органічне сільське господарство, органічну агропродовольчу систему в цілому як фактор сталого розвитку.
Современное состояние агросферы, истощение почв, загрязнение окружающей природной среды - требуют внедрения новых технологий, которые смогли бы стабилизировать аграрную сферу Украины и вывести ее на новый уровень. В статье рассматривается процесс органического производства, который, прежде всего, ориентирован на эколого-безопасное ведение сельского хозяйства и производство безопасной и качественной сельскохозяйственной продукции. Значительные потенциальные возможности для развития органического сектора сосредоточены в Украине, вследствие наличия земельного потенциала, который пригоден для производства экологически чистой продукции. Хозяйствования, в основу которого положено органическое производство, имеет определенный ряд преимуществ, в частности: способствует восстановлению естественного плодородия почв, повышению качества сельскохозяйственных угодий, уменьшению вредных выбросов, сокращению применения искусственных средств химизации и расходов невозобновляемых энергетических ресурсов. Но на сегодняшний день существует немало препятствий, которые тормозят эффективное развитие органического производства. Среди них можно выделить: существование формирующегося рынка органической продукции, несовершенство законодательства и государственной политики, отсутствие системы государственного стимулирования, регулирования и контроля и тому подобное. В статье проведен анализ общих принципов производства органической сельскохозяйственной продукции. Предложено на законодательном уровне предусмотреть ряд специальных принципов осуществления органического производства. В данных принципах учитываются экономические, экологические, социальные аспекты. Существенное внимание уделяется и заботе о будущих поколениях, что делает возможным рассматривать органическое сельское хозяйство, органическую агропродовольственную систему в целом как фактор устойчивого развития.
Опис: The current state of the agricultural sphere, soil depletion, environmental pollution − requires the introduction of new technologies that could stabilize the agricultural sector of Ukraine and bring it to a new level. The article considers the process of organic production, which is primarily focused on environmentally friendly agriculture and the production of safe and high quality agricultural products. Significant potential opportunities for the development of the organic sector are concentrated in Ukraine, due to the availability of land potential that is suitable for the production of environmentally friendly products of organic origin. Farming based on organic production has a number of advantages, in particular: helps to restore the natural fertility of soils, improves the quality of agricultural land, reduce harmful emissions, reduces the use of artificial chemicals and the cost of non-renewable energy resources. But today there are many obstacles that hinder the effective development of organic production. Among them are: the existence of an unformed market for organic products, the imperfection of legislation and public policy, the lack of a system of state incentives, regulation and control, and so on. The article analyzes the general principles of production of organic agricultural products. It is proposed at the legislative level to provide a number of special principles for organic production. These principles take into account economic, environmental and social aspects. Significant attention is paid to the care of future generations, which makes it possible to consider organic agriculture as a factor of sustainable development.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/18625
Розташовується у зібраннях:Наукові статті кафедри земельного та аграрного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ignatenko_9-16.pdf644.16 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.