Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19893
Название: Працівник ІТ-сфери як суб’єкт трудового права
Авторы: Заїка, Д. І.
Ключевые слова: ІТ-працівник
цифровізація
умови праці
трудові відносини
режим роботи
гіг-контракти
нестандартна зайнятість
договір про неконкуренцію
цифрові платформи
нестандартні форми зайнятості
Дата публикации: 2023
Издательство: НЮУ ім. Ярослава Мудрого
Библиографическое описание: Заїка Д. І. Працівник ІТ-сфери як суб’єкт трудового права : дис. … д-ра філософії : 081 / Д. І. Заїка ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, М-во освіти і науки України ; наук. кер. О. Г. Середа. – Харків, 2023. – 223 с.
Аннотация: У дисертації за результатами дослідження категорій «цифрова економіка», «платформна зайнятість», «шерингова економіка» аргументовано, що в цифрову еру основою предмета сучасних суспільних відносин в IT-сфері є суспільні відносини в цифровому середовищі. Суспільні відносини в ІТ-сфері охоплюють збирання, оброблення й передання даних на базі обчислювальної та інформаційної техніки, щоб отримати інформацію нової якості та використовувати її. Суспільні відносини в ІТ-сфері багатогранні й містять публічноправовий і приватноправовий аспекти. Авторка виділила такі етапи виникнення (становлення) суспільних відносин української ІТ-сфери: перший етап (3000 р. до н. е. – кінець ХV ст.) – формування передумов виникнення суспільних відносин в ІТ-сфері, домінування ручних інформаційних технологій; другий етап (кінець ХV ст. – початок ХХ ст.) – домінування механічних інформаційних технологій; третій етап (середина ХХ ст. – 60-ті рр. ХХ ст.) – виникнення електричної технології, поява перших комп’ютерів; створення окремої галузі ІТ; четвертий етап (1970–1990 рр.) – розширення суспільних відносин в ІТ-сфері завдяки виникненню електронної технології та мережі «Інтернет»; п’ятий етап (1991 р. – початок ХХІ ст.) – становлення української академічної науки ІТ-сфери; шостий етап (2010–2022 рр.) – розквіт української ІТ-сфери; сьомий етап (лютий 2022 р. – дотепер) – суспільні відносини в ІТ-сфері у воєнний період. У дисертації запропоновано поняття «ІТ-аутсорсинг» як відносини між замовником та аутсорсером-роботодавцем, за яких замовник передає частину своїх функцій аутсорсеру-роботодавцю на виконання його працівниками ІТ-сфери за вказівками й під контролем аутсорсера-роботодавця. Розмежовано фриланс і роботу за викликом. Авторка виявила об’єктивну необхідність диференціювати правове регулювання праці, що зумовлено зміною умов праці у зв’язку із цифровізацією виробництва й виникненням великої кількості нетипових форм зайнятості. Щоб знизити рівень «тіньової» зайнятості й зменшити бюрократичне навантаження на роботодавців, пропонується запровадити спрощений режим регулювання для підприємств, які переповнені нетиповою зайнятістю. Розмежовано поняття «спеціальне регулювання» та «спрощений режим». Спрощений режим завжди дерегулює суспільні відносини, тоді як «спеціальне регулювання» може бути як спрощеним (дерегульованим, «послабленим» для суб’єкта), так і зарегульованим (мати більше вимог / правил для суб’єкта). Спеціальне регулювання ширше за спрощений режим і повністю охоплює друге.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19893
Располагается в коллекциях:12.00.05. – Трудове право; право соціального забезпечення

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Zaika_dis.pdf1.63 MBAdobe PDFМиниатюра
Просмотреть/Открыть
Zaika_rishennia.pdf120.47 kBAdobe PDFМиниатюра
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.