Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19842
Назва: Гонорарна практика адвоката: актуальні питання
Автори: Ковальова, Я.О.
Овчаренко, О.М.
Ключові слова: гонорар адвоката
правова природа гонорару
порядок обчислення гонорару
узгодження гонорару з клієнтом
принцип розумності розміру гонорару
класифікація різновидів гонорару адвоката
attorney's fee
legal nature of the attorney's fee
procedure for calculating the attorney's fee
agreement of the attorney's fee with the client
principle of reasonableness of the attorney's fee
classification of types of the attorney's fees
Дата публікації: 2022
Видавець: НЮУ ім. Ярослава Мудрого
Бібліографічний опис: Ковальова Я.О. Гонорарна практика адвоката: актуальні питання / Ковальова Я.О., Овчаренко О.М. // Юридичний науковий електронний журнал. - № 5 . - 2022. - С. 608-611.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена висвітленню проблеми гонорару адвоката, що обумовлена складністю і багатогранністю цього питання. Так, Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не містить чітких і вичерпних критеріїв визначення розміру гонорару, єдиних уніфікованих інструкцій щодо цього не надають інші нормативно-правові акти, які регламентують адвокатську діяльність. Зроблено висновок, що гонорар є невід’ємним елементом взаємовідносин адвоката з клієнтом, являючи собою істотну умову угоди про надання правової допомоги. Розмір гонорару адвоката встановлюється та змінюється на підставі вільної домовленості адвоката з клієнтом, оскільки в цій сфері діє принцип цивільно-правового дозвільного регулювання. Під час визначення форми і розміру гонорару адвоката важливим є дотримання адвокатом принципу добросовісності й розумного обґрунтування ціни виконаної роботи. Порушення цього правила за певних умов може тлумачитися як порушення Правил адвокатської етики й призвести до дисциплінарної та інших видів юридичної відповідальності адвоката. В теорії адвокатури розрізняють такі різновиди гонорарів адвоката, як оплата праці адвоката за кількістю витрачених на виконання доручення годин (погодинна); фіксований гонорар; диференційований гонорар на окремі послуги адвоката; ймовірний гонорар; абонентська форма оплати роботи адвоката; гонорар успіху. В Україні за відсутності єдиного нормативного централізованого стандарту визначення розміру гонорару найбільш поширеними видами гонорару адвоката є фіксований гонорар і гонорар успіху. В країнах ЄС поширеним є встановлення органами адвокатського самоврядування граничної максимальної межі розміру гонорару адвоката. Багато країн ЄС прямо забороняє «гонорар успіху», разом із встановленням дисциплінарної та майнової відповідальності адвоката за порушення стандартів визначення ставок гонорару. Одночасно єдиним для європейського правового простору є принцип розумності гонорару адвоката, який базується на обґрунтованості й реальності прикладених адвокатом у справі зусиль.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19842
Розташовується у зібраннях:Наукові статті кафедри адвокатури

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kovaliova_608-611.pdf444.58 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.