Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/20024
Title: Правові проблеми захисту земельних прав в контексті глобального «захоплення земель» (досвід Канади)
Other Titles: Legal problems of protection of land rights in the context of global “land grabbing ” (Canadian experience)
Authors: Ігнатенко, І.В.
Keywords: використання земель
право землекористування
право власності
оренда землі
законодавство Канади
земельні правовідносини
земельні спори
управління землями
ринок землі
обмеження прав
правовий режим земель
захист земельних прав
land use
land use right
ownership
land lease
Canadian law
land legal relations
land disputes
land management
land market
limitation of rights
legal regime of lands
protection of land rights
Issue Date: 2024
Publisher: НЮУ ім. Ярослава Мудрого
Citation: Ігнатенко І. В. Правові проблеми захисту земельних прав в контексті глобального «захоплення земель» (досвід Канади) / І. В. Ігнатенко // Юридичний науковий електронний журнал : електрон. наук. фах. вид. – 2024. – № 2. – С. 26–29. – URL: http://www.lsej.org.ua/2_2024/5.pdf (дата звернання: 27.03.2024).
Abstract: Протягом останніх кількох років таке явище як «захоплення землі» зростає у всьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Відбувається масове придбання сільськогосподарських земель іноземними та вітчизняними інвесторами. Явище «захоплення землі» в останні роки привернуло увагу різних cуб’єктів, включаючи міжнародні організації, уряд та громадянське суспільство. Це стає можливим через швидкість, з якою відбувається таке масштабне придбання, характер більшості угод і, що ще важливіше, несправедливість, в якій більшість земельних угод не враховують права місцевих громад, а також малих фермерів. Хоча «захоплення землі» засуджується через вплив на місцеве населення та навколишнє природне середовище, це не змінює того факту, що більшість земельних угод є законними. Тому стверджується, що права людини фіксують важливий вимір цінностей, які під загрозою. Держави та міжнародні організації повинні бути зосереджені на вирішення проблеми «захоплення землі», коли мова йде про зміну прав на землю та відносин щодо використання земельних ділянок будь-яким членом суспільства. Констатується, що більшість масштабних придбань землі, що відбулися в останнє десятиліття, мали місце в країнах, де права людини не виконуються, тим самим ставлячи під сумнів справедливий характер масштабних придбань земель. Проаналізовано у статті яким може бути внесок міжнародного законодавства щодо прав людини у захист земельних прав. З’ясовано, що довгострокове виснаження природних ресурсів, втрата біорізноманіття та глобальне потепління через глобальне «захоплення земель» та ресурсів негативно впливає на права людини та майбутніх поколінь. У статті висвітлюються основні проблеми, пов’язані з «захопленням землі» в усьому світі та в Канаді, аналізуються закономірності щодо відносин власності на землю. Акцентовано увагу на законодавчих заходах, які діють у Канаді для захисту сільськогосподарських земель. З’ясовано, що на сьогодні вже деякі провінції обмежують придбання сільськогосподарських земель іноземцями.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/20024
Appears in Collections:Наукові статті кафедри земельного та аграрного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ignatenko_ 26–29.pdf411.49 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.