Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19263
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФедчишин, Д.В.-
dc.contributor.authorІгнатенко, І.В.-
dc.date.accessioned2022-01-24T19:23:53Z-
dc.date.available2022-01-24T19:23:53Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationФедчишин Д. В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи / Д. В. Федчишин, І. В. Ігнатенко // Право і суспільство. – 2021. – № 6. – С. 138–145. DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736/2021.6.20uk_UA
dc.identifier.issn2311-9012-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.32842/2078-3736/2021.6.20-
dc.identifier.urihttps://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/19263-
dc.descriptionThe article is devoted to the study of the current state and prospects of development of organic production of aquaculture products. The types of use of aquatic bioresources in Ukraine, which include industrial fishing and aquaculture, are analyzed. It is proved that proper legal regulation of the use of aquatic bioresources is an important factor in ensuring food security of Ukraine, because it will not only increase the range and production of Ukrainian fish products, meet the needs of domestic fisheries, but also help ensure rational use of aquatic bioresources by users. The main directions of obtaining commercial aquaculture are identified: 1) grazing; 2) rate; 3) industrial. The experience and peculiarities of the development of organic production of aquaculture products in some countries of the world, in particular in China, are studied. The analysis of domestic regulations governing the field of organic production of aquaculture products is provided. The latter establish special conditions for keeping, feeding, and treating aquaculture facilities in organic production. It is noted that aquaculture entities before investing in organic production must invest significant funds in the facility, which is intended for the production of organic aquaculture in order to improve its environmental status and bring it into line with the requirements for organic production. It is concluded that for the effective development of organic aquaculture in Ukraine it is necessary to overcome a number of barriers, such as significant water pollution, lack of organic feed and lack of international certification of organic aquaculture operators. It is proved that today there is a need to solve the problems of legal regulation of organic production of aquaculture products, taking into account world experience.ru_RU
dc.description.abstractСтаття присвячена дослідженню сучасного стану та перспектив розвитку органічного виробництва продукції аквакультури. Проаналізовано види використання водних біоресурсів в Україні, до яких належать промислове рибальство та аквакультура. Доведено, що належна правова регламентація використання водних біоресурсів є важливим чинником забезпечення продовольчої безпеки України, адже не лише сприятиме збільшенню асортименту та виробництву української рибної продукції, задоволенню потреб населення у вітчизняній продукції рибного господарства, а й допоможе забезпеченню раціонального використання водних біоресурсів користувачами. Виокремлено основні напрямами отримання товарної аквакультури: 1) випасна; 2) ставкова; 3) індустріальна. Досліджено досвід та особливості розвитку органічного виробництва продукції аквакультури в деяких країнах світу, зокрема в Китаї. Здійснено аналіз вітчизняних нормативно-правових актів, що регулюють сферу органічного виробництва продукції аквакультури, встановлюючи особливі умови утримання, годування, лікування об’єктів аквакультури при органічному виробництві. Відзначено, що суб’єкти аквакультури перед початком органічного виробництва мають вкладати значні кошти в об’єкт, який призначається для здійснення виробництва органічної аквакультури з метою покращення його екологічного стану та приведення його до відповідності вимогам для органічного виробництва. Зроблено висновки про те, що для ефективного розвитку органічного напрямку аквакультури в Україні необхідно подолати низку бар’єрів, таких як значна забрудненість водойм, нестача органічних кормів та відсутність міжнародної сертифікації у операторів органічної аквакультури. Доведено, що на сьогодні існує потреба у вирішенні проблем правового регулювання органічного виробництва продукції аквакультури з урахуванням світового досвіду.uk_UA
dc.description.abstractСтатья посвящена исследованию современного состояния и перспективам развития органического производства аквакультуры. Проанализированы виды использования водных биоресурсов в Украине, к которым относятся промышленное рыболовство и аквакультура. Доказано, что надлежащая правовая регламентация использования водных биоресурсов является важным фактором обеспечения продовольственной безопасности Украины, ведь будет не только способствовать увеличению ассортимента и производству украинской рыбной продукции, удовлетворению потребностей населения в отечественной продукции рыбного хозяйства, но и поможет обеспечению рационального использования водных биоресурсов пользователями. Выделены основные направления получения товарной аквакультуры: 1) выпасная; 2) прудовая; 3) индустриальная. Исследован опыт и особенности развития органического производства аквакультуры в некоторых странах мира, в частности в Китае. Осуществлен анализ отечественных нормативно правовых актов, регулирующих сферу органического производства продукции аквакультуры, устанавливая особые условия содержания, кормления, лечения объектов аквакультуры при органическом производстве. Отмечено, что субъекты аквакультуры перед началом органического производства должны вкладывать значительные средства в объект, который назначается для производства органической аквакультуры с целью улучшения его экологического состояния и приведения его в соответствие требованиям для органического производства. Сделаны выводы, что для эффективного развития органического направления аквакультуры в Украине необходимо преодолеть ряд барьеров, таких как значительная загрязненность водоемов, недостаток органических кормов и отсутствие международной сертификации у операторов органической аквакультуры. Доказано, что на сегодняшний день существует потребность в решении проблем правового регулирования органического производства продукции аквакультуры с учетом мирового опыта.ru_RU
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherНаціональний юридичний університет імені Ярослава Мудрогоuk_UA
dc.subjectорганічне виробництвоru_RU
dc.subjectаквакультураru_RU
dc.subjectводні біоресурсиru_RU
dc.subjectпромислове рибальствоru_RU
dc.subjectземлі водного фондуru_RU
dc.subjectсертифікація органічної продукціїru_RU
dc.subjectorganic productionru_RU
dc.subjectaquacultureru_RU
dc.subjectaquatic bioresourcesru_RU
dc.subjectindustrial fishingru_RU
dc.subjectlands of water fundru_RU
dc.subjectcertification of organic productsru_RU
dc.subjectорганическое производствоru_RU
dc.subjectаквакультураru_RU
dc.subjectводные биоресурсыru_RU
dc.subjectпромысловое рыболовствоru_RU
dc.subjectземли водного фондаru_RU
dc.subjectсертификация органической продукцииru_RU
dc.titleОрганічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективиuk_UA
dc.typeArticle-
Appears in Collections:Наукові статті кафедри земельного та аграрного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
138-145.pdf330.51 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.