Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/16242
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGutorova, Nataliya-
dc.contributor.authorBatyhina, Olena-
dc.contributor.authorTrotska, Maryna-
dc.date.accessioned2019-05-09T10:22:51Z-
dc.date.available2019-05-09T10:22:51Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationGutorova N. Legal protection of public health through control over genetically modified food / N. Gutorova, O. Batyhina, M. Trotska // Wiadomosci lekarskie. – 2018. – Vol. 71, is. 2, pt. 2. – P. 366–370.ru_RU
dc.identifier.urihttp://wl.medlist.org/02b-2018-21/-
dc.identifier.urihttps://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/16242-
dc.descriptionOBJECTIVE: Introduction: Science is constantly being developed which leads to both positive and negative changes in public health and the environment. One of the results of scientific progress is introduction of food based on genetically modified organisms whose effects on human health, to date, remain scantily studied and are ambiguous. The aim: to determine how human health can be influenced by food production based on genetically modified organisms. PATIENTS AND METHODS: Materials and methods: international acts, data of international organizations and conclusions of scientists have been examined and used in the study. The article also summarizes information from scientific journals and monographs from a medical and legal point of view with scientific methods. This article is based on dialectical, comparative, analytic, synthetic and comprehensive research methods. CONCLUSION: Conclusions: Genetically modified organisms are specific human-made organisms being a result of using modern biotechnology techniques. They have both positive and negative effects on human health and the environment. The main disadvantage is not sufficient study of them in various spheres of public life.ru_RU
dc.description.abstractМЕТА: Введення: наука постійно розвивається, що призводить як до позитивних, так і негативних змін в громадській охороні здоров'я і навколишнього середовища. Одним з результатів наукового прогресу є впровадження продуктів харчування на основі генетично модифікованих організмів, вплив яких на здоров'я людини до теперішнього часу залишається маловивченим і неоднозначним. Мета: визначити, як на здоров'я людини може впливати виробництво продуктів харчування на основі генетично модифікованих організмів. Матеріали і методи: міжнародні дослідження, дані міжнародних організацій та висновки вчених були вивчені і використані в дослідженні. Стаття також узагальнює інформацію з наукових журналів і монографій з медичної та юридичної точок зору за допомогою наукових методів. Ця стаття заснована на діалектичних, порівняльних, аналітичних, синтетичних і комплексних методах дослідження. Висновки: генетично модифіковані організми - це особливі організми, створені людиною, є результатом використання сучасних методів біотехнології. Вони надають як позитивне, так і негативний вплив на здоров'я людини і навколишнє середовище. Основним недоліком є недостатнє вивчення їх в різних сферах суспільного життя.ru_RU
dc.description.abstractЦЕЛЬ: Введение: наука постоянно развивается, что приводит как к позитивным, так и негативным изменениям в общественном здравоохранении и окружающей среде. Одним из результатов научного прогресса является внедрение продуктов питания на основе генетически модифицированных организмов, воздействие которых на здоровье человека до настоящего времени остается малоизученным и неоднозначным. Цель: определить, как на здоровье человека может влиять производство продуктов питания на основе генетически модифицированных организмов. Материалы и методы: международные исследования, данные международных организаций и выводы ученых были изучены и использованы в исследовании. Статья также обобщает информацию из научных журналов и монографий с медицинской и юридической точек зрения с помощью научных методов. Эта статья основана на диалектических, сравнительных, аналитических, синтетических и комплексных методах исследования. Выводы: генетически модифицированные организмы – это особые организмы, созданные человеком, являющиеся результатом использования современных методов биотехнологии. Они оказывают как положительное, так и отрицательное воздействие на здоровье человека и окружающую среду. Основным недостатком является недостаточное изучение их в различных сферах общественной жизни.-
dc.language.isootherru_RU
dc.subjectокружающая средаru_RU
dc.subjectгенетически модифицированные организмыru_RU
dc.subjectздоровье человекаru_RU
dc.subjectдовкілляru_RU
dc.subjectгенетично модифіковані організмиru_RU
dc.subjectздоров’я людиниru_RU
dc.subjectenvironmentru_RU
dc.subjectgenetically modified organismsru_RU
dc.subjecthuman healthru_RU
dc.titleLegal protection of public health through control over genetically modified foodru_RU
dc.typeArticleru_RU
Appears in Collections:Наукові статті Полтавського юридичного інституту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gutorova_Batyhina_Trotska_366-370.pdf144.53 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.