Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/15384
Title: Теоретичні основи кримінального процесуального доказування
Other Titles: Теоретические основы уголовного процессуального доказывания
Theoretical foundations of criminal procedural proof
Authors: Вапнярчук, В’ячеслав Віталійович
Keywords: кримінальне процесуальне доказування
система доказування
об’єкт доказування
суб’єктивна сторона доказування
об’єктивна сторона доказування
суб’єкт доказування
засоби доказування
докази
Issue Date: 2018
Citation: Вапнярчук В. В. Теоретичні основи кримінального процесуального доказування : автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.09 / В. В. Вапнярчук ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. – Харків, 2018. – 40 с.
Abstract: Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.09 «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність». – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Міністерство освіти і науки України, Харків, 2018. Робота є першою у вітчизняній кримінальній процесуальній науці після набрання чинності КПК України 2012 року кваліфікаційною науково-дослідною працею, яка присвячена комплексній розробці теоретичних основ кримінального процесуального доказування і низки практичних проблем, що виникають при його здійсненні. Розроблено новий концептуальний підхід до кримінального процесуального доказування, сутність якого полягає у розумінні доказування як системи, що складається з таких елементів як об’єкт, суб’єктивна сторона, об’єктивна сторона і суб’єкт доказування, організованість і взаємодія яких є необхідною і достатньою умовою належного здійснення доказової діяльності. Здійснено системний аналіз кримінального процесуального доказування шляхом використання різних форм опису, зокрема: а) історичної (виокремлено пізнавальний, діяльнісний і комплексний концептуальні підходи до розуміння сутності доказування та їх філософсько-методологічне підґрунтя); б) предметної (визначено загальну будову системи доказування та структуру її змістовних елементів); в) функціональної (розкрито особливості внутрішнього та зовнішнього функціонування системи доказування). Розглянуто гносеологічну і проектно-реалізаційну природу кримінального процесуального доказування. Обґрунтовано необхідність виділення й дослідження поняття «об’єкт кримінального процесуального доказування», проаналізовано його співвідношення з поняттями «предмет доказування» та «межі кримінального процесуального доказування». Визначено і проаналізовано характерні ознаки суб’єктивної й об’єктивної сторони кримінального процесуального доказування. Виділено коло суб'єктів кримінального процесуального доказування та здійснено їх класифікацію, з’ясовано особливості співвідношення понять «обов’язок доказування» і «тягар доказування». За результатами проведеного дослідження висловлено й обґрунтовано низку пропозицій, що сприятимуть удосконаленню доктринального розуміння кримінального процесуального доказування, його правового регулювання та ефективності здійснення.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/15384
Appears in Collections:12.00.09 – Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vapnіarchuk_2018.pdf393.3 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.