Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/14867
Title: Ensuring right to organic food in public health system
Other Titles: Забезпечення прав на органічний продукт в системі охорони здоров'я
Authors: Pashkov, Vitalii
Batyhina, Olena
Leiba, Liudmyla
Keywords: organic farming
environment
organic food
human health
органічне сільське господарство
навколишнє середовище
органічна їжа
здоров'я людини
Issue Date: 2018
Citation: Pashkov V. M. Ensuring right to organic food in public health system / V. Pashkov, О. Batyhina, L. Leiba // Wiadomości Lekarskie. – 2018. – T. 71, № 1, cz. 2. – С. 226–229.
Abstract: Вступ: Здоров'я людини безпосередньо залежить від безпеки та якості їжі. У свою чергу, якість та безпека харчових продуктів залежать безпосередньо від виробничих умов та методів. Є два основних способи виробництва продуктів харчування: традиційні та органічні. Органічне виробництво продуктів харчування вважається більш безпечним та більш вигідним для здоров'я людини. Мета: визначити, чи впливає метод виробництва органічних продуктів на здоров'я людини. Матеріали та методи: міжнародні акти, дані міжнародних організацій та висновки вчених були вивчені та використані в дослідженні. У статті також узагальнено інформацію з наукових журналів та монографій з медичної та правової точки зору з використанням наукових методів. Ця стаття базується на діалектичних, порівняльних, аналітичних, синтетичних та комплексних методах дослідження. Проаналізовано проблеми впливу методів виробництва харчових продуктів та умов на здоров'я людини в рамках системного підходу. Висновки. Методи та умови виробництва харчових продуктів в кінцевому рахунку впливають на стан та рівень здоров'я людей. Органічний метод виробничої діяльності позитивно впливає на здоров'я людини.
Description: Introduction: Human health directly depends on safety and quality of food. In turn, quality and safety of food directly depend on its production conditions and methods. There are two main food production methods: traditional and organic. Organic food production is considered safer and more beneficial for human health. Aim: to determine whether the organic food production method affects human health. Materials and methods: international acts, data of international organizations and conclusions of scientists have been examined and used in the study. The article also summarizes information from scientific journals and monographs from a medical and legal point of view with scientific methods. This article is based on dialectical, comparative, analytic, synthetic and comprehensive research methods. The problems of effects of food production methods and conditions on human health have been analyzed within the framework of the system approach. Conclusions: Food production methods and conditions ultimately affect the state and level of human health. The organic method of production activity has a positive effect on human health.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/14867
Appears in Collections:Наукові статті Полтавського юридичного інституту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pashkov_Batyhina_Leiba_226–229.pdf138.68 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.