МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

програма

 

навчальної дисципліни

“Історія держави і права

України”

 

 

 

 

 

 

Затверджено Вченою радою академії

(протокол № 7 від 21 грудня 2001 р.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2002

Програма навчальної дисципліни “Історія держави і права України” / Уклад. В.Д. Гончаренко. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2002. – 24 с.

 

 

 

 

 

 

 

У к л а д а ч   В.Д. Гончаренко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою
академії (протокол № 4 від 01.02.2002 р.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р о з д і л  І. Предмет і метод історії держави

і права України

 

Предмет, методологія курсу історії держави і права України, місце курсу в системі юридичних навчальних дисциплін.

Наукова і навчальна література з курсу. Критика антинаукових концепцій історії держави і права України.

Періодизація історії держави і права України.

 

Р о з д і л  ІІ. Перші державні утворення і право на території Північного Причорномор'я

і Приазов 'я (середина І тис. до н.е. – V ст. н. е.)

 

Виникнення і розвиток Скіфської держави: суспільно-політичний лад; джерела та основні риси права.

Античні міста-держави: Ольвія, Херсонес, Пантікапей, Тіра та ін. Суспільно-політичний лад, джерела й основні риси права. Зв'язки з місцевими племенами і союзами племен.

Боспорське царство. Його суспільно-політичний лад, джерела та основні риси права.

Значення рабовласницьких держав Північного Причорномор'я для процесу розкладу родоплемінного устрою, виникнення державності у східних слов'ян.

 

Р о з д і л  ІІІ. Держава і право східних слов'ян

у період зародження і становлення феодальних відносин (VІ – поч. ХІІ ст. н.е.)

 

Східні слов'яни, їх розселення на сучасній території України. Родоплемінна організація суспільства та її розклад: родовий уклад життя людей, зародження патріархального рабства, формування феодальних відносин. Переростання родових общин у територіальні.

Східнослов'янські племена, союзи племен, племінні княжіння.

Союз союзів племінних княжінь Середнього Подніпров'я під назвою “Русь” (VІІІ ст. н.е.).

Суперсоюз племінних княжінь під назвою “Руська земля” (поч. IX ст.) – попередник держави Київська Русь.

Утворення і розвиток держави з центром у Києві. Формування її території. Критика норманської та інших теорій походження Київської Русі.

Суспільний лад. Великі київські князі. Місцеві князі. Бояри. Духовенство. Міське населення. Смерди. Закупи. Кабальні люди. Холопи.

Державний лад. Ранньофеодальна монархічна форма правління. Вищі органи влади: великий київський князь, рада при великому князі. Удільні князі. З’їзди князів (снеми). Відносини васалітету-сюзеренітету. Віче. Судові органи. Двірцево-вотчинна система управління. Військо. Церковна організація.

Джерела права Київської Русі: звичаєве право, князівське законодавство, міжкнязівські договори, постанови князівських з'їздів і вічевих зборів, договори Київської Русі з іноземними державами. Джерела церковного права: церковні статути Володимира і Ярослава, збірки канонічного права. “Руська Правда” – пам'ятка права Київської Русі.

Основні риси права. Право власності, зобов'язальне право, право спадщини. Сімейно-шлюбне право. Поняття і види злочинів, мета і система покарань. Основні риси судочинства.

Історичне значення Київської Русі.

 

Р о з д і л  ІV. Держава і право

Південно-західної Русі

в період феодальної роздробленості

(XII – XIV ст.)

 

Розвиток суспільно-політичного ладу Русі на початковому етапі феодальної роздробленості. Суспільний лад. Державний лад.

Зміни в суспільно-політичному ладі південно-західних земель у період поглиблення феодальної роздробленості і боротьби Русі проти навали кочових орд та інших іноземних загарбників (ХІІІ – ХІVст.).

Утворення і розвиток Галицько-Волинського князівства. Галицько-Волинська держава – спадкоємиця Київської Русі.

Суспільний лад. Князі. Боярська аристократія. Духовенство. Міські жителі. Сільське населення. Смерди. Холопи. Правове становище окремих соціальних груп.

Державний устрій. Князівська влада. Коронація князя Данила як короля. Рада бояр. Удільні князі. З'їзди князів. Віче. Військо. Заснування Галицької митрополії. Місцеве управління.

Значення Галицько-Волинського князівства.

Основні риси права південно-західних земель періоду феодальної роздробленості (ХІІ – перша половина ХIV ст.).

 

Р о з д і л  V. Суспільно-політичний лад і право українських земель у складі Литви,

Польщі і Речі Посполитої

(кінець ХIV – перша половина ХVII ст.).

 

Приєднання українських земель до Великого Литовського князівства. Захоплення частини земель України Польщею. Утворення держави Речі Посполитої. Люблінська унія 1569 р. Зміни в політично-правовому становищі українських земель.

Суспільний лад. Князі, магнати, бояри, шляхта. Духовенство. Міське населення. Селянство, його верстви і групи. Закріпачення селян.

Державний лад. Установлення нового адміністративно-територіального поділу. Ліквідація князівств  і земель. Запровадження воєводств і повітів. Центральні і місцеві, органи влади і управління в Україні. Судові установи.

Особливості територіального устрою Галичини. Буковина у складі Молдавії і Туреччини. Закарпаття у складі Угорського королівства. Чернігово-Сіверщина у складі Великого князівства Московського.

Виникнення козацтва. Утворення Запорізької Січі, її республіканський устрій.

Джерела права. Звичаєве право. Сеймові і королівські конституції. Конституція Казиміра 1468 р. “Устава на волоки” 1557 р. Литовські статути 1529, 1566, 1588 рр. Магдебурзьке право. Зародження і розвиток козацького права. “Ординація війська Запорізького” 1638 р., зміст і значення.

Основні риси права. Право власності. Спадкове право. Зобов'язальне право. Злочини і покарання. Судовий процес.

 

Р о з д і л  VІ. Визвольна війна

українського народу 1648 – 1654 рр.

Відродження національної

держави і права України

 

Політико-правове і соціально-економічне становище України напередодні повстання 1648 р. Причини і характер війни. Рушійні сили війни. Гетьман Б. Хмельницький.

Суспільний лад. Вигнання з України польських магнатів, шляхти, ієзуїтів і ксьондзів. Зміцнення становища православної шляхти і духовенства. Козацька старшина. Рядові козаки. Міські жителі та їх розшарування. Селянство.

Формування української національної держави. Територія. Новий адміністративно-територіальний поділ.

Вищі органи влади й управління. Загальновійськова козацька Рада. Рада Генеральної старшини. Гетьман. Генеральний уряд. Полковники і полкові уряди. Сотники і сотенні уряди. Курінні отамани. Городові отамани. Запорізька Січ, її внутрішня організація. Поєднання військово-адміністративної і судової влади. Магістрати і ратуші, їх структура, права та обов'язки. Козацьке військо. Суд.

Джерела права. Звичаєве право – основа права гетьманської держави. Нормативні акти гетьманської військово-адміністративної влади. Зміни в застосуванні законодавства польсько-литовського походження.

Основні риси права періоду визвольної війни 1648 – 1654 рр.

Р о з д і л  VІІ. Перехід України під протекторат Росії і його правове оформлення

 

Українсько-російські зв'язки в роки визвольної війни 1648 – 1654 рр. Рішення Земських соборів у лютому 1651 р. та жовтні 1653 р. Переяславська Рада 1654 р. Грамоти царя Олексія Михайловича. Значення переходу України під протекторат Росії. Українська держава у 1654 – 1659 рр.

 

Р о з д і л  VІІІ. Правове становище України

у складі Росії (друга половина ХVІІ – ХVІІІ ст.)

 

Територія. Суспільний лад. Формування українського шляхетства, його злиття з російським дворянством. Поширення на Україну дії “Жалуваної грамоти дворянству” 1785 р. Духовенство і зміни у його правовому становищі. Правове становище селянства. Правове становище міського населення.

Ліквідація козацького стану. Остаточне закріплення всіх категорій українського селянства.

Автономія   України.   Гетьманські   статті.   Органи   місцевого самоврядування.   Загальновійськова рада. Рада генеральної старшини. Генеральний уряд. Гетьманська влада. Полкові уряди. Сотенні уряди. Курені і городові отамани. Збройні сили. Магістрати і ратуші. Судові органи. Церква.

Особливості політичного устрою на Слобожанщині.

Зміни в політичному становищі Запорізької Січі та Південної України.

Органи   самодержавного   управління  Україною. Малоросійський приказ, І Малоросійська колегія, ІІ Малоросійська колегія.

Наступ російського царату на права і вільності України. Ліквідація української національної державності.  Запровадження військового та адміністративно-територіального устрою в Україні відповідно до загальної централізованої системи управління Російською імперією.

Соціально-економічні і політичні наслідки скасування автономії України у складі Росії.

Правова система України за умовами входження до складу Росії. Джерела права. Звичаї. Гетьманські і полковничі універсали. Рішення загальновійськової і генеральної старшинської рад. Збереження джерел права польсько-литовського походження. Джерела церковного права Кодифікація права у першій половині ХVІІІ ст. Робота кодифікаційної комісії 1728 р. “Права, за якими судиться малоросійський народ” 1743 р. Кодифікація права у другій половині ХVIII ст. “Суд і розправа в правах малоросійських”. “Екстракт малоросійських прав” 1767 р. “Екстракт із указів, інструкцій та установ” 1786 р.

Цивільне право. Сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.

 

Р о з д і л  ІХ. Суспільно-політичний лад

і право Західноукраїнських земель

(друга половина ХVII – друга половина ХVIII ст.)

 

Політико-правове становище Галичини і Правобережжя у складі Речі Посполитої, Закарпаття – у складі Угорщини, Північної Буковини і Криму – у складі Туреччини.

 

Р о з д і л  Х. Суспільно-політичний лад і право України у складі двох імперій (Російської

і Австрійської) (кінець ХVIII –
перша половина XIX ст.)

 

Три поділи Речі Посполитої (1772, 1793, 1795 рр.), приєднання Криму до Росії та вплив цих подій на політико-правове становище та історичну долю України: Лівобережжя, Правобережжя і Півдня України у cкладі Російської імперії, Північної Буковини, Галичини і Закарпаття – у складі Австро-Угорської імперії.

 

 

 

 

1. Суспільно-політичний, лад і право України у складі

Росії в період після ліквідації української державності

(перша половина XIX ст.)

 

Суспільний лад. Дворянство. Купецтво. Духовенство.  Почесні громадяни. Селянство. Поміщицькі селяни. Державні селяни. Жителі міст.

Політичний лад. Адміністративно-територіальний поділ. Система самодержавних органів управління Україною. Комітет у справах Західних губерній. Генерал-губернатори. Губернатори, губернське правління, комітети, комісії. Градоначальники. Повітовий апарат управління. Земський суд і земський справник. Самоврядування державних селян. Судова система. Сільська розправа. Волосна розправа. Повітовий суд. Совісний суд. Губернська палата цивільного суду. Губернська палата кримінального суду. Головний суд на Лівобережжі. Магістратські та ратушні суди. Скасування судових органів місцевого походження.

Джерела і кодифікація права. Звичаї. Російське законодавство. Литовський статут у руській редакції 1811 р. Збірники магдебурзького права. Указна практика. Кодифікація права “Зібрання малоросійських прав” 1807 р. – проект цивільного кодексу. Робота кодифікаційної комісії 1826 р. “Звід місцевих законів Західних губерній” 1838 р. Сільський судовий статут. Скасування дії магдебурзького права і Литовського статуту. Введення в дію на території України “Зводу Законів Російської імперії” у редакції 1842 р.

Цивільне право. Сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.

 

2. Галичина, Північна Буковина і Закарпаття

у складі Австро-Угорської імперії

 

Становище окремих реґіонів українських земель у складі Австро-Угорської імперії. Реформи Габсбургів у західних областях України.

Суспільний лад. Правове становище населення та його особливості в окремих реґіонах українських земель.

Політичний лад. Адміністративно-територіальний поділ. Галицька надворна канцелярія. Провінційний становий сейм. Губернатор і губернське правління. Окружні старости циркулів і дистриктів. Обмеження міського самоврядування.

Судова система.

Джерела і кодифікація права. Цивільний кодекс 1797 р. Цивільно-процесуальний кодекс 1792 р., його нова редакція і введення в дію у Галичині у 1796 р. і 1807 р. Кримінальний і кримінально-процесуальний кодекси кінця ХVIII – початку ХІХ ст.

 

Р о з д і л  ХІ. Суспільно-політичний лад і право в Україні у складі РосІЇ (друга половина XIX ст.)

 

Суспільний лад. Дворянство, духовенство, купецтво, особисте і потомствене дворянство. Формування буржуазії. Селянська реформа 1861 р. в Україні. Формування робітничого класу.

Політичний лад. Система самодержавних органів управління в Україні. Буржуазні реформи в галузі державного будівництва і особливості їх проведення в Україні. Земська реформа 1864 р. Міська реформа 1870 р. Військова реформа. Поліцейська реформа. Судова реформа 1864 р. Контрреформи 80 – 90-х рр.

Джерела права. Специфіка використання загальноросійського права в Україні. Цивільне право. Сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.

 

Р о з д і л  ХІІ. Суспільно-політичний лад

і право Галичини, Північної Буковини

і Закарпаття

(друга половина ХІХ ст. – початок XX ст.)

 

Революція 1848 р. в Європі і зміни в політико-правовому становищі Галичини, Північної Буковини і Закарпаття.

Суспільний лад. Скасування кріпацтва у 1848 р. і зміни в суспільних відносинах. Правове становище окремих соціальних груп.  Шляхта. Духовенство. Селянство.

Політичний лад. Зміни в адміністративно-територіаль-ному устрої. Галицьке намісництво та імперський намісник. Крайове управління Буковиною на чолі з крайовим президентом. Місцеві органи управління: повітові старости, міські бургомістри, сільські войти. Жупи в Закарпатті. Дворянські збори.

Органи крайового і місцевого самоврядування. Крайові сейми Галичини і Буковини. Повітові, міські та сільські органи самоврядування. Крайові комітети, маршалки. Повітові общини. Імперський закон 1862 р. про місцеве самоврядування. Галицький крайовий закон 1866 р. про общини. Повітова рада і повітовий комітет. Реформа міського самоврядування. Статут для міста Львова. Міська рада і міський магістрат, їх компетенція і підпорядкування.

Судова реформа за імперським “Положенням про суд” 1849 р.

Джерела права. Способи кодифікації місцевого права. Цивільний кодекс Австрії 1811 р. і його застосування. Цивільний кодекс 1895 р. Торговий кодекс 1863 р. Закон про компетенцію суду 1852 р. Закон про судочинство у безспірних справах 1854 р. Цивільно-процесуальний кодекс Австрії
1895 р.

Кримінальний кодекс Австрії 1852 р. Військово-кримінальний кодекс Австрії 1855 р. Дія кодексів на території Галичини і Буковини. Кримінальний кодекс Угорщини 1879 р. та його запровадження на території Закарпаття.

Суспільно-політичний лад і право Галичини, Північної Буковини і Закарпаття на початку XX ст.

 

 

 

 

 

 

Р о з д і л  ХІІІ. Суспільно-політичний лад

і право Правобережної, Лівобережної

та Південної України у складі Російської імперії (з поч. XX ст. до 1917 р.)

 

Перша буржуазно-демократична революція 1905 – 1907 рр. в Україні. Поєднання революційної боротьби мас з національно-визвольним рухом. Виникнення Рад робітничих депутатів.

Суспільний лад. Правові основи аграрної реформи 1906 – 1910 рр. та особливості її запровадження в окремих регіонах України. Правове становище дворянства, духовенства, буржуазії, почесних громадян, селянства і робітників. Його зміни за маніфестом 17 жовтня 1905 р. і законами, що прийняті на його основі.

Зміни в політичному ладі. Маніфести від 6 серпня і 17 жовтня 1905 р. Державна дума і Державна рада. Склад і діяльність депутатів від українських губерній у Державній думі Росії. Третьочервневий державний переворот і його наслідки для України. Характер Російської монархії.

Перша світова війна 1914 – 1918 рр. та її наслідки для України. Україна в планах учасників першої світової війни 1914 – 1918 рр. Оголошення в українських губерніях воєнного або надзвичайного стану. Мілітаризація місцевого апарату державної влади і управління. Комісії і уповноважені особливих нарад у губернських і повітових містах. Обласні і місцеві військово-промислові комітети. Військово-польові суди.

Цивільне, адміністративне і кримінальне законодавство в період революції 1905 – 1907 рр., наступної реакції, а також першої світової війни 1914 – 1918 рр. Розвиток надзвичайного законодавства щодо охорони імперських порядків.


Р о з д і л  ХІV. Соціально-політичний лад

і право України після перемоги Лютневої демократичної революції

 

Соціально-економічне та політичне становище України напередодні Лютневої (1917 р.) революції. Перемога Лютневої революції. Ліквідація монархії. Початок створення в Україні нових політичних структур.

Тимчасовий уряд та його органи в Україні. Дія законодавства Тимчасового уряду в Україні.

 

Р о з д і л  ХV. Відродження української

національної державності

(1917 – 1920 рр.)

 

Історичні передумови нового відродження національної державності українського народу.

 

1. Становлення Української Народної Республіки (УНР)

 

Створення Центральної Ради. Виникнення нових політичних партій і розширення складу Центральної Ради. Обрання комітету Центральної Ради (Мала Рада). Перший універсал Центральної Ради. Створення Генерального Секретаріату Центральної Ради.

Другий універсал Центральної Ради. “Статус Вищого управління України” від 27 липня 1917 р. “Тимчасова інструкція Генеральному Секретаріатові” Тимчасового уряду від 17серпня 1917 р.

Третій універсал Центральної Ради від 7 (20) листопада 1917 р. Проголошення Української Народної Республіки. Зміни в Центральній Раді і Генеральному Секретаріаті. Питання території і адміністративного поділу Української Народної Республіки.

Зовнішньополітична діяльність Української  Народної Республіки. Четвертий універсал Центральної Ради від 9 (22) січня 1918 р. та його зміст і значення. Проголошення України незалежною державою. Створення нового уряду незалежної держави – Ради Міністрів Української Народної Республіки. Місцеві органи. Правоохоронні органи. Збройні сили.

Нормотворча діяльність Центральної Ради, Малої Ради, Генерального Секретаріату і Ради Міністрів України.

Конституція Української Народної Республіки (статут про державний устрій, права і вольності УНР) 1918 р., її зміст і значення.

 

2. Гетьманська держава

 

Хліборобський конгрес 29 квітня 1918 р. у Києві. Обрання П. Скоропадського Гетьманом України, розпуск Центральної Ради УНР. Причини падіння УНР.

“Грамота до всього українського народу” П. Скоропадського від 29 квітня 1918 р. і перехід влади до гетьмана. “Закони про тимчасовий державний устрій України” від 29 квітня 1918 р., їх зміст і значення.

Державне будівництво Гетьманату. Створення і розвиток Ради Міністрів – уряду гетьманської держави. Місцеві .правоохоронні органи. Будівництво збройних сил.

Зовнішня політична діяльність Гетьмана та його уряду. Право періоду гетьманської держави.

Опозиція проти гетьмана. Падіння гетьманської держави.

 

3. Українська Народна Республіка часів Директорії

 

Прихід Директорії до влади і перші кроки державного будівництва. Трудовий конгрес. Виборче право. Інструкція від 5 січня 1919 р. про норми представництва на Трудовий конгрес. Рішення Трудового конгресу “Закон про форму влади в Україні”. Внутрішня і зовнішня політика Директорії. Зміни в складі Директорії. Перехід влади до Головного отамана С. Петлюри. Закон про формування державного устрою та порядок законодавства в УНР від 12 листопада 1920 р.

Положення Варшавського і Ризького договорів щодо України.

Падіння УНР і його причини.

 

4. Становлення і розвиток Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР)

 

Розпад Австро-Угорської імперії та його політичні наслідки. Збори депутатів Східної Галичини в імперському парламенті, членів Галицького та Буковинського сеймів, представників політичних партій 18 жовтня 1918 р.

Створення Української Національної ради та її Статут від 18 жовтня 1918 р.

Відозва Української Національної Ради від 1 листопада 1918 р. до українського народу, її зміст і значення.

Тимчасовий Основний закон про державну самостійність українських земель колишньої   Австро-Угорської   монархії, ухвалений Українською Національною Радою 13 листопада 1918 р. Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Створення уряду ЗУНР – Тимчасової Ради Міністрів. Формування місцевого адміністративного апарату. Вибори до Української Народної Ради від 4 січня 1919 р.

Є. Петрушевич – Президент Західноукраїнської Народної Республіки.

Підготовка до злуки ЗУНР із УНР.

Універсали Директорії УНР про об'єднання з ЗУНР від 22 січня 1919 р. і рішення Трудового Конгресу з цього питання.

Значення акту злуки УНР із ЗУНР.

Падіння ЗУНР, його причини.

 

 

 

 

 

 

Р о з д і л  ХVІ. Утворення

Української Радянської Республіки

 

Становлення і розвиток Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів у 1917 р. Боротьба за владу Рад у жовт-ні – грудні 1917 р. І Всеукраїнський з'їзд Рад у Харкові та його рішення. Проголошення Української Радянської Республіки. Центральний Виконавчий Комітет Рад. Радянський уряд України – Народний Секретаріат. Радянське державне будівництво у грудні  1917 р. – березні 1918 р. ІІ Всеукраїнський з’їзд Рад.  ЦВК Рад України. Народний Секретаріат. Місцеві Ради. Надзвичайні органи Радянської влади. Створення радянського суду. Військові сили Української Радянської Республіки.

Створення основ радянського права.

 

Р о з д і л  ХVІІ. Державно-правове будівництво

в УСРР в 1919 – 1920 рр.

 

Створення Тимчасового робітничо-селянського  уряду Української Республіки Рад і його Маніфест про відновлення влади Рад (29.11.1918 р.).

III з'їзд Рад робітничих, селянських та червоно-армійських депутатів у Харкові (6 – 10 березня 1919 р.). Прийняття Конституції УСРР.

Відновлення органів радянської влади на місцях. Ревкоми. Ради. Комнезами. Тимчасове положення “Про організацію робітничо-селянської влади на місцях”. Тимчасове положення “Про організацію місцевих органів Радянської влади і порядок управління”. Наказ ІV Всеукраїнського з'їзду Рад “Про зміцнення робітничо-селянської влади”.

Органи управління народним господарством УСРР.

Формування радянських збройних сил.

Декрет РНК УСРР від 14 лютого 1919 р. “Про суд”. Тимчасове положення про народні суди і революційні трибунали УСРР. Військові трибунали. Залізничні трибунали. Декрет “Про організацію Всеукраїнської Надзвичайної Комісії”. Постанова НКВС “Про утворення Головного управління Радянської робітничо-селянської міліції”.

Становлення радянського права. Цивільне право.  Декрет про націоналізацію власності, правове регулювання розподілу, продовольча і хлібна розверстка. Інші заходи політики воєнного комунізму.

Декрет “Про соціалістичний землеустрій і перехідні заходи до соціалістичного землекористування” (1919 р.). Закон “Про землю” (1920 р.).

Основні риси трудового права.

Декрет “Про цивільний шлюб і про введення книг актів громадянського стану”. Декрет “Про скасування спадкоємства”. Постанова НКЮ УСРР “Про введення в дію “Керівних засад з кримінального права”. Основні риси процесуального права.

Розвиток федеративних зв'язків УСРР із РСФРР та іншими радянськими республіками.

 

Р о з д і л  ХVІІІ. Держава і право України

в період нової економічної політики

(1921 – 1929 рр.)

 

Нова економічна політика та її законодавче оформлення. Перебудова державного апарату у зв'язку з переходом до нової економічної політики.

Утворення СРСР. Правові основи входження УСРР до складу Союзу РСР. Конституція СРСР 1924 р. Створення в Україні Молдавської АСРР (1924 р.).

Всеукраїнський з'їзд Рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів. ВУЦВК. Раднарком УСРР. Українська економічна Рада. Наркомати УСРР. ДПУ УСРР.

Місцеві органи влади та управління. Положення про губернські, окружні і районні з'їзди Рад і їх виконавчі комітети. Українізація радянського державного апарату.

Судова система. Положення про судоустрій УСРР 1929 р. Організація прокуратури. Утворення адвокатури.

Закріплення перебудови держапарату у Конституціях України.

Кодифікація українського радянського законодавства. Законодавство Союзу РСР та його дія в УСРР.

Адміністративне право і Адміністративний кодекс УСРР (1927р.).

Цивільне право. Декларація про основні майнові права, що визнаються в УСРР (1922 р.). Цивільний кодекс УСРР (1922 р.). Положення про трести (1923 і 1927 рр.).

Кодекс законів про народну освіту (1922 р.).

Земельний кодекс УСРР (1922 р.). Закон про ліси УСРР (1923 р.).

Кодекс законів про працю УСРР (1922 р.).

Кодекс законів про сім'ю, опіку, подружжя та акти громадянського стану УСРР (1926 р.).

Кримінальне право. Кримінальний кодекс УСРР (1922 р.), його зміни і доповнення у зв'язку з прийняттям союзних актів “Положення про злочини державні” і “Положення про військові злочини” (1927 р.).

Процесуальне право. Кримінально-процесуальний кодекс УСРР (1922 р.), його зміни і доповнення у зв'язку з союзним законодавством (1927 р.). Виправно-трудовий кодекс УСРР (1925 р.). Цивільно-процесуальний кодекс УСРР (1924 р.), його зміни і доповнення (1929 р.).

 

Р о з д і л  ХІХ. Держава і право УРСР у період панування командно-адміністративної системи управління (30-ті рр.)

 

Утвердження в СРСР наприкінці 20-х – на початку 30-х рр. бюрократичної командно-адміністративної системи управління та культу особи Й. Сталіна.

Індустріалізація і насильницька колективізація сільського господарства, їх законодавче забезпечення. Голодомор в Україні 1932 – 1933 рр. Зміни в соціально-класовій структурі суспільства.

Конституція УРСР 1937 р. та її декларативний характер. Система органів влади і управління за Конституцією. Перебудова державного апарату.

Репресивний апарат і порушення ним законності. Масовий терор в Україні.

Деформації у праві.

 

Р о з д і л  ХХ. Приєднання західноукраїнських земель до складу УРСР

 

Державно-правовий лад у західноукраїнських землях у 20 – 30-ті рр.

 

1. Українські землі під владою Польщі

 

Зобов'язання Польщі забезпечити українцям культурну автономію (28.06.1919 р.). Приєднання Галичини до Польщі (14.03.1923 р.). Закон Польщі від 26 вересня 1922 р. про надання самоврядування трьом галицьким воєводствам – Львівському, Станіславському і Тернопільському.

Ліквідація екзильного уряду ЗУНР (15.03.1923 р.). Створення у Відні Організації Українських Націоналістів (ОУН) (січень 1929 р.). Участь українців у виборах до сейму Польщі. Створення Української Парламентської Репрезентації у Польщі.

Становище українських земель у складі Польщі у 30-ті рр. та напередодні другої світової війни.

 

2. Українські землі під владою Румунії

 

Встановлення і підтримання стану облоги і поліцейського режиму на Буковині.

Заснування Української Національної партії.

Політичні процеси над українськими націоналістами у військових судах (1937 р.).

 

3. Закарпаття під владою Чехословаччини

 

Внутрішня автономія Закарпаття під назвою “Підкарпатська Русь”. Адміністративний край на чолі з губернатором (до 1928 р.). Створення Підкарпатського краю на чолі з президентом.

Мюнхенський договір чотирьох держав 1938 р. Створення автономного уряду Підкарпатського краю (08.10.1938 р.). Конституційний закон Чехословаччини від 22 жовтня 1938 р. про федерацію карпатсько-української держави з чехами і словаками.

Віденський арбітраж (02.11.1938 р.). Приєднання півдня Закарпаття до Угорщини. Вибори до сейму Карпатської України. І сейм Карпатської України (15.03.1939 р.). Проголошення державної самостійності. Прийняття Конституції. Обрання президента Карпатської України.

Угорська окупація Карпатської України.

Початок другої світової війни і заходи СРСР по забезпеченню своїх інтересів. Радянсько-німецький договір та секретний протокол про розподіл сфер впливу в Європі.

Вступ радянських військ на територію Східної Галичини. Вибори до Народних Зборів України та рішення про її входження до УРСР.

Закон Верховної Ради СРСР та Закон Верховної Ради УРСР про прийняття Західної України до УРСР. Утворення західноукраїнських областей у складі УРСР.

Вступ радянських військ у Північну Буковину і Бесарабію. Закон Верховної Ради СРСР про включення Північної Буковини, Бесарабії до УРСР. Вихід АМ РСР з УРСР і утворення МРСР у складі СРСР. Утворення Чернівецької області у складі УРСР.

Радянське будівництво в західноукраїнських землях.

 

Р о з д і л  ХХІ. Держава і право України в роки Великої Вітчизняної війни (1941 – 1945 рр.)

 

Участь УРСР у Великій Вітчизняній війні проти фашистської Німеччини. Перебудова органів державної влади і державного управління. Найвищі органи влади і управління УРСР. Місцеві органи влади і управління. Суд і прокуратура.

Проголошення відновлення української державності та утворення українського Державного Правління (30.06.1941 р.). Створення і діяльність УПА.

Окупаційний режим в Україні.

Звільнення території УРСР від тимчасової окупації. Рішення з'їзду народних комітетів у Мукачеві про возз'єднання з УРСР (26.11.1944 р.).

Особливості в розвитку права УРСР в роки Великої Вітчизняної війни.

Міжнародна діяльність УРСР. Українська РСР – член-засновник ООН.

 

Р о з д і л  ХХІІ. Держава і право України

у повоєнні роки (1945 – поч. 50-х рр.)

 

Закінчення другої світової війни. Перехід до мирного будівництва. Відбудова і подальший розвиток народного господарства.

Перебудова державного апарату. Найвищі і місцеві органи влади та управління. Суд. Прокуратура.

Діяльність репресивного апарату в умовах дальшого посилення культу особи Й. Сталіна. Труднощі у діяльності Радянської влади в західних областях України.

Цивільне право. Сімейне право. Земельне право. Трудове право. Кримінальне право. Процесуальне право.

 

Р о з д і л  ХХІІІ. Держава і право України

у період десталінізації

(середина 50-х – початок 60-х рр.)

 

Курс на відродження демократичних принципів державного будівництва. Демократизація організації і діяльності найвищих і місцевих органів влади й управління. Спроби вдосконалення форм управління промисловістю, будівництвом, сільським господарством, наукою та культурою.

Ліквідація репресивних органів сталінського тоталітарного режиму. Реабілітація невинних жертв сталінізму. Непослідовність і незавершеність цього процесу.

Перебудова судової системи. Посилення прокурорського нагляду та укріплення законності.

Зміни в законодавстві.  Початок нової кодифікації радянського законодавства в кінці 50-х – на початку 60-х рр.

 

Р о з д і л  ХХІV. Держава і право України

у період сповільнення темпів розвитку

і застою (середина 60-х – перша половина 80-х рр.)

 

Соціально-економічне і політичне життя в Україні в умовах зміцнення командно-адміністративної системи управління.

Спроби запровадження господарської реформи 1965 – 1967 рр. Підміна економічних методів керівництва народним господарством командно-адміністративними методами.

Поступове згортання демократії. Подальша бюрократизація державного апарату. Конституція УРСР 1978 р. та її декларативний характер. Перебудова державного апарату згідно з Конституцією УРСР 1978 р.

Продовження кодифікації українського радянського законодавства. Поточне законодавство. Завершення розроблення нових кодексів УРСР на підставі основ союзного законодавства. Приведення законодавства у відповідність до Конституції УРСР 1978 р.

 

Р о з д і л  ХХV. Держава і право України

в період перебудови (1985 – 1991 рр.)

 

Демократизація суспільно-політичного життя в Україні у другій половині 80-х рр. Реформа державного апарату.

Зміни в .законодавстві України.

Зміни у статусі УРСР як союзної республіки у складі СРСР. Декларація про державний суверенітет УРСР від 16 липня 1990 р.

Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р.

 

Р о з д і л  ХХVІ. Розбудова української

незалежної держави

 

Зміцнення державного суверенітету України, Закон Верховної ради України від 17 вересня 1991 р. “Про зміни і доповнення Конституції України”.

Постанова “Про проголошення незалежності України” і Акт проголошення незалежності.

Удосконалення державного апарату. Подальше реформування права України. Розробка і прийняття Конституції України 1996 р. як закономірне і логічне завершення процесу творення українським народом власної держави. Підсумки 10-річної розбудови самостійної держави України.

 

Л і т е р а т у р а

 

Історія держави і права України: Академ. курс: У 2 т. / 3а ред. В.Я. Тація, А.Й. Рогожина. – К.: Ін Юре, 2000.

Хрестоматія з історії держави і права України: Навч. посібник: У 2 т. / За ред. В.Д. Гончаренка. – К.: Ін Юре, 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

 

 

 

 

 

 

 

програма

 

навчальної дисципліни

“Історія держави і права

україни”

 

 

 

Укладач          ГОНЧАРЕНКО Володимир Дмитрович

                               

 

 

                                Відповідальний за випуск В.Д. Гончаренко 

 

                                Редактор  В.В. Арнаутова

                                Коректор В.В. Христенко

                                Комп’ютерна верстка: Т.А. Нікітіна

 

 

План  2002

 

Підп. до друку 20.02.2002. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.      

Друк офсетний. Умовн. друк. арк. 0,8. Облік.-вид. арк. 0,82. Вид. № 12.        

Тираж 3000 прим.  Зам. № 12.24. Ціна договірна.

_____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України

61024, Харків, вул. Пушкінська, 77

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України

61024, Харків, вул. Пушкінська, 77