Тематика курсових робіт

з митного права України

та методичні поради

до їх виконання

для студентів 4 курсу заочного факультету

 

2004

 

Тематика курсових робіт з митного права України та методичні поради до їх виконання для студентів 4 курсу заочного факультету; Уклад. Шульга М.Г., Лученко Д.В., Крестьянінов О.О., Зима О.Т., Георгієвський Ю.В..- Х.: Нац. юрид. акад. України, 2004.- 19 с.

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Курсова робота – важлива форма самостійного дослідження, що сприяє поглибленому вивченню студентом відповідної теми. Підготовку до виконання роботи слід розпочинати з опрацювання рекомендованої літератури, інших публікацій з питань, що розглядаються.

Курсова робота виконується і захищається по одній із запропонованих тем (за вибором студента) з урахуванням таких основних вимог.

Митне право України – це комплексна галузь сучасної української  правової системи, яка являє собою сукупність правових норм, регулюючих суспільні відносини у сфері митного права. Становлення та розвиток митного права як галузі права тісно пов’язані з демонополізацією зовнішньоекономічної діяльності, переходом економіки України на умови ринкових відносин та її інтеграцією в загальносвітову економіку.

Митне право як навчальна дисципліна – комплекс знань, вмінь та навиків, необхідних майбутнім спеціалістам  для  професіональної діяльності в усіх галузях та сферах, так чи інакше пов’язаних з зовнішньоекономічною діяльністю.

При виконанні роботи увагу слід зосередити і на теоретичних, і на практичних питаннях з метою розробки власних  рекомендацій щодо їх вирішення. Неприпустимим є написання курсової роботи  на основі  застарілих фактичних даних і скасованих нормативних актів. Потрібно повністю розкрити обрану тему, висвітлити кожне питання  плану. Виклад має бути послідовним, логічним, з розмежуванням на питання. Роботу за обсягом 30 – 36 сторінок учнівського зошита треба писати власноручно, грамотно, акуратно, розбірливим почерком. У ній слід зазначити тему, план, прізвище, ім’я та по батькові виконавця, факультет, курс, групу, а сторінки з полями пронумерувати. Необхідно вказати найменування кожного джерела, що використовувалося. Щодо наведених цитат, цифр слід робити посилання. Список використаної літератури, нормативних та інших матеріалів складається у відповідній послідовності та розміщується наприкінці роботи. Під списком студент має зазначити дату виконання роботи й особисто підписати її.

 

Т е м а  1.  МИТНА СПРАВА

І МИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

ТА ЇХ ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

П л а н

 

1. Митна справа як складова частина зовнішньоекономічної і зовнішньополітичної діяльності України.

2. Митна політика. Принципи митного регулювання.

3. Митні органи України.

 

Розкриваючи дану тему, необхідно передусім з’ясувати поняття “митна справа” та “митна політика”, виявити їх спільні риси. Поряд із загальною характеристикою митної справи важливо визначити терміни: “митна територія”, “митний кордон”, “митне законодавство”.

При висвітлені другого питання слід викласти матеріал щодо мети, завдань та характеру митної політики України, а також її співвідношення з митним законодавством. Зокрема, потрібно проілюструвати спрямованість цієї політики на реалізацію і захист внутрішніх та зовнішньоекономічних інтересів для здійснення політичних, соціально-економічних перетворень за умов формування та розвитку ринкових відносин.

Підкреслюючи роль держави у керівництві митною справою, у  третьому питанні необхідно охарактеризувати структуру та організацію діяльності митної служби України. Слід виявити функціональну та організаційну спільність, єдність цілей та завдань митних органів, їх взаємодію зі службою охорони державного кордону та правоохоронними органами.

Характеристика чинного законодавства, що регулює митну справу в Україні, визначення його статусу з урахуванням різних чинників та умов (політичних, економічних, соціальних та ін.) – важлива частина курсової роботи.

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

            Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

            Про Єдиний митний тариф: Закон України від 05.02.1992 р. // Там же. – 1992. – № 19. – Ст. 259; 1993. – № 12. – Ст. 107; 1993. – № 24. – Ст. 270.

            Про Митний тариф України: Закон України від 05.04.2001 р. // Там же. – 2001. – № 24. – Ст. 125.

            Кивалов С.В. Организационно-правовые основы та-моженного дела в Украине. – Одесса, 1994.

            Кивалов С.В. Средства осуществления таможенной политики Украины. – Одесса, 1995.

            Ківалов С.В., Кормич Б.А. Митна політика України: Підручник. – Одеса: Юрид. літ., 2001. – 256 с.

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Каленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митне право України: Навч. посібник / В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – 114 с.

Сандровский К.К. Таможенное право в Украине: Учеб. пособие для студентов юрид. вузов и фак. – К.: Вентури, 2000. – 208 с.

Сандровский К.К. Международное таможенное право: Учебник. – К.: Знання, КОО, 2000. – 461 с.

Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей, 2004. – 780 с.

Митна справа: Словник-довідник. – Х.: Кн. рекламне агентство “РА”, 2000. – 320 с.

Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій  програмних тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.

Основи митної справи: Навч. посібник / За ред. П.В. Пашка. – 2-ге вид. – К.: Знання, КОО, 2002. – 318 с.

 

Т е м а   2. ОРГАНІЗАЦІЯ ЗДІЙСНЕННЯ

МИТНОГО КОНТРОЛЮ

 

П л а н

 

1. Поняття, мета, форми та методи митного контролю.

2. Зони митного контролю.

3. Права митних органів щодо здійснення митного контролю. Особливі процедури митного контролю.

 

Висвітлення першого питання передбачає розкриття мети митного контролю, його форм, методів, особливостей. При цьому треба зважати, що митні органи самостійно визначають форми та обсяги контролю, які мають бути достатніми для забезпечення додержання приписів актів законодавства України та положень міжнародних  угод. Необхідно показати, як визначаються термін перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем (початок та завершення), строки їх пред’явлення митним органам, а також які документи і відомості зобов’язані подавати митним органам особи, які переміщують товари і транспортні засоби.

Розглядаючи друге питання, студент повинен зазначити, де створюються зони митного контролю, хто приймає рішення  про це  і визначає конкретні місця їх розташування, хто забезпечує законність та правопорядок у цих зонах, яку встановлено відповідальність за порушення режиму зони митного контролю.

При викладанні третього питання необхідно розкрити повноваження митних органів України щодо здійснення митного контролю, показати, які застосовуються примусові заходи до його порушників, приділити увагу такій винятковій формі митного контролю, як особистий огляд. При цьому важливо підкреслити, що згідно з міжнародно-правовими актами по правах людини і Конституцією України особиста недоторканність людини є невід’ємним правом кожного. Слід також звернути увагу на можливості використання технічних та спеціальних засобів для здійснення митного контролю.

Треба висвітлити матеріал стосовно звільнення  від окремих форм  митного контролю та звільнення від митного огляду. Належить дати характеристику спрощеному митному контролю, який застосовується в спеціально обладнаних зонах (коридорах). Слід зважити на те, що розрізняють митний контроль товарів і транспортних засобів. Митний контроль товарів передбачає контроль імпортних (що ввозяться), експортних (що вивозяться) та транзитних товарів, а митний контроль транспортних засобів залежно від їх виду поділяється на контроль морських, річкових суден, залізничного транспорту, автотранспортних засобів, повітряних суден.

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

Про затвердження Порядку створення зон митного контролю та їх функціонування і Порядку надання дозволу на розміщення у зонах митного контролю споруд та об’єктів інфраструктури, що належать іншим, ніж митні, органам державної влади, які здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України: Постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.2002 р. № 1947 // Офіц. вісн. України. – 2002. – № 52. – Ст. 2370.

Про затвердження Порядку відшкодування витрат, пов’язаних із залученням митними органами спеціалістів та експертів для участі в здійсненні  митного контролю, та у справі про порушення митних правил: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 р. № 574 // Там же. – 2003. – № 17. – Ст. 767.

Про затвердження Порядку визначення місця здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 р. № 584 // Там же. – Ст. 775.

Про затвердження вимог, яким повинен відповідати вантажний митний комплекс, автопорт, автотермінал: Постанова Кабінету Міністрів України від 07.04.2003 р. № 476 // Офіц. вісн. України. – 2003. – № 15. – Ст. 656.

Кивалов С.В. Организационно-правовые основы таможенного дела в Украине. – Одесса, 1994.

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Каленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митне право України: Навч. посібник // В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – 114 с.

Сандровский К.К. Таможенное право в Украине: Учеб. пособие для студентов юрид. вузов и фак. – К.: Вентури, 2000. – 208 с.

Сандровский К.К. Международное таможенное право: Учебник. – К.: Знання, КОО, 2000. – 461 с.

             Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей, 2004. – 780 с.

             Митна справа: Словник-довідник. – Х.: Кн. рекламне агентство “РА”, 2000. – 320 с.

             Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій програмних тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.

             Основи митної справи: Навч. посібник / За ред. П.В. Пашка. – 2-ге вид. – К.: Знання, КОО, 2002. – 318 с.

 

 

Т е м а  3. МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ

 

П л а н

 

1. Мета, місце і термін здійснення митного оформлення.

2. Декларування товарів і транспортних засобів.

3. Підприємницька і посередницька діяльність у галузі митної справи.

 

Викладаючи перше питання слід дати поняття митного оформлення, розкрити його значення, визначити порядок (початок і закінчення). Треба звернути увагу на обов’язки митного органу щодо роз’яснення вимог, виконання яких забезпечує можливість митного оформлення.

При відповіді на друге питання студент повинен указати, в яких випадках підлягають декларуванню товари і транспортні засоби, від чого залежить форма декларування, які відомості і коли подаються в митні органи, хто має право здійснювати декларування, який встановлено загальний порядок декларування товарів та інших предметів.

Висвітлюючи третє питання, треба зазначити, хто здійснює посередницькі функції в галузі митної справи, визначити правовий статус митного брокера та митного перевізника.

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.04.91 р. (зі змін. та доп.) // Відомості Верхов. Ради УРСР. – 1991. – № 29. – Ст. 377.

            Про участь України у Митній конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП (Конвенції МДП 1975 р.): Закон України від 15.07.1994. р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1994. – № 33. – Ст. 307.

Про здійснення екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон: Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.1995 р. // ЗП Уряду України. – 1995. – № 6. – Ст. 143.

Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію: Постанова Кабінету Міністрів України від 09.06.1997 р. (зі змін. та доп. від 12.12.2002 р. та від 04.02.2004 р.) // Офіц. вісн. України. – 1997. – № 24. – С. 89; 2002. – № 51. – Ст. 2313; 2004. – № 5. – Ст.232.

Про затвердження Порядку митного оформлення імпортних товарів (продукції), що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні: Постанова Кабінету Міністрів України від 04.11.1997 р. // Там же. – 1997. – № 45. – Ст. 60.

Про затвердження Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів  і транспортних засобів із  застосуванням вантажної митної декларації: Наказ Держмитслужби України від 14.10.2002 р. № 561 (зі змін., внесеними згідно з Наказом № 715 від 21.10.2003 р.) // Там же. – 2002. – № 46. – Ст. 2102.

Ківалов С.В., Кормич Б.А. Митна політика України: Підручник. – Одеса: Юрид. літ., 2001. – 256 с.

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Каленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митна справа: Навч. посібник / В.І. Дудчак, О.В. Мартинюк. – К.: КНЕУ, 2002. – 310 с.

Митне право України: Навч. посібник / В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України. – 2001. – 114 с.

Сандровский К.К. Таможенное право в Украине: Учеб. пособие для студентов юрид. вузов и фак. – К.: Вентури, 2000. – 208 с.

Сандровский К.К. Международное таможенное право: Учебник. – К.: Знання, КОО, 2000. – 461 с.

Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей. – 2004. – 800 с.

Митна справа: Словник-довідник. – Х.: Кн. рекламне агентство “РА”, 2000. – 320 с.

Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій  програмних  тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.

Основи митної справи: Навч. посібник / За ред. П.В. Пашка. – 2-ге вид. – К.: Знання, КОО, 2002. – 318 с.

 

 

Т е м а  4. ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК
ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ  ТОВАРІВ, ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ І ВАЛЮТИ.
МИТНІ РЕЖИМИ

 

П л а н

 

1. Основні принципи переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

 2. Митний режим щодо товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

3. Порядок переміщення через митний кордон України транспортних засобів та валюти.

 

При відповіді на перше питання потрібно визначити правові основи переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, окреслити основні принципи переміщення та розкрити їх зміст. Також необхідно з’ясувати встановлені чинним законодавством України заборони й обмеження щодо переміщення товарів та інших предметів через митний кордон України.

Розкриваючи друге питання, треба мати на увазі, що переміщення товарів та інших предметів через митний кордон України відбувається згідно з митними режимами. Слід визначити їх поняття, зміст та види, передбачені чинним митним  законодавством, а також охарактеризувати основні умови їх застосування.

Третє питання передбачає розкриття специфіки правового регулювання переміщення транспортних засобів та валюти через митний кордон України. Важливо звернути увагу на особливості проведення митного контролю та митного оформлення при переміщенні цих предметів.

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

Про Єдиний митний тариф: Закон України від  05.02.1992 р. // Там же. – 1992. – № 19. – Ст. 259; 1993. – № 12. – Ст. 107; 1993. – № 24. – Ст. 270.

Про Митний тариф України: Закон України від 05.04.2001 р. // Там же. – 2001. – № 24. – Ст. 125.

Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України: Закон України від 13.09.2001 р. // Там же. – 2002. – № 1. – Ст. 1. 

Про транзит вантажів: Закон України від 20.10.1999. р. // Там же. – 1999. – № 51. – Ст. 446.

Правила ввезення транспортних засобів на територію України: Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.1994 р. // ЗП Уряду України. – 1994. – № 9. – Ст. 227.

Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України продуктів харчування для власного споживання та перелік предметів, що не можуть бути віднесені до особистих речей громадян: Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 р. // Офіц. вісн. України – 2002. – № 51. – Ст. 2273.

Про затвердження переліку товарів промислового призначення, вивезення яких громадянами України, іноземцями та особами без громадянства за межі митної території України не допускається: Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.2002 р. // Там же. – Ст. 2323.

Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів і інших предметів: Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.1997 р. // Там же. – 1997. – № 29. – С. 33.

Порядок здійснення митного контролю та митного оформлення окремих транспортних засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України: Затв. наказом Держмитслужби України від 12.10.2001 р. № 664 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 46. – Ст. 2051.

Про переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів і платіжних карток через митний кордон України: Інструкція, затв. Постановою Правління Нацбанку України від 12.07.2000 р. № 283 // Там же. – 2000. – № 31. – Ст. 1320.

Про допущення товарів до переміщення через митний кордон України в режимі тимчасового ввезення (вивезення): Постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 р. // Там же. – 2002. – № 51. – Ст. 2291.

Завтур Д. Регламентація тимчасового ввезення товарів – запорука успішного здійснення зовнішньоекономічної діяльності // Право України. – 2001. – № 4. – С. 83-88.

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Каленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митне право України: Навч. посібник / В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України. – 2001. – 114 с.

Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей, 2004. – 800 с.

Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій  програмних тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.

 

 

Т е м а  5. МИТНО-ТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

ТА СТЯГНЕННЯ МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ.

МИТНІ ПІЛЬГИ

 

П л а н

 

1. Правові основи митно-тарифного регулювання. Митний тариф. Види мита.

2. Поняття, види та порядок сплати митних платежів.

3. Митні та тарифні пільги.

При розкритті першого питання необхідно виходити з того, що регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється за допомогою заходів тарифного  (економічного) та нетарифного (адміністративного) регулювання. Основу тарифного регулювання складають заходи, пов’язані із встановленням і стягненням мита та інших митних платежів при переміщенні товарів і транспортних засобів через митний кордон. До нетарифних заходів належать: заборони або обмеження щодо ввезення або вивезення товарів; квотування та ліцензування експорту та імпорту; сертифікація тощо.

Правові засади тарифного регулювання закріплені в Конституції України, Митному кодексі України, законах України “Про Єдиний митний тариф” від 05.02.1992 р. та “Про Митний тариф України” від 05.04.2001 р. Митний тариф є стрижнем тарифного регулювання. Необхідно зазначити його елементи: мито; види та ставки мита; система групування товарів; митна вартість та методи її визначення; тарифні пільги; преференції.

Висвітлюючи друге питання, потрібно визначити поняття митних платежів; навести класифікацію платежів, стягнення яких покладено на митні органи при переміщенні товарів і транспортних засобів через митний кордон відповідно
до Митного кодексу та інших законодавчих актів України. Також важливо охарактеризувати порядок нарахування, сплати, відстрочки сплати, забезпечення сплати та повернення надмірно сплачених митних платежів.

При розгляді третього питання слід враховувати, що митні пільги – це будь-які передбачені законодавством винятки “пом’якшуючого” характеру з діючих у митно-правовій сфері правил. Ці пільги можуть бути пов’язані зі спрощенням порядку митного оформлення та митного контролю, а також зі сплатою митних платежів (тарифні пільги). Треба дати класифікацію тарифних пільг за підставами їх застосування на преференційні (залежно від країни походження товарів) та власно тарифні (що надаються залежно від мети їх ввезення або вивезення).

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

Про Єдиний митний тариф: Закон України від 05.02.1992 р. № 2097-ХІІ // Там же. – 1992. – № 19. – Ст. 259.

Про інноваційну діяльність: Закон України від 04.07.2002 р. № 40-ІV // Там же. – 2002. – № 36. – Ст. 266.

Про Митний тариф України: Закон України від 05.04.2001 р. № 2371-ІІІ // Там же. – 2001. – № 18. – Ст. 781.

Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію): Закон України від 11.07.1996 р. // Там же. – 1996. – № 42. – Ст. 201.

Про податок на додану вартість: Закон України від 03.04.1997 р. // Там же. – 1997. – № 21. – Ст. 156.

Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення  й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних  засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України: Закон України від 13.09.2001 р. // Там же. – 2002. – № 1. – Ст. 1.

Про затвердження Порядку внесення податку на додану вартість до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України: Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.1998 р. № 417 // Офіц. вісн. України. – 1998. – № 14. – Ст. 518.

Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску  через державний кордон : Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 р. № 1569 // Там же. – 2002. – № 44. – Ст. 2004.

Положення про методику формування і використання індикативних цін: Затв. наказом Міністерства зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі України від 08.08.1996 р. № 506 // Бюл. нормат. актів України. – 1996. – № 10. – С. 116 (зміни див.: Офіц. вісн. України. – 1998. – № 37. – Ст. 1373).

Про затвердження Порядку декларування митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.08.2003 р. № 1375 // Офіц. вісн. України. – 2003. – № 5. – Ст. 1908.

Про затвердження Порядку нарахування митних зборів, мита, податку на додану вартість та акцизного збору при митному оформленні товарів, транспортних засобів та запасних частин до них, які переміщуються через митний кордон України і належать громадянам: Наказ Держмитслужби України від 27.03.2000 р. // Там же. – 2000. – № 16. – Ст. 684.    

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Каленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митна справа: Навч. посібник / В.І. Дудчак, О.В. Мартинюк. – К.: КНЕУ, 2002. – 310 с.

Митне право України: Навч. посібник // В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України. – 2001. – 114 с.

Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей, 2004. – 800 с.

Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій  програмних тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.

Основи митної справи: Навч. посібник / За ред. П.В. Пашка. – 2-ге вид. – К.: Знання, КОО, 2002. – 318 с.

 

 

Т е м а  6. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

ЗА ПОРУШЕННЯ МИТНИХ ПРАВИЛ

 

П л а н

 

1. Поняття та загальна характеристика порушення митних правил як одного з видів адміністративних правопорушень. Види адміністративних стягнень.

2. Види порушень митних правил.

3. Провадження у справах про порушення митних правил.

Розкриття першого питання передбачає визначення поняття порушення митних правил як одного з видів адміністративних правопорушень, а також його складу. Потрібно розглянути види стягнень, передбачених чинним митним законодавством України за порушення митних правил, а також охарактеризувати окремі з них. При цьому необхідно звернути увагу на особливості застосування конфіскації як виду стягнення за порушення митних правил.

При висвітленні другого питання слід навести класифікацію порушень митних правил відповідно до чинного законодавства України та дати характеристику окремих їх видів.

Розглядаючи останнє питання, необхідно враховувати, що провадження у справах про порушення митних правил здійснюється відповідно до положень Митного кодексу, а в частині, що не регулюється ним, – відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення. Потрібно розкрити такі аспекти цього питання: порядок складання протоколу; порядок застосування заходів забезпечення провадження у справі про порушення митних правил (адміністративне затримання, опитування осіб, витребування документів, проведення митних обстежень, вилучення предметів та документів тощо); підвідомчість справ про порушення митних правил; місце та строк розгляду справи; строки накладення адміністративних стягнень; види постанов митних органів України та їх зміст; порядок оскарження (опротестування)  постанов митних органів про накладення адміністративного стягнення.

 

Н о р м а т и в н о - п р а в о в і  а к т и

т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відомості Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Кодекс України про адміністративні правопорушення. – Х., 2004.

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. // Відомості Верхов. Ради України. – 2002. – № 38-39. – Ст. 288.

Про затвердження Порядку відшкодування витрат, пов’язаних із залученням митними органами спеціалістів та експертів для участі в здійсненні митного контролю, та у справі про порушення митних правил: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 р. № 574 // Офіц. вісник Укра-їни. – 2003. – № 17. – Ст. 767.

Кивалов С.В. Организационно-правовые основы таможенного дела в Украине. – Одесса, 1994.

Кивалов С.В. Средства осуществления таможенной политики Украины. – Одесса, 1995.

Коментар до Митного кодексу України / За ред. П.В. Пашка, М.М. Коленського. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с.

Митне право України: Навч. посібник / В.Я. Настюк, М.Г. Шульга. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – 114 с.

Таможенное законодательство Украины (Сб. нормат. актов) / Сост.: Ю.П. Битяк, М.Г. Шульга, В.К. Игонин. – Х.: Одиссей, 2004. – 800 с.

Митна справа: Словник-довідник. – Х.: Кн. рекламне агентство “РА”, 2000. – 320 с.

Жорін Ф.Л. Правові основи митної справи в Україні (Конспект курсу лекцій  програмних  тем): Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 248 с.