міністерство освіти І НАУКИ україни

Національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

 

 

 

 

 

 

 

Навчально-методичний посібник

 

для самостійної роботи

з навчальної дисципліни

ОСНОВИ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА

 

для студентів ІI курсу денних факультетів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2008

 

 

 

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи з навчальної дисципліни “Основи римського приватного права для студентів II курсу денних факультетів / Уклад.: В.І. Борисова, Л.М. Баранова, О.А. Сурженко та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 33 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

У к л а д а ч і:  В.І. Борисова,

Л.М. Баранова,

О.А. Сурженко,

П.Д. Гуйван,

В.В. Новікова.

 

 

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 8 від 08.11.2007 р.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   © Національна юридична академія України, 2008

 

 

 

 

 

 

 

1. ВСТУП

 

Основи римського приватного права є однією з навчальних дисциплін, вивчення якої сприяє усвідомленню майбутніми фахівцями значення норм права, які регулювали в Стародавньому Римі особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини).

Предметом навчальної дисципліни є система права, яка була складена в Стародавньому Римі, та яка зіграла виключну роль у розвитку європейського права. У сучасних правових системах Європи та Америки основна юридична термінологія, правові інститути, структура викладання матеріалу в кодексах, законах та навчальних посібниках ведуть своє походження з римського права.

Програма навчальної дисципліни включає до себе: поняття про предмет римського приватного права, джерела римського права, особи, сімейне право, захист прав, позови, загальні положення про речове право, володіння, право власності, право на чужі речі, загальне вчення про зобов’язання, загальні положення про договір, окремі види договорів, квазідоговори, деліктні зобов’язання, квазіделікти, загальні положення про спадкове право. При вивченні основ римського приватного права України застосовуються наступні форми навчальної роботи: лекції, консультації; індивідуальні навчально-дослідні завдання; самостійна робота студентів. Забезпечуються ці форми навчальної роботи програмою навчальної дисципліни “Основи римського приватного права”, завданнями для індивідуальної роботи студентів; тестами.

Мета даного курсу – сформувати у студентів-юристів правове мислення, навички з тлумачення відповідних норм, формування первинних знань, які будуть застосовуватись у майбутній роботі.

Підсумковою формою контролю знань є залік, який має на меті перевірити рівень засвоєння теоретичних знань, уміння застосовувати їх при вирішенні конкретних професійних задач.

У результаті поглибленого вивчення навчальної дисципліни “Основи римського приватного права” студенти повинні:

– знати основні поняття римського права; поділ римського права на приватне і публічне; періодизацію розвитку римського приватного права; поняття та види джерел римського приватного права; загальні положення права власності; права на чужі речі як обмеженого речового права; поняття зобов’язання; поняття та види договорів; основні поняття спадкового права, основні поняття сімейного права.

– уміти:

– застосовувати набуті знання й уміння при вирішенні професійних завдань.

 

 

 

2. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ОСНОВИ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА”

 

 

теми

Тема

Всього годин

У тому числі

лекції

самостійна

 робота

Розділ І. Загальні положення

1

Поняття та предмет римського приватного права

2

2

-

2

Джерела римського права

2

2

-

3

Особи

2

2

-

4

Сімейне право

2

2

-

5

Захист прав. Позови

2

2

-

Розділ ІІ. Речове право

6

Загальні положення про речове право

2

2

-

7

Володіння

4

2

2

8

Право власності

2

2

-

9

Права на чужі речі

4

2

2

Розділ ІІІ. Зобов’язальне право

10

Загальне вчення про зобов’язання

2

2

-

11

Загальні положення про договори

4

2

2

12

Окремі види договорів. Квазіконтракти

2

2

-

13

Деліктні зобов’язання. Квазіделікти

4

2

2

Розділ ІV. Спадкове право

14

Загальні положення про спадкове право

4

2

2

 

Разом

46

28

10

 

 

* У тому числі індивідуальна робота – 8 год.

 

 

 

 

 

            Затверджено

Вченою радою Національної юридичної

академії імені Ярослава Мудрого

(протокол № 9 від 29.04.2007 р.)

 

 

 

3. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ОСНОВИ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА”

 

Р о з д і л  І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.      Поняття та предмет римського приватного права

 

Поняття римського права. Поділ римського права на приватне і публічне. Зміст понять “приватне право” (ius privatum) та “цивільне право” (ius civile). Системи римського приватного права: цивільне право (ius civile), право народів (ius gentium), преторське право (ius praetorium). Принципи римського приватного права.

Предмет римського приватного права.

Значення римського приватного права для виникнення і розвитку правових систем країн Європи. Рецепція римського права. Значення римського права в сучасній юриспруденції.

 

2. Джерела римського права

 

Періодизація розвитку Римської держави і права. Етапи періодизації: архаїчний період, передкласичний період (республіка), класичний період (принципат), післякласичний період. Юстініанівський період.

Поняття та види джерел римського приватного права. Джерела виникнення та змісту римського приватного права. Рабовласницьке суспільство як джерело змісту правових норм.

Джерела римського права як форми вираження права. Звичаї як норми неписаного права. Постанови народних зборів у республіканський період. Сенатусконсульти періоду принципату. Імператорські конституції. Едикти магістратів як специфічна форма правотворення. Діяльність юристів (юриспруденція).

Джерела пізнання римського права.

Кодифікація Юстініана. Звід римського цивільного права (Corpus iuris civilis). Дигести (Пандекти), Інституції, Кодекс, Новели.

 

3. Особи

 

Поняття особи в римському праві. Поняття суб’єкта права. Правосуб’єктність та її визначення за статусом свободи, громадянства та сімейного стану. Поняття та зміст правоздатності. Момент виникнення та припинення правоздатності. Обмеження правоздатності. Приниження честі. Поняття дієздатності. Обсяг дієздатності залежно від віку.

Правове становище римських громадян. Набуття і втрата римського громадянства. Правове становище латинів, перегринів, вільновідпущених і колонів. Рабський пекулій.

Юридичні особи.

 

4. Сімейне право

 

Загальний строй римської сім’ї. Агнатська та когнатська спорідненість. Поняття та види законного римського шлюбу. Шлюб з чоловічою владою і без чоловічої влади. Укладення і припинення шлюбу. Правові відносини подружжя. Конкубінат.

Правові відносини батьків і дітей. Батьківська влада. Майнові права дітей. Пекулій. Еманципація. Опіка та піклування. Усиновлення та узаконення.

 

5. Захист прав. Позови

 

Самоуправство як первісна форма захисту прав. Самозахист.

Загальний характер державного захисту прав. Органи державного захисту. Виникнення державного суду.

Цивільний процес як форма захисту та реалізації прав. Види цивільного процесу: легісакційний, формулярний, екстраординарний. Формула позову в формулярному процесі.

Позовний захист. Поняття і види позовів. Речові позови (actio in rem). Абсолютний характер речово-правового захисту. Особисті позови (actio in personam). Відносний характер особисто-правового захисту. Позови “суворого права” та позови “доброї совісті”. Позови за аналогією. Позови з фікцією. Позови для відновлення порушеного майнового права; штрафні позови; позови про відшкодування збитків і покарання відповідача. Кондикції.

Позовна давність. Відмінність позовної давності від законних строків для пред’явлення позову. Початок перебігу позовної давності. Підстави та наслідки переривання та зупинення перебігу позовної давності.

Особливі засоби преторського захисту. Інтердікти (заборони). Поновлення у первісному стані (реституція). Стипуляція. Введення у володіння.

 

 

Р о з д і л  ІІ. РЕЧОВЕ ПРАВО

 

6. Загальні положення про речове право

 

Поняття речей. Класифікації речей у римському праві. Поділ речей на тілесні та безтілесні; ті, що перебувають в обігу, та ті, що вилучені з обігу; манципні та неманципні; рухомі та нерухомі; родові та індивідуально визначені; подільні та неподільні; споживчі та неспоживчі; прості й складні. Плоди і доходи. Майно.

Поняття та загальна характеристика речового права. Види речових прав.

 

7. Володіння

 

Поняття володіння (possessio). Елементи володіння. Види володіння. Законне володіння. Незаконне володіння: добросовісне і недобросовісне. Відмінність володіння від держання.

Виникнення володіння. Припинення володіння. Захист володіння. Види преторських інтердиктів.

 

8. Право власності

 

Поняття і зміст права власності. Право володіння. Право користування. Право розпорядження. Обмеження права власності.

Види права власності. Квіритська, преторська (бонітарна), провінційна власність та власність перегринів. Спільна власність.

Набуття права власності. Первісні та похідні способи набуття права власності. Втрата права власності.

Захист права власності. Віндикаційний і негаторний позови. Захист преторської власності. Публіціанський позов.

 

9. Права на чужі речі

 

Права на чужі речі як обмеження права власності. Поняття та види прав на чужі речі.

Поняття сервітутів. Земельні (предіальні) та особисті (персональні) сервітути. Підстави встановлення сервітутів. Припинення сервітутів. Захист сервітутів.

Емфітевзис і суперфіцій.

Заставне право. Поняття і форми застави. Особливості різних форм застави. Права та обов’язки заставодержателя.

 

 

Розділ ІІІ. ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

 

10. Загальне вчення про зобов’язання

 

Поняття зобов’язання. Відмінності зобов’язально-правових та речово-правових відносин. Підстави виникнення зобов’язань. Предмет зобов’язання. Сторони у зобов’язанні.

Виконання зобов’язань. Місце і час виконання зобов’язань, їх правове значення. Наслідки невиконання зобов’язань. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов’язань. Підстави звільнення від відповідальності.

Забезпечення зобов’язань: застава, завдаток, неустойка, порука.

Припинення зобов’язань. Новація. Залік. Смерть однієї із сторін. Випадкова неможливість виконання.

 

11.Загальні положення про договори

 

Поняття та види договорів. Односторонні та двосторонні договори. Платні та безоплатні договори. Договори суворого права (negotia stricit juris) і договори доброї совісті (negotia bonae fidie). Контракти. Пакти. Види контрактів. Вербальні та літеральні контракти. Реальні та консенсуальні контракти. Безіменні контракти. 

Умови дійсності договорів. Зміст договору. Елементи змісту договору: істотні, звичайні та випадкові. Умови та строки. Мета договору.

Укладення договору.

 

12. Окремі види договорів. Квазіконтракти

 

Вербальні контракти. Стипуляція. Клятвена обіцянка вільновідпущеника. Встановлення приданого.

Літеральні контракти. Синграфи, хірографи.

Консенсуальні контракти. Договір купівлі-продажу. Договір найму та його різновиди. Договір доручення. Договір товариства.

Реальні контракти. Договір позики. Договір позички. Договір поклажі та його різновиди.  Договір застави.

Безіменні контракти. Договір міни. Прекарій. Оціночний договір.

Пакти та їх види. Захист прав, що виникають із контрактів та пактів.

Поняття квазіконтрактів. Ведення чужих справ без доручення. Безпідставне збагачення однієї особи за рахунок іншої.

 

13. Деліктні зобов’язання. Квазіделікти

 

Поняття делікту. Публічні та приватні делікти.

Система деліктних зобов’язань. Окремі види деліктів: особиста образа, крадіжка, неправомірне знищення або пошкодження чужого майна.

Поняття квазіделіктів. Відповідальність судді за неналежне здійснення судового провадження. Відповідальність за викинуте або вилите із помешкання. Відповідальність за небезпечне для оточення виставлене, підвішене або вивішене майно. Відповідальність власників готелів, заїжджих дворів, судно володільців за шкоду, завдану майну постояльців або пасажирів.

 

 

Р о з д і л  ІV. СПАДКОВЕ ПРАВО

 

14. Загальні положення про спадкове право

 

Основні поняття спадкового права: спадкування, спадкодавець, спадкоємець, спадкове майно, універсальне та сингулярне наступництво. Етапи розвитку римського спадкового права.

Спадкування за заповітом. Правова природа заповіту. Заповідальний відказ (легат). Фідеїкоміси. Обов’язкова частка у спадщині.

Спадкування за законом. Класи спадкоємців за законом.

Прийняття спадщини. Захист спадкових прав.


4. ПИТАННЯ З ОСНОВ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

 

Р о з д і л  І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Т е м а 1. Поняття та предмет римського приватного права

 

П л а н

 

1. Поняття римського приватного права.

2. Основні історичні етапи розвитку римського приватного права.

3. Розмежування права публічного і права приватного.

4. Основні системи римського приватного права.

5. Роль римського приватного права в процесі розвитку права.

6. Рецепція римського права: поняття, фактори, що сприяли рецепції, етапи.

7. Значення римського приватного права для сучасного юриста.

 

Т е м а 2. Джерела римського права

 

П л а н

 

1. Джерела римського приватного права.

2. Звичаєве право. Закон. Едикти магістратів. Преторське право. Діяльність юристів.

3. Кодифікація Юстиніана, її передумови і зміст.

4. Інші пам’ятники римського приватного права.

 

Т е м а 3. Особи

 

П л а н

 

1. Поняття суб’єктів прав і фізичної особи (persona).

2. Категорії осіб.

3. Правове становище римських громадян, латинів і перегринів, правове становище рабів, вільновідпущеників і колонів.

4. Поняття і зміст правоздатності фізичних осіб. Виникнення і припинення правоздатності. Ступені применшення правоздатності. Безчестя.

5. Поняття, зміст і обсяг дієздатності. Підстави для обмеження дієздатності.

6. Опіка і піклування за римським приватним правом.

7. Юридичні особи. Поняття і передумови виникнення.

8. Види юридичних осіб.

9. Правовий статус імператорської скарбниці, муніципій, приватних корпорацій, закладів.

 

Т е м а 4. Сімейне право

 

П л а н

 

1.       Загальна характеристика римського сімейного права.

2.       Агнатська і когнатська спорідненість.

3.       Правові відносини між подружжям.

4.       Поняття шлюбу.

5.       Особисті і майнові відносини подружжя.

6.       Інститут приданого.

7.       Припинення шлюбу.

8.       Правові відносини батьків і дітей.

9.       Батьківська влада, її зміст, встановлення і припинення.

10.    Майнові права дітей.

11.    Пекулій.

12.    Узаконення і всиновлення.

13.    Емансипація.

 

Т е м а 5. Захист прав. Позови

 

П л а н

 

1.       Захист приватних прав.

2.       Представництво за римським правом.

3.       Форми захисту прав за римським правом.

4.       Поняття цивільного процесу за римським правом.

5.       Стадії цивільного процесу.

6.       Види процесів: легісакційний, формулярний та екстраординарний. Їх основні риси і порядок провадження.

7.       Поняття, значення і види позовів.

8.       Позові речові і позови особисті.

9.       Абсолютний і відносний характер позовів.

10.    Формула позову. Складові частини формули: інтенція, ексцепція, кондемнація.

11.    Захист і заперечення проти позову.

 

 

Р о з д і л  ІІ. РЕЧОВЕ ПРАВО

 

Т е м а 6. Загальні положення про речове право

 

П л а н

 

1.       Поняття речі (res).

2.       Речі рухомі і нерухомі; res mancipi et res nec mancipi; речі ділимі і неділимі; речі споживані і неспоживані; речі, визначені родовими ознаками і індивідуальні речі; речі прості і складні; речі головні і побічні; майно; речі в обігу і поза обігом.

3.       Права речові і зобов’язальні.

4.       Види прав на речі.

5.       Поняття володіння (possessio).

6.       Види володіння.

7.       Набуття і припинення володіння.

8.       Захист володіння.

9.       Володіння правами.

10.    Право власності. Поняття власності і розвиток цього інституту в Давньому Римі.

 

 

 

Т е м а 7. Володіння

 

П л а н

 

1.       Види володіння.

2.       Набуття і припинення володіння.

3.       Захист володіння.

4.       Володіння правами.

 

 

Т е м а 8. Право власності

 

П л а н

 

1.       Право власності. Поняття власності і розвиток цього інституту в Давньому Римі.

2.       Обмеження права власності.

3.       Приватна власність і інші види власності.

4.       Способи придбання власності: первісні і похідні.

5.       Захист права власності.

 

 

Т е м а 9. Права на чужі речі

 

П л а н

 

1.       Права на чужі речі (inte in re aliena) як речові абсолютні права. Значення інституту прав на чужі речі.

2.       Поняття і види сервітутів: земельні, особисті сервітути. Виникнення і припинення сервітутів.

3.       Захист сервітутів.

4.       Суперфіцій і емфітевзіс.

5.       Розвиток заставного права.

6.       Види застави, їх особливості.


Р о з д і л  ІІІ. ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

 

Т е м а 10. Загальне вчення про зобов’язання

 

П л а н

 

1.       Поняття зобов’язання і його зміст.

2.        Натуральні і цивільні зобов’язання.

3.       Підстави виникнення зобов’язань.

4.       Предмет зобов’язання.

5.       Види зобов’язань.

6.       Сторони у зобов’язаннях.

7.       Заміна осіб у зобов’язанні. Цесія.

8.       Місце і час виконання зобов’язань.

9.        Прострочення.

10.    Договори (contractus) і пакти (pactum).

11.    Предмет договору.

12.    Стипуляція.

13.    Умови дійсності договору.

14.    Обставини, що опорочують волю в договорах.

15.    Суттєві, звичайні і випадкові умови договорів.

16.    Строки (dies).

17.    Укладення договору.

18.    Забезпечення виконання зобов’язань: неустойка, завдаток, порука, застава.

19.    Виконання зобов’язання.

20.    Припинення зобов’язання. Відповідність засобу припинення засобу набуття зобов’язання.

21.    Відповідальність боржника за невиконання зобов’язання. Вина і відшкодування збитків.

 

Т е м а 11.Загальні положення про договори

 

П л а н

 

1. Класифікація договорів: контракти, пакти, квазіконтракти.

 

Т е м а 12. Окремі види договорів. Квазіконтракти

 

П л а н

 

1.       Вербальні контракти.

2.       Письмові договори (літеральні).

3.       Реальні контракти: позика, позички, поклажі і застави.

4.       Консенсуальні контракти: купівля-продаж, договори найму, підряд, договір товариства, договір доручення.

5.       Поняття і розвиток безименних контрактів, види непойменованих контрактів.

6.       Пакти та їх види.

7.       Поняття та види квазідоговорів.

 

Т е м а 13. Деліктні зобов’язання. Квазіделікти

 

П л а н

 

1.       Поняття зобов’язань з деліктів.

2.       Публічні і приватні делікти.

3.       Розвиток приватних деліктов.

4.       Характерні риси приватних деліктів.

5.       Окремі види деліктів.

6.       Квазіделікти. Поняття. Окремі види квазіделіктів.

 

 

Р о з д і л  ІV. СПАДКОВЕ ПРАВО

 

Т е м а 14. Загальні положення про спадкове право

 

П л а н

 

1.       Розвиток спадкового права в Давньому Римі.

2.       Основні поняття спадкового права.

3.       Поняття спадкування.

4.       Спадкування за заповітом.

5.        Поняття і форми заповіту.

6.        Заповідальна правоздатність.

7.        Визначення заповіту недійсним.

8.       Спадкування за законом.

9.       Обмеження свободи заповідальних розпоряджень.

10.     Право на обов’язкову частку в спадщині.

11.    Прийняття спадщини: момент прийняття і способи прийняття.

12.    Спадкова трансмісія.

13.     Правові наслідки прийняття спадщини.

14.    Значення легатів і фідеїкомісів у римському праві.


5. СЛОВНИК ОСНОВНИХ ТЕРМІНІВ

 

actio – позов

actio in rem – речовий позов

action in personam – особистий позов

aequitas – справедливість

agere – керівництво процесуальними діями

antiqua custuma – давній звичай

alibi – відсутність у момент вчинення злочину

accusatio – звинувачення

arrogatio – усиновлення осіб свого права

adoptio – усиновлення осіб чужого права

animus possesiouis – намір вважати дану річ своєю

accessio – прирощення, приєднання речей

actio negatoria – негаторний позов

actio publiciana – публіціанський позов

ager publicus – державна власність на землю в стародавньому Римі

ager populi Romani – провінційна власність

actus – право прогону худоби

aquaeductus – право водопроводу

aquaehaustus – право брати воду

arra – завдаток

arra poenalis – завдаток штрафний

animus donandi – намір обдарувати кого-небудь

actore non probante reus absolvitur – обвинувачений буде виправданий, якщо звинувачення не доведе своїх доказів

consuetudo – звичай

commentarii magistratuum – коментарі магістратів

commentarii poutificum – коментарі священнослужителів

camera – консультації з питань укладення договорів

contitutionibus pricipum – укази імператорів

Corpus juris csvilis – звід цивільних законів

cousortes litis – учасники судового засідання

culpa – вина в формі необережності

caput – суб’єкт права, правоздатність

capitis deminutio – зміни в статусі

civitas – держава

civitas Romana – римська держава, римське громадянство

cousilium – рада, нарада

cum manu – шлюб з чоловічою владою

cura – піклування

concubinatus – конкубинат (фактичний шлюб)

cognati – кровні родичі

corpus possesionis – фактичне володіння річчю

communio, condominium – спільна власність

cessio – передача, уступка

casus – випадок

compensatio – залік

credere – давати позику, довіряти

creditor – кредитор

contractus – договор

consensus – угода

commodatum – позичка, передача майна в безоплатне тимчасове користування

conductor – наймач

condictio – кондиційний позов

contractus innominate – безіменні контракти

Dominis seutit periculum – власник несе ризик випадкової загибелі речі

dolus – обман, намір

definitio – роз’яснення юридичних понять

delictum – правопорушення

dicere – говорити, стверджувати в процесі

deportatio – найсуворіший вид вигнання

dos – придане

donatio propter nuptias – дарування з боку чоловіка

detentio – тримання

dominium – власність

domus – будинок, житло

dominus – господар, хазяїн

Pominium ex qure Quritum – власність по праву квіритів

dare – дати

delicto – делікт, правопорушення

debere – бути зобов’язаним

debitor – боржник

depositum – схов

Depositum irregulate – договір схову родових речей

Do, ut des – даю тобі, щоб ти дав мені

Delictum privatum – приватний делікт

De facto – фактично

De jure – юридично, по праву

familia – сім’я

filii uxor loco filiae habebatur – дружина сина вважалась дочкою

familia Romana – римська сім’я

fructus – користь, плоди

fructus naturales – природні плоди

facere – зробити

facio, ut des – роблю тобі, щоб ти мені дав

furtum – крадіжка

facta concludentia – факти, з яких можна зробити правовий висновок

facsimile – точна копія чого-небудь

jus – право

jus civile – цивільне право

jus proctorium – преторське право

jus gentium – право народів

Jus publicum –публічне право

Jus privatum – приватне право

justitia – правосуддя

jus dicere – проголошувати право (творити суд)

jus publici respondere – офіційні консультації

judicium publicum – публічний суд

judicium privatum – суд в приватних справах

jus conubii – право

jus commercii – право торгувати

Jus possidendi – право володіти

Jus utendi – право користуватися

Jus abutendi – право розпоряджатися

Jus fruendi – право одержувати прибутки

Jus vindicaundi – право захищати

Lex, leges – закон, закони

Lex prespicit, non respicit – закон не має зворотної сили

litis contestatio – засвідчення сифу

libertini – лібертіни

libertas – свобода

legitimatio – узаконення

liber – вільна людина

lucrum cessaus – втрачена вигода

litterae – буква, письмо

litteris bit obligatio – зобов’язання, що виникають письмово

locatio – conductio – договір найму

locator – наймодавець

Lex contractus – договірне право

Legalitas regnorum fundementum – законність – основа держави

Pater familias – домовладика, глава сімейства

Prior tempore – potior jure – перший в часі – сильніший в праві

per legis actiones – діяти законним чином

Praesumptio juris – юридична презумпція

Persona sui juris – особа свого права

persona –особа

persona alieni juris – особа чужого права

persona grata – дипломат

patronus – покровитель, захисник клієнта

plebs – народ

potestas – влада

Pat ria potestas – батьківська влада

Pars pro indiviso – частка права на річ у цілому

Praedium dominaus –пануюча земельна ділянка

pecoris ad aquam appulsus – право прогону худоби на водопій

pignus – застава

pracstare – надати (річ у тимчасове користування)

propositio – оферта

permutatio – міна

pacta nuda – голий пакт (без позовного захисту)

pacta vestita – “одягнені” пакти (надається позовний захист)

possessio – володіння

pacta praetoria – преторські пакти

pacta legitima – імператорські пакти

persona certa – конкретна персона

pro et contra – за і проти

precarium – безплатне і тимчасове користування чужим майном

petitorium – цивільний спір

respondere – поради із спірних питань

regulae – збірник правил

reatitutio in integrum – поновлення в первісний стан

res mancipi – манципні речі

res – річ

res mobiles – рухомі речі

Roma communis nostra patria est – Рим наша спільна Батьківщина

Res ipsa loquitur – справа говорить сама за себе

receptum – неформальна угода

imperium et potestas – влада і могутність

imperium – влада

in jure – судова стадія, яка проходила у преторат

in judicio – судова стадія, яка проходила у судді

instrumentum vocale – знаряддя, що вміє говорити

infantes – діти до 7 років

impuberes – дівчатка з 7 до 12 років, хлопчики до 14 років

infamia – безчестя

interdictum – інтердикт

in jure cessio – уступка права

in bonis habere – бонитарна власність

iter – право проходу пішки

in mora – прострочка

id guod dictum est – те, що сказано

id guod actum est – те, що зроблено

iniuria – особиста образа

ignorantia juris neminem excusat – незнання закону не вибачає

ipso jure – в силу закону

ipso facto – в силу самого факту

hereditas – спадкування за цивільним правом

honor – честь

hostes – вороги

habitatio – право користуватися чужим приміщенням

heredes sui – безпосередні підвладні спадкоємці

heres ab intestato – спадкоємець по закону

hereditas iacens – лежача спадщина

hereditas aditio – вступ і прийняття спадщини

Omne jus vel ad personas pertinet vel ad res vel ad actions – все право стосується або осіб, або речей, або позовів

optima est legum interpes consuetudo – звичай – найкращий тлумач закону

onus probandi – обов’язок доведення

operae servorum – право користуватися послугами

obligatio – зобов’язання

obligatio est juris vinculum – зобов’язання є правові окови

omnia mea mecum porto – все своє ношу з собою

mores maiorum – звичаї предків

mos legem regit – звичай править законом

miuor aetas – неповнолітній

metus – погроза

magna vis est conscientiae judicis – велика сила совісті судді

manifestum non eget probatione – очевидне не потребує доказу

matrimonium iustum – законний римський шлюб

manus mariti – влада чоловіка (над дружиною)

mancipatio – манципація (ритуал передачі найбільш цінних речей у власність )

modus acquirendi – способ набуття права власності

mandatum – доручення

metatis mutandis – при відповідних поправках (змінах, доповненнях)

senatusconsultum – постанова сенату

summum jus – вище право

sententiae – збірники міркувань

status libertatis – статус свободи

status civitatis – статус громадянства

status familiae – сімейний статус

servi res suut – раби є речі

servus nullum caput habet – раб не правоздатний

sapiens – мудрий, розумний

sententia – вирок, судове рішення

stipendium – податок, дрібна монета

sine manu – шлюб без чоловічої влади

superficies solo cedit – зроблене над поверхністю, слідує за поверхністю

species – індивідуально-визначена річ

sequester – довірена особа

specificatio – переробка речей

servitus – сервитут

servitus protegendi – право робити собі дах або навіс

superficies – право користування чужою землею для забудови

stipulatio poena – неустойка

stipulatio – стипуляція (договір)

sponsio – наука римських громадян

societas – товариство

traditio – передача права власності

tutela – опіка

tangere potest – відчути дотиком

titulus acquirendi – титул набуття права власності

tacitus consensus – мовчазна згода

testamentum – заповіт

testamentum fac – скласти заповіт

terra incognita – невідома земля

tertium non datur – третього не дано

unus testis – один свідок

universitas – корпорація

usucapio – набуття права власності по давності

ubi rem meam invenio, ibi eam vindico – де знаходжу свою річ, там її віндикую

usufructus – узуфрукт

usus – узус

vim fieri veto – забороняю чинити насильство

vim dicere – оголошення про застосування сили

via – право проїзду возом з вантажем

vis magor – непереборна сила

verba – слово

veto – забороняю

volo – я бажаю, я хочу

viva vox juris cilivis – голос приватного права

veni, vidi, vici – прийшов, побачив, переміг

veritas magis amicitia – істина дорожче дружби

extre ordiuem – надзвичайний

error – помилка

ex turpi causa actio non oritur – із незаконної підстави позов не виникає

ex contractu – з договору

ex clelicto – з делікту

error iu corpope – помилка в предметі

exceptio doli – заперечення проти позову

emptio – venditio – купівля-продаж


6. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАЛІКУ З ОСНОВ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА

 

1.       Предмет римського приватного права.

2.       Поняття та види джерел рим­ського приватного права.

3.       Кодифікація Юстініана. Corpus iuris civilis.

4.       Правове положення римських громадян.

5.       Поняття правоздатності та дієздатності римських громадян.

6.       Поняття та ступені применшення правоздатності  римських громадян.

7.       Правове положення латинів, перегринів, вільновідпущеників та колонів.

8.       Правове положення рабів.

9.       Юридичні особи у римському приватному праві.

10.    Загальна характеристика сім’ї у Стародавньому Римі.

11.    Загальне вчення про римський шлюб. Правове положення подружжя.

12.    Правовідносини  батьків і дітей.

13.    Узаконення та усиновлення.

14.    Характеристика та види позовів у римському приватному праві.

15.    Загальна характеристика легісакційного, формулярного та екстраордінарного процесів.

16.    Преторські засоби захисту.

17.    Позовна давність.

18.    Поняття речового права.

19.    Поняття речі. Класифікація речей у римському праві.

20.    Поняття та підстави володіння.

21.    Види володіння. Держання.

22.    Поняття та зміст права власності.

23.    Обмеження права власності.

24.    Способи набуття права власності.

25.    Види права власності.

26.    Спільна власність.

27.    Віндикаційний  позов.

28.    Негаторний позов.

29.    Поняття та види прав на чужі речі.

30.    Земельні сервітути.

31.    Особисті сервітути.

32.    Виникнення і втрата сервітутів. Захист сервітутних прав.

33.    Емфітевзис.

34.    Суперфіцій.

35.    Застава. Види застави.

36.    Поняття зобов’язання.

37.    Підстави виникнення зобов’язань.

38.    Суб’єкти в зобов’язанні.

39.    Виконання зобов’язань.

40.    Місце та строк виконання зобов’язань.

41.    Способи забезпечення зобов’язань.

42.    Заміна осіб у зобов’язаннях.

43.    Наслідки невиконання зобов’язань. 

44.    Припинення зобов’язань. 

45.    Поняття та класифікація юриди­чних фактів.

46.    Поняття та види римських договорів.

47.    Укладення договору.

48.    Зміст договору.

49.    Умови та строки в договорах.

50.    Пороки згоди сторін при укладенні договорів (обман, погроза, насильство).

51.    Вербальні контракти.

52.    Літеральні контракти.

53.    Реальні контракти.

54.    Консенсуальні контракти.

55.    Безіменні контракти.

56.    Квазіконтракти.

57.    Пакти.

58.    Делікти.

59.    Квазіделікти.

60.    Основні поняття спадкового права.

61.    Спадкування універсальне та сингулярне.  Етапи розвитку римського спадкового права.

62.    Спадкування за законом.

63.    Спадкування за заповітом.

64.    Поняття обов’язкової частки у спадщині.

65.    Прийняття спадщини.

66.    Заповідальний відказ (легат). Фідеїкоміси.


7. ВИМОГИ ДО ЗАЛІКУ З ОСНОВ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА

 

Залік з Основ римського приватного права проводиться в усній формі. Студенту пропонується висвітлити питання, які стосуються: 1) загальної частини римського приватного права, 2) права зобов’язального, спадкового та сімейного.

Студент отримує “залік”, якщо:

– відповідь на перше запитання демонструє знання предмета римського приватного права, його джерел, дає відповідь на запитання про осіб (фізичних та юридичних), розкриває поняття позову, речового права та видів цивільних процесів.

– відповідь на друге запитання виявляє знання щодо зобов’язального права, а саме: підстав виникнення зобов’язань, суб’єктів, способів забезпечення зобов’язань, тощо, а також знання стосовно римських контрактів, спадкового та сімейного права.


8. Список літератури

 

Підопригора О.А. Основи римського приватного права: Підруч. для студ. юрид. вузів та ф-тів. – К.: Вентурі, 1997. – 336с.

Підопригора О.А., Харитонов Є.О. Римське право: Підруч. – К.: Юрінком Інтер. 2006. – 512с.

Пушкін О.А., Самойленко В.М. Суб’єкти римського цивільного права: Навч. посіб. – Х: Ун-т внутр. справ, 1995. –65с.

Пушкін О.А., Самойленко В.М. Поняття римського приватного права, історія його становлення: Лекція. – Х: ХІВС, 1993. –25с.

Римське право (Інституції). – Х.: Одіссей, 2000. – 288с.

Черниловський З.М. Лекції з римського приватного права. – М., 1991.

Шишка Р.Б. Римське приватне право в схемах. – Х.: ХІПС, 1993.

 

 

 

 

Н а в ч а л ь н е  в и д а н н я

 

 

 

 

Навчально-методичний посібник

для самостійної роботи

з навчальної дисципліни

Основи римського приватного права

 

для студентів II курсу денних факультетів

 

 

У к л а д а ч і:  Борисова Валентина Іванівна,

Баранова Людмила Миколаївна,

Сурженко Ольга Анатоліївна,

Гуйван Петро Дмитрійович,

Новікова Вікторія Валентинівна.

 

 

             

Відповідальна за випуск В.І. Борисова

 

Редактор  Н.І. Верховська

Комп’ютерна верстка  Л.П.Лавриненко

 

 

 

 

План 2007,  поз. 59

 

Підп. до друку  21.01.2008. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 2,06.Облік.-вид. арк.0,79. Вид. № 129.

Тираж 500. прим. Зам. № 4013. Ціна договірна.

_________________________

___________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

 

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.