міністерство освіти І НАУКИ україни

Національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

 

 

 

 

 

 

 

 

програма

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

кримінальний процес

 

 

 

 

 

 

 

Затверджено Вченою радою академії

(протокол № 9  від 20.04.2008 р.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2008

 

 

 

Програма навчальної дисципліни “Кримінальний процес” / Уклад.: Ю.М. Грошевий, Л.О. Богословська, І.В. Вернидубов та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 23 с.

 

 

 

 

 

 

У к л а д а ч і:  Ю.М. Грошевий,

Л.О. Богословська,

І.В. Вернидубов,

Д.В.Філін,

Ю.В. Хоматов,

О.Г. Шило.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 2 від 21.03.2008 р.)

 

 

 

 

 

1. ВСТУП

 

Курс “Кримінальний процес України належить до фундаментальних навчальних дисциплін фахової підготовки спеціаліста-юриста. Без належних знань кримінально-процесу-ального права та практичних навичок його застосування не можна уявити суддю і прокурора, слідчого і адвоката, оперативного працівника органів МВС, СБУ та митних установ, оскільки виконувані ними функції безпосередньо і детально регламентовані саме цією галуззю права. Інші представники юридичного фаху також не можуть обійтись у своїй практичній діяльності без знань основних положень кримінального процесу.

У навчальному курсі розглядаються предмет і система кримінально-процесуального права, принципи кримінального судочинства, суб’єкти (учасники) кримінально-процесуальних відносин, процесуальні строки і судові витрати, докази і доказування, досудове і судове провадження по кримінальних справах, перегляд вироків, ухвал, постанов у апеляційному та касаційному провадженнях, виконання вироків, ухвал, постанов, застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, а також протокольна форма досудової підготовки матеріалів.

Передбачаються й різноманітні форми навчання: лекційні, практичні заняття, колоквіуми, експериментальні форми практичних робіт.

При підготовці до занять студенти мають опрацювати відповідні розділи підручників і рекомендованої літератури, засвоїти необхідні нормативні акти та ознайомитися з постановами Пленуму Верховного Суду України, рішеннями Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини і відповідними наказами та інструкціями органів прокуратури, МВС та СБУ.

У результаті вивчення кримінально-процесуального права студенти повинні:

знати стан основних проблем науки кримінального процесу; функції судової влади у системі державної влади та форми їх здійснення; суть і значення процесуальної форми; джерела кримінально-процесуального права; поняття і зміст кримінально-процесуальних правовідносин, їх місце у механізмі правового регулювання; процесуальне становище суб’єктів (учасників) кримінального процесу; теорії доказів; чинні норми кримінально-процесуального права; систему процесуальних актів та вимоги, яким вони повинні відповідати; теорії прий-няття рішень у кримінальному судочинстві;

вільно орієнтуватися у системі кримінально-процесуального законодавства України, постійно ознайомлюватися з практикою застосування кримінально-процесу-ального законодавства загальними судами України, перспективами його розвитку відповідно до основних напрямків судово-правової реформи;

– уміти правильно тлумачити норми кримінально-процесуального права у процесі роботи за юридичною спеціальністю; використовувати дані науки кримінального процесу для підвищення професійних знань; застосовувати основні положення теорії доказів у кримінальному процесі; складати кримінально-процесуальні документи та ділову документацію; наводити обгрунтовані та мотивовані аргументи при прийнятті процесуальних рішень.

 

 

2. ЗМІСТ

 

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

 

I.      ПОНЯТТЯ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА

КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

 

Поняття кримінального процесу, його завдання і роль у державному механізмі боротьби зі злочинністю та в охороні прав особи. Історичні форми кримінального процесу. Кримінальний процес і правосуддя. Кримінально-процесуальна діяльність і кримінально-процесуальні відносини.

Система кримінального процесу.

Основні кримінально-процесуальні поняття. Механізм кримінально-процесуального регулювання. Джерела кримінально-процесуального права. Кримінально-процесуальна форма. Співвідношення імеперативності та диспозитивності у регулюванні кримінально-процесуальної діяльності.

Кримінально-процесуальні гарантії. Кримінально-про-цесуальні функції. Кримінально-процесуальні акти. Моральні засади кримінально-процесуальної діяльності.

Кримінально-процесуальна доктрина (наука), її предмет, система і методи. Розвиток її в Україні.

Кримінальний процес як навчальна дисципліна, її завдання.

Зв’язок кримінального процесу з іншими галузями права, суміжними галузями знань.

 

II. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ

 

Предмет і завдання кримінально-процесуального права України. Кримінально-процесуальний закон та його співвіднесення з кримінально-процесуальним правом. Виникнення і основні етапи розвитку кримінально-процесуального законодавства України. Реформа кримінально-процесуального законодавства. Конституція України як джерело кримінально-проце-суального права. Кримінально-процесуальний кодекс України. Його структура та зміст. Інші законодавчі акти, які містять норми кримінально-процесуального права. Міжнародні договори України та їх співвіднесення з кримінально-процесуальним законодавством України. Рішення Європейського Суду як джерело кримінально-процесуального права.

Значення для кримінального процесу рішень Конституційного Суду України, постанов Пленуму Верховного Суду України, наказів та інструкцій Генерального прокурора України, СБУ та МВС України.

Кримінально-процесуальні норми, їх види та структура. Застосування кримінально-процесуального закону за аналогією.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб.

 

 

III. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

 

Поняття та значення принципів кримінального процесу. Система принципів кримінального процесу за Конституцією України та Кримінально-процесуальним кодексом, їх нормативний зміст у кримінально-процесуальній діяльності: загальноправових, загальнопроцесуальних, кримінально-процесуальних.

Законність, гуманізм та пріоритет прав людини  як загальноправові принципи кримінального процесу. Право особи на судовий захист; всебічне, повне і об’єктивне дослідження обставин справи; гласність (усність), безпосередність судового розгляду справи; національна мова судочинства; змагальність; свобода оцінки доказів як загальнопроцесуальні принципи кри-мінального процесу.

Публічність (офіційність); недоторканність особи; презумпція невинуватості; забезпечення обвинуваченому права на захист як суто кримінально-процесуальні принципи.

Значення судоустрійних принципів для регулювання кримінально-процесуальної діяльності: здійснення правосуддя тільки судом; рівність громадян перед законом і судом; колегіальний і одноособовий розгляд справ; незалежність суддів і підкорення їх тільки законові.

Принципи кримінального процесу України і проблеми реалізації міжнародних стандартів основних прав і свобод людини у сфері кримінально-процесуального судочинства.


IV. СУБ’ЄКТИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

 

Поняття і класифікація суб’єктів кримінально-проце-суальної діяльності.

Державні органи і посадові особи, які ведуть кримінальний процес. Функції і повноваження суду. Суд як орган правосуддя. Законний склад суду.

Прокурор, його функції, завдання і повноваження  на різних стадіях кримінального процесу.

Органи дізнання. Їх види, завдання і повноваження. Особа, що провадить дізнання (дізнавач), її повноваження.

Слідчий як орган досудового слідства, його повноваження. Процесуальна самостійність слідчого. Начальник слідчого підрозділу (відділення, відділу, управління), його повноваження.

Обставини, що виключають можливість участі у справі судді, народного засідателя, прокурора, слідчого, особи, що провадить дізнання.

Особи, які мають особистий інтерес у справі. Підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений, виправданий.

Потерпілий. Цивільний позивач. Цивільний відповідач. Їх процесуальні права та обов’язки. Підстави та порядок заявлення цивільного позову в кримінальній справі.

Особи, які представляють у кримінальній справі інтереси інших суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності. Поняття захисту в кримінальному процесі. Захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, його завдання, права та обов’язки. Коло осіб, які можуть бути захисниками. Обставини, які виключають участь особи у справі як захисника. Запрошення, призначення, заміна захисника. Момент допуску захисника до участі у справі. Випадки обов’язкової участі захисника у кримінальному процесі. Відмова підозрюваного, обвинуваченого від захисника. Усунення захисника від участі у справі. Оплата праці захисника.

Представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Коло осіб, які можуть бути допущені до участі у справі як представники. Обставини, які виключають участь особи у справі як представника потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Права та обов’язки представника.

Законний представник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого. Коло осіб, які можуть брати участь у справі як законні представники. Їх права та обов’язки.

Інші суб’єкти кримінально-процесуальної діяльності. Їх права та обов’язки.

Процесуальні та непроцесуальні заходи забезпечення безпеки суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності.

 

 

V. ДОКАЗИ І ДОКАЗУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ

 

Поняття доказового права. Поняття теорії доказів у кримінальному процесі та її предмет. Опосередковане пізнання – методологічна основа теорії доказів. Достовірність і ймовірність знань, отриманих у результаті пізнання у кримінальній справі. Поняття і характер істини у кримінальному судочинстві.

Предмет і межі доказування у кримінальній справі. Особливості предмета доказування в окремих категоріях справ.

Поняття доказу. Допустимість і належність доказів. Класифікація доказів: первісні та похідні, особисті та речові, прямі та непрямі, обвинувальні та виправдувальні.

Характеристика джерел доказів. Показання свідків, їх предмет, значення та оцінка. Особи, які не можуть бути допитані як свідки у кримінальній справі. Процес формування свідоцьких показань, його етапи. Об’єктивні та суб’єктивні фактори, які впливають на формування показань свідка. Перевірка і оцінка показань свідка.

Показання потерпілого, їх предмет, значення, перевірка та оцінка.

Показання підозрюваного, обвинуваченого і підсудного, їх предмет, значення, перевірка і оцінка. Обмова та самообмова у їх показаннях.

Процесуальні форми використання спеціальних знань у кримінальному процесі. Висновок експерта, його предмет, значення, форма та зміст. Підстави для призначення експертизи у кримінальному процесі. Випадки обов’язкового призначення експертизи. Права, обов’язки та відповідальність експерта. Підстави для відводу експерта та порядок його вирішення. Відмінніть експерта від спеціаліста. Висновок (висновки) експертів при проведенні комісійної та комплексної експертиз. Перевірка та оцінка висновку експерта.

Речові докази, їх поняття та види. Процес формування речових доказів. Оцінка речових доказів. Зберігання речових доказів. Вирішення питання про речові докази при завершенні провадження у кримінальній справі.

Протоколи слідчих та судових дій як джерела доказів. Процесуальні гарантії їх повноти та достовірності. Перевірка та оцінка протоколів слідчих та судових дій.

Протоколи з відповідними додатками, складені уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів. Перевірка та оцінка цих протоколів та додатків.

Інші документи як джерела доказів, їх поняття, види, відмінність від речових доказів. Перевірка та оцінка документів.

Процес доказування та його структура. Елементи процесу доказування. Збирання доказів. Перевірка. Оцінка. Зміст та основні положення оцінки доказів. Внутрішнє переконання і його роль в оцінці доказів.

Суб’єкти доказування. Їх класифікація. Обов’язок доказування.

 

 

VI. ЗАХОДИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРИМУСУ

 

Поняття, призначення та види заходів кримінально-процесуального примусу. Конституційні гарантії законності застосування заходів процесуального примусу.

Поняття запобіжних заходів. Підстави та порядок обрання  запобіжних заходів. Обставини, які враховуються при обранні запобіжного заходу. Підписка про невиїзд. Особиста порука. Порука громадської організації або трудового колективу. Застава. Взяття під варту. Нагляд командування військової частини. Затримання як тимчасовий запобіжний захід. Віддання неповнолітнього обвинуваченого під нагляд законних представників або адміністрації дитячої установи.

Підстави, мотиви та порядок затримання як тимчасового запобіжного заходу. Строки затримання.

Підстави та порядок застосування як запобіжного заходу взяття під  варту. Строки тримання під вартою та порядок їх продовження.

Порядок зміни і скасування запобіжних заходів.

Прокурорський нагляд та судовий контроль за затриманням особи та застосуванням запобіжного заходу взяття під варту.

Інші заходи процесуального примусу. Відсторонення обвинуваченого від посади. Привід.

Застосування примусу при проведенні слідчих дій.

 

 

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

 

I. ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

 

Поняття, завдання і значення стадії порушення кримінальної справи.

Органи та особи, які мають право порушити кримінальну справу.

Направлення заяв та повідомлень про злочини за належністю. Приводи для порушення кримінальної справи. Підстава для порушення кримінальної справи. Перевірка заяв і повідомлень про злочини, її строки. Вжиття заходів по запобіганню вчинення злочину або до його припинення. Використання оперативно-розшукових матеріалів для вирішення питання про порушення кримінальної справи.

Порядок порушення кримінальної справи. Постанова про порушення кримінальної справи, її структура та зміст. Особливості порушення кримінальних справ приватного та публічно-приватного обвинувачення.

Обставини, що виключають провадження у кримінальній справі, як підстави для відмови у порушенні кримінальної справи. Порядок відмови у порушенні кримінальної справи. Постанова про відмову у порушенні кримінальної справи, її структура та зміст. Порядок оскарження постанови про порушення кримінальної справи та постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

Нагляд прокурора та судовий контроль за законністю й обгрунтованістю порушення кримінальної справи та відмови у порушенні кримінальної справи.

 

 

II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ

 

Поняття, завдання та значення досудового провадження у кримінальному процесі та його форми.

Дізнання у справах про злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими. Дізнання у справах про тяжкі або особливо тяжкі злочини. Строки провадження дізнання.

Початок провадження досудового слідства. Підслідність кримінальних справ. Види підслідності. Розв’язання спорів про підслідність. Окремі доручення.

Строки досудового слідства. Порядок їх продовження.

Підстави та порядок об’єднання і виділення кримінальних справ. Взаємодія слідчого з органом дізнання, її форми. Використання групового (бригадного) методу розслідування кримінальних справ. Порядок створення слідчої групи. Оперативно-слідча група, порядок її створення.

Недопустимість розголошення даних досудового розслідування.

Забезпечення прав учасників досудового розслідування. Вирішення слідчим і особою, що провадить дізнання, клопотань учасників процесу.

Участь спеціаліста, понятих та перекладачів при провадженні слідчих дій.

Види слідчих процесуальних документів. Загальні вимоги, що ставляться до форми та змісту цих документів.

Застосування науково-технічних засобів при розкритті й розслідуванні злочинів.

Здійснення судового контролю, прокурорського нагляду та відомчого контролю за додержанням законів органами досудового розслідування.

 

 

III. СЛІДЧІ ДІЇ

 

Поняття, види  та система слідчих дій. Підстави для проведення слідчих дій. Правила оформлення протоколу слідчої дії. Додатки до протоколу слідчої дії.

Порядок виклику і допиту свідка. Особливості виклику і допиту неповнолітнього свідка. Особливості виклику і допиту як свідків працівників дипломатичних і консульських представництв на території України. Порядок виклику і допиту потерпілого.

Відшкодування свідкам, потерпілим та іншим особам витрат у зв’язку з іх викликом до органів дізнання, попереднього слідства.

Застосування слідчим і органом дізнання заходів щодо охорони життя, здоров’я, честі, гідності й майна свідків, потерпілих та їх близьких родичів.

Процесуальний порядок затримання і допиту підозрюваного. Очна ставка. Правила оформлення протоколу очної ставки.

Огляд. Його мета, види і порядок проведення. Підстави та процесуа.льний порядок проведення освідування. Його мета, види.

Ексгумація трупа.

Пред’явлення для впізнання, його мета, види, порядок провадження та оформлення.

Відтворення обстановки й обставин події, його суть і порядок проведення та оформлення.

Поняття, види, підстави і порядок проведення обшуку. Протокол обшуку. Накладення арешту на майно та його опис.

Поняття і порядок проведення виїмки.

Накладення арешту на вклади, цінності та інше майно.

Накладення арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв’язку. Огляд і виїмка кореспонденції та дослідження інформації, знятої з каналів зв’язку.

Особливості провадження обшуку і виїмки у приміщеннях, які займають дипломатичні представництва іноземних держав в Україні.

Підстави і порядок призначення експертизи. Процесуальний порядок одержання зразків для експертного дослідження. Права обвинуваченого (підозрюваного) при призначенні та провадженні експертизи, що проводиться особою, яка працює в експертній установі. Особливості призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

 

 

IV. ПРИТЯГНЕННЯ особи ЯК ОБВИНУВАЧЕНОГО. ДОПИТ ОБВИНУВАЧЕНОГО

 

Підстави і порядок притягнення особи як обвинуваченого. Значення процесуального акта притягнення особи як обвинуваченого. Процесуальний імунітет деяких категорій осіб при притягненні їх до кримінальної відповідальності. Структура та зміст постанови про притягнення обвинуваченого.

Строки і порядок пред’явлення обвинувачення. Порядок виклику і допиту обвинуваченого. Наслідки його неявки. Протокол допиту обвинуваченого. Роз’яснення обвинуваченому його процесуальних прав та обов’язків.

Підстави і процесуальний порядок зміни і допов­нення обвинувачення на досудовому слідстві.

 

 

V. ЗУПИНЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

 

Зупинення досудового розслідування: поняття, підстави, умови і процесуальний порядок. Підстави та процесуальний порядок оголошення розшуку обвинуваченого. Взаємодія слідчого й органу дізнання з метою встановлення особи, що вчинила злочин.

Підстави та процесуальний порядок відновлення досудового слідства. Підстави для закриття кримінальної справи, в якій провадження досудового слідства чи дізнання зупинено.

 

VI. ЗАКІНЧЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА, ЙОГО ФОРМИ

 

Закриття кримінальної справи. Підстави і процесуальний порядок закриття кримінальної справи та звільнення від кримінальної відповідальності. Оскарження постанови про закриття кримінальної справи. Підстави та процесуальний порядок відновлення закритої кримінальної справи.

Підстави, суб’єкти та порядок прийняття постанови про передачу справи до суду для вирішення питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Систематизація матеріалів і технічне оформлення справи.

Підстави і порядок закінчення попереднього розслідування шляхом складання обвинувального висновку. Обвинувальний висновок. Його структура, зміст і значення. Додатки до обвинувального висновку.

Питання, які повинен вирішити прокурор у справі, що надійшла до нього з обвинувальним висновком. Рішення прокурора по справі, що надійшли до нього з обвинувальним висновком.

Відновне правосуддя.

 

 

VII. ОСКАРЖЕННЯ ДІЙ СЛІДЧОГО І ПРОКУРОРА

 

Підстави та порядок оскарження дій слідчого і прокурора.

Оскарження до суду постанови про відмову в порушенні справи. Розгляд суддею скарги на постанову про відмову в порушенні справи.

Оскарження до суду постанови про закриття справи. Розгляд суддею скарги на постанову про закриття справи.

 

 

VIII. ПІДСУДНІСТЬ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

 

Поняття, значення і види підсудності кримінальних справ. Предметна (родова) підсудність. Територіальна підсудність. Підсудність спеціальна та за зв’язком справ.

Підстави та порядок передачі справ з одного суду до іншого. Недопустимість спорів про підсудність.


IX. ПОПЕРЕДНІЙ РОЗГЛЯД СПРАВИ СУДДЕЮ

 

Питання, які з’ясовуються суддею при попередньому розгляді справи.

Порядок та строки попереднього розгляду справи. Особливості процесуального положення учасників попереднього розгляду справи.

Рішення судді за результатами попереднього розгляду справи. Призначення справи до судового розгляду. Зупинення справи. Повернення справи прокурору. Направлення справи за підсудністю. Підстави та процесуальний порядок закриття справи на попередньому розгляді справи. Повернення справи на додаткове розслідування.

Особливості попереднього розгляду в справах, які порушуються за скаргою потерпілого.

Питання, які підлягають вирішенню суддею в зв’язку з підготовкою справи до судового розгляду.

Вручення підсудному копії обвинувального висновку та призначення для розгляду справи в суді. Забезпечення права на ознайомлення з матеріалами справи.

 

 

X. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ У СУДІ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ

 

Суть і значення стадії судового розгляду. Здійснення принципів кримінального процесу в стадії судового розгляду. Особливості процесуального становища учасників судового розгляду.

Склад суду. Незмінність складу суду при розгляді справи. Запасний народний засідатель.

Участь підсудного у судовому розгляді справи, його права та обов’язки. Наслідки неявки підсудного до суду. Випадки, в яких судовий розгляд можливий без підсудного. 

Участь прокурора у судовому засіданні, його права та обов’язки.

Участь захисника підсудного в судовому розгляді, його права та обов’язки.

Участь потерпілого в судовому розгляді, його права та обов’язки.

Права та обов’язки цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників у судовому розгляді. Наслідки їх неявки у судове засідання.

Участь у судовому розгляді перекладача, фахівця, експерта, спеціаліста. Їх права та обов’язки. Наслідки їх неявки до суду.

Розпорядок судового засідання.

Заходи, які застосовуються до осіб, що порушують порядок у судовому засіданні.

Процесуальний порядок винесення ухвал та постанов у судовому засіданні.

Межі судового розгляду справи. Вирішення питання про нове обвинувачення. Зміна обвинувачення в суді.

Порядок відкладення і зупинення кримінальної справи.

Порядок передачі справи на додаткове розсліду-вання.

Порядок закриття кримінальної справи.

Протокол судового засідання, його зміст і значення. Зауваження на протокол судового засідання. Фіксування судового процесу технічними засобами.

 

 

XI. ПОРЯДОК СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ

КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

 

Підготовча частина судового розгляду, її значення. Питання, які розглядаються і вирішуються судом у цій частині.

Визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження. Види судового розгляду. Підстави для скороченого порядку судового розгляду кримінальної справи.

Процесуальний порядок допиту підсудного, потерпілого, свідка. Способи допиту: перехресний і шаховий. Випадки оголошення попередніх показань цих осіб. Особливості призначення і проведення експертизи в суді. Допит експерта. Пред’явлення для впізнання. Огляд місця події, предметів. Оголошення документів. Судові доручення. Закінчення судового слідства. Відновлення судового слідства.

Судові дебати. Їх суб’єкти, значення і порядок. Процесуальні наслідки відмови прокурора від обвинувачення. Промови учасників судових дебатів. Структура та зміст обвинувальної промови. Промова захисника. Репліки.

Останнє слово підсудного, його значення.

 

 

XII. ВИРОК, УХВАЛИ ТА ПОСТАНОВИ СУДУ

 

Суть і значення судового вироку. Законність і обґрунтованість вироку, його мотивування. Питання, що вирішуються судом у вироку.

Порядок постановлення вироку.

Види вироків. Підстави винесення обвинувального вироку. Види обвинувальних вироків. Підстави винесення виправдувального вироку. Зміст і структура обвинувального і виправдувального вироків.

Розв’язання цивільного позову у вироку.

Проголошення вироку.

Види, підстави та порядок винесення ухвал суду і постанов судді.

Окрема ухвала (постанова) суду, її значення, підстави та порядок винесення.

 

 

XIII. ПРОВАДЖЕННЯ ПО ПЕРЕВІРЦІ ВИРОКІВ, ПОСТАНОВ І УХВАЛ СУДУ

В АПЕЛЯЦІЙНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

 

Поняття і значення апеляційного провадження.

Судові рішення, на які може бути подана апеляція.

Особи, які мають право подати апеляцію. Порядок і строки апеляційного оскарження. Зміст апеляції. Дії суду першої інстанції при надходженні апеляції. Залишення апеляції без руху і розгляду. Наслідки порушення строку на апеляційне провадження та порядок його відновлення. Наслідки подання апеляції. Доповнення, зміна і відкликання апеляції.

Суди, які розглядають справи в апеляційному порядку. Порядок проведення попереднього розгляду справи апеляційним судом. Питання, які вирішуються апеляційним судом при попередньому розгляді справи. Рішення апеляційного суду, які можуть бути прийняті при попередньому розгляді справи.

Строки розгляду справи в апеляційному суді. Порядок розгляду справи апеляційним судом. Підстави проведення судового слідства. Закриття апеляційного провадження.

Обсяг перевірки справи апеляційним судом. Результати розгляду справи в апеляційному суді.

Підстави для скасування або зміни вироку чи постанови. Зміна вироку (постанови). Скасування вироку (постанови) з поверненням справи прокурору на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд.

Підстави закриття справи. Вирок (постанова) апеляційного суду.

Структура, зміст та види ухвал апеляційного суду. Складання ухвали, постанови, вироку апеляційного суду. Окрема ухвала апеляційного суду.

Звернення до виконання  ухвали, вироку, постанови апеляційного суду.

Порядок перевірки ухвал суду і постанов судді.

Розгляд справи судом першої інстанції після скасування вироку (постанови).

 

 

XIV. ВИКОНАННЯ ВИРОКУ

 

Завдання стадії виконання вироку в криміналь­ному процесі України,

Набрання вироком суду законної сили. Обов’яз­ковість і преюдиціальність вироку. Порядок і строки звернення вироку до виконання. Процесуальні питання, які вирішуються судом у зв’язку з виконанням вироку. Порядок вирішення цих питань.

Контроль суду за виконанням вироку. Нагляд прокурора за додержанням закону при виконанні вироку.

 

 

XV. КАСАЦІЙНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

 

Суть, завдання касаційного провадження.

Особи, які мають право на касаційне оскарження або на касаційне подання. Суди, які розглядають справи у касаційному порядку. Строки та порядок касаційного оскарження і внесення касаційного подання.

Рух справи у касаційній інстанції. Порядок призначення справи до розгляду. Особи, які беруть участь у розгляді справи і їх процесуальне становище. Строки розгляду справи у касаційному суді. Нові матеріали у касаційній інстанції. Розгляд справи судом. Обсяг перевірки справи касаційним судом. Результати розгляду справи касаційною інстанцією. Касаційні підстави для скасування або зміни вироку, ухвали, постанови. Обов’язковість вказівок касаційної інстанції. Закриття справи касаційним судом. Ухвала касаційного суду та її звернення до виконання.

Розгляд справи після скасування вироку, постанови чи ухвали.

 

 

XVI. ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

У ПОРЯДКУ ВИКЛЮЧНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

 

Суть та підстави перегляду судових рішень у порядку виключного провадження. Нововиявлені обставини. Строки перегляду судових рішень у порядку виключного провадження. Особи, які мають право поставити питання про перегляд судового рішенння у порядку виключного провадження.

Дії прокурора по відновленню справи у зв’язку з нововиявленими обставинами. Порядок розгляду справи. Наслідки перегляду кримінальних справ за нововиявленими обставинами.

 

 

XVII. ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПО ЗАСТОСУВАННЮ ПРИМУСОВИХ ЗАХОДІВ МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ

 

Підстави для застосування примусових заходів медичного характеру. Особливості попереднього розслідування і його закінчення. Підстави і умови застосування примусових заходів медичного характеру. Внесення у судове засідання і порядок судового розгляду цих справ. Види примусових заходів, які може призначити суд. Порядок їх призначення, зміни і скасування. Відновлення кримінальних справ щодо осіб, які захворіли після вчинення злочину, а потім видужали.

 

 

XVIII. ПРОТОКОЛЬНА ФОРМА ДОСУДОВОЇ ПІДГОТОВКИ МАТЕРІАЛІВ

 

Категорії злочинів, по яких застосовується протокольна форма досудової підготовки матеріалів. Строки і порядок встановлення обставин злочину та особи, що його вчинила. Протокол про обставини вчиненого злочину. Порушення справи прокурором.

 

 

XIX. ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО ЗЛОЧИНИ НЕПОВНОЛІТНІХ

 

Особливості провадження у справах про злочини неповнолітніх. Обставини, які підлягають встановленню у справах про злочини неповнолітніх. Особливості порушення досудового слідства у цих справах. Особливості судового розгляду. Особливості затримання і взяття під варту неповнолітнього. Участь захисника у справах про злочини неповнолітніх. Пред’явлення обвинувачення і допит неповнолітнього обвинуваченого. Інші особливості провадження в цих справах.

Особливості провадження у справах про суспільно небезпечні діяння, скоєні особами, які не досягли віку кримінальної відповідальності.

 


ХХ. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ

ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ

ВІДНОСНО ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ОСІБ

 

Поняття і види окремих категорій осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Особливий порядок затримання, обрання запобіжного заходу, пред’явлення обвинувачення та проведення окремих процесуальних дій відносно окремих категорій осіб.

Процесуальний порядок інформування державних та інших органів, службових осіб, які обрали, призначили або відповідають за зміщення з посад окремих категорій осіб.

 

 

ХХІ. МІЖНАРОДНА ПРАВОВА ДОПОМОГА У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ

 

Поняття та види міжнародної правової допомоги у кримінальних справах. Критерії допустимості фактичних даних, отриманих при проведенні окремих процесуальних дій у ході міжнародної правової допомоги.

Загальна характеристика видачі правопорушників як виду міжнародної правової допомоги в кримінальних справах (екстрадиція).

Принцип екстрадиційного процесу.

 

 

XXII. КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

 

Загальна характеристика кримінально-процесуального права європейських континентальних країн романо-герман-ської правової сім’ї (Франція, Німеччина та ін.); система доказів; віддання обвинуваченого до суду; розгляд справ у судах першої інстанції; апеляція та касація.

Загальна характеристика кримінального процесу країн загального права (Велика Британія, Сполучені Штати Америки та ін.); доказове право; порушення кримінального переслідування і розслідування злочинів; розгляд справ у судах присяжних і у сумарному порядку; апеляційне провадження.

Загальна характеристика кримінально-процесуального законодавства СНД.

 

3. Список літератури

 

Кримінальний процес України: Підруч./ Ю.М. Грошевий, Т.М. Мирошниченко, Ю.В. Хоматов та ін. /За ред. Ю.М. Грошевого, В.М. Хотенця. – Х.: Право, 2000.

Коваленко Є.Г., Маляренко В.Т. Кримінальний процес України. – К.: Юрінком Інтер, 2006.

Вапнярчук В. В. Особливості процесуального становища особи, яка провадить дізнання. — Х.: Торсінг, 2001.

Гавриш Т. Теорія та практика міжнародної правової допомоги в кримінальних справах.– Х.: Право, 2006.

Дроздов О.М. Джерела кримінально-процесуального права України. – Х.: ФО-П Вапнярчук Н.М., 2008.

Корчева Т.В. Проблеми діяльності захисника в досудовому проваджені та в суді першої інстанції. – Х.: ФО-П Вап-нярчук Н.М., 2007.

Лобойко Л.М. Стадії кримінального процесу. – К.: Центр навч. л-ри., 2005.

Маляренко В.Т. Реформування кримінального процесу України в контексті європейських стандартів. – К.: Ін Юре, 2004.

Маркуш М.А. Принцип змагальності в кримінальному процесі України.–Х.: СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2007.

Мірошников І.Ю. Судове слідство в апеляційній ін-станції. – Х.: Право, 2007.

Рабинович П.М., Хавронюк М.І. Права людини і громадянина. – К.: Атика, 2004.


 

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

 

 

програма

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“кримінальний процес”

 

 

 

У к л а д а ч і: Грошевий Юрій Михайлович,

 БОГОСЛОВСЬКА Людмила Олексіївна,

 Вернидубов Іван Васильович,

 Філін Дмитро Віталійович,

 Хоматов Юрій Валерійович,

 Шило Ольга Георгіївна.

 

 

 

 

 

                          Відповідальний за випуск Ю.М. Грошевий

 

                                                                                      

                              Редактор В.В. Арнаутова

                              Комп’ютерна верстка Л.П. Лавриненко

 

 

 

План 2008, поз. 6

 

 

 

Підп. до друку  07.04.2008. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 1,43. Облік.-вид. арк. 0,77. Вид. № 12.

Тираж        прим. Зам. №  4026. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.