міністерство освіти І НАУКИ україни

Національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

 

 

 

 

програма

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“Основи римського

приватного права”

 

 

 

Затверджено вченою радою академії

(протокол № 13  від 11.05.2007 р.)

 

 

Харків

2008

 

 

 

Програма навчальної дисципліни “Основи римського приватного права” / Уклад.: В.І. Борисова, Л.М.Баранова. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 12 с.

 

 

 

 

У к л а д а ч і: В.І. Борисова,

                        Л.М.Баранова

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 3 від 19.05.2008 р.)

 

 

1. ВСТУП

 

Основи римського приватного права є однією з навчальних дисциплін, вивчення якої сприяє усвідомленню майбутніми фахівцями значення норм права, які регулювали в Стародавньому Римі особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини).

Предметом навчальної дисципліни є система права, яка була складена у Стародавньому Римі, та яка зіграла виключну роль у розвитку європейського права. У сучасних правових системах Європи та Америки основна юридична термінологія, правові інститути, структура викладання матеріалу в кодексах, законах та навчальних посібниках рециповані з римського права.

Програма навчальної дисципліни включає до себе: поняття про предмет римського приватного права; джерела римського права; особи; сімейне право; захист прав, позови; загальні положення про речове право; володіння; право власності; право на чужі речі; загальне вчення про зобов’язання; загальні положення про договір; окремі види договорів; квазідоговори; деліктні зобов’язання; квазіделікти; загальні положення про спадкове право. При вивченні основ римського приватного права застосовуються наступні форми навчальної роботи: лекції, консультації; індивідуальні навчально-дослідні завдання; самостійна робота студентів. Забезпечуються ці форми навчальної роботи програмою навчальної дисципліни “Основи римського приватного права”, завданнями для індивідуальної роботи студентів; тестами.

Мета даного курсу – сформувати у студентів правове мислення, навички з тлумачення відповідних норм, формування первинних знань, які будуть застосовуватися у майбутній професійній діяльності.

Підсумковою формою контролю знань є залік, під час якого перевіряється рівень засвоєння теоретичних знань.

При поглибленому вивченні навчальної дисципліни “Основи римського приватного права” студенти повинні:

– знати основні поняття римського права; поділ римського права на приватне і публічне; періодизацію розвитку римського права; поняття та види джерел римського приватного права; загальні положення права власності; права на чужі речі як обмеженого речового права; поняття зобов’язання; поняття та види договорів; основні поняття сімейного та спадкового права.

 
 
2. зміст

 

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
 
1.    Поняття та предмет римського приватного права

 

Поняття римського права. Поділ римського права на приватне і публічне. Зміст понять “приватне право” (ius privatum) та “цивільне право” (ius civile). Системи римського приватного права: цивільне право (ius civile), право народів (ius gentium), преторське право (ius praetorium). Принципи римського приватного права.

Предмет римського приватного права.

Значення римського приватного права для виникнення і розвитку правових систем країн Європи. Рецепція римського права. Значення римського права в сучасній юриспруденції.

 

2. Джерела римського права

 

Періодизація розвитку Римської держави і права. Етапи періодизації: архаїчний період, передкласичний період (республіка), класичний період (принципат), післякласичний період. Юстініанівський період.

Поняття та види джерел римського приватного права. Джерела виникнення та змісту римського приватного права. Рабовласницьке суспільство як джерело змісту правових норм.

Джерела римського права як форми вираження права. Звичаї як норми неписаного права. Постанови народних зборів у республіканський період. Сенатусконсульти періоду принципату. Імператорські конституції. Едикти магістратів як специфічна форма правотворення. Діяльність юристів (юриспруденція).

Джерела пізнання римського права.

Кодифікація Юстініана. Звід римського цивільного права (Corpus iuris civilis). Дигести (Пандекти), Інституції, Кодекс, Новели.

 

3. Особи

 

Поняття особи в римському праві. Поняття суб’єкта права. Правосуб’єктність та її визначення за статусом свободи, громадянства та сімейного стану. Поняття та зміст правоздатності. Момент виникнення та припинення правоздатності. Обмеження правоздатності. Приниження честі. Поняття дієздатності. Обсяг дієздатності залежно від віку.

Правове становище римських громадян. Набуття і втрата римського громадянства. Правове становище латинів, перегринів, вільновідпущених і колонів. Рабський пекулій.

Юридичні особи.

 

4. Сімейне право

 

Загальний устрій римської сім’ї. Агнатська та когнатська спорідненість. Поняття та види законного римського шлюбу. Шлюб з чоловічою владою і без чоловічої влади. Укладення і припинення шлюбу. Правові відносини подружжя. Конкубінат.

Правові відносини батьків і дітей. Батьківська влада. Майнові права дітей. Пекулій. Еманципація. Опіка та піклування. Усиновлення та узаконення.

 

5. Захист прав. Позови

 

Самоуправство як первісна форма захисту прав. Самозахист.

Загальний характер державного захисту прав. Органи державного захисту. Виникнення державного суду.

Цивільний процес як форма захисту та реалізації прав. Види цивільного процесу: легісакційний, формулярний, екстраординарний. Формула позову в формулярному процесі.

Позовний захист. Поняття і види позовів. Речові позови (actio in rem). Абсолютний характер речово-правового захисту. Особисті позови (actio in personam). Відносний характер особисто-правового захисту. Позови “суворого права” та позови “доброї совісті”. Позови за аналогією. Позови з фікцією. Позови для відновлення порушеного майнового права; штрафні позови; позови про відшкодування збитків і покарання відповідача. Кондикції.

Позовна давність. Відмінність позовної давності від законних строків для пред’явлення позову. Початок перебігу позовної давності. Підстави та наслідки переривання та зупинення перебігу позовної давності.

Особливі засоби преторського захисту. Інтердікти (заборони). Поновлення у первісному стані (реституція). Стипуляція. Введення у володіння.

 

 

Розділ ІІ. РЕЧОВЕ ПРАВО

 

6. Загальні положення про речове право

 

Поняття речей. Класифікація речей у римському праві. Поділ речей на тілесні та безтілесні; ті, що перебувають в обігу, та ті, що вилучені з обігу; манципні та неманципні; рухомі та нерухомі; родові та індивідуально визначені; подільні та неподільні; споживчі та неспоживчі; прості й складні. Плоди й доходи. Майно.

Поняття та загальна характеристика речового права. Види речових прав.

 

7. Володіння

 

Поняття володіння (possessio). Елементи володіння. Види володіння. Законне володіння. Незаконне володіння: добросовісне і недобросовісне. Відмінність володіння від держання.

Виникнення володіння. Припинення володіння. Захист володіння. Види преторських інтердиктів.

 

8. Право власності

 

Поняття і зміст права власності. Право володіння. Право користування. Право розпорядження. Обмеження права власності.

Види права власності. Квіритська, преторська (бонітарна), провінційна власність та власність перегринів. Спільна власність.

Набуття права власності. Первісні та похідні способи набуття права власності. Втрата права власності.

Захист права власності. Віндикаційний і негаторний позови. Захист преторської власності. Публіціанський позов.

 

9. Права на чужі речі

 

Права на чужі речі як обмеження права власності. Поняття та види прав на чужі речі.

Поняття сервітутів. Земельні (предіальні) та особисті (персональні) сервітути. Підстави встановлення сервітутів. Припинення сервітутів. Захист сервітутів.

Емфітевзис і суперфіцій.

Заставне право. Поняття і форми застави. Особливості різних форм застави. Права та обов’язки заставодержателя.

 

 

Розділ ІІІ. ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

 

10. Загальне вчення про зобов’язання

 

Поняття зобов’язання. Відмінності зобов’язально-правових та речово-правових відносин. Підстави виникнення зобов’язань. Предмет зобов’язання. Сторони у зобов’язанні.

Виконання зобов’язань. Місце і час виконання зобов’язань, їх правове значення. Наслідки невиконання зобов’язань. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов’язань. Підстави звільнення від відповідальності.

Забезпечення виконання зобов’язань: застава, завдаток, неустойка, порука.

Припинення зобов’язань. Новація. Залік. Смерть однієї із сторін. Випадкова неможливість виконання.

 

 

11. Загальні положення про договори

 

Поняття та види договорів. Односторонні та двосторонні договори. Відплатні та безвідплатні договори. Договори суворого права (negotia stricit juris) і договори доброї совісті (negotia bonae fidie). Контракти. Пакти. Види контрактів. Вербальні та літеральні контракти. Реальні та консенсуальні контракти. Безіменні контракти. 

Умови дійсності договорів. Зміст договору. Елементи змісту договору: істотні, звичайні та випадкові. Умови та строки. Мета договору.

Укладення договору.

 

 

12. Окремі види договорів. Квазіконтракти

 

Вербальні контракти. Стипуляція. Клятвена обіцянка вільновідпущеника. Встановлення приданого.

Літеральні контракти. Синграфи, хірографи.

Консенсуальні контракти. Договір купівлі-продажу. Договір найму та його різновиди. Договір доручення. Договір товариства.

Реальні контракти. Договір позики. Договір позички. Договір поклажі та його різновиди.  Договір застави.

Безіменні контракти. Договір міни. Прекарій. Оціночний договір.

Пакти та їх види. Захист прав, що виникають із контрактів та пактів.

Поняття квазіконтрактів. Ведення чужих справ без доручення. Безпідставне збагачення однієї особи за рахунок іншої.

 

13. Деліктні зобов’язання. Квазіделікти

 

Поняття делікту. Публічні та приватні делікти.

Система деліктних зобов’язань. Окремі види деліктів: особиста образа, крадіжка, неправомірне знищення або пошкодження чужого майна.

Поняття квазіделіктів. Відповідальність судді за неналежне здійснення судового провадження. Відповідальність за викинуте або вилите із помешкання. Відповідальність за небезпечне для оточення виставлене, підвішене або вивішене майно. Відповідальність власників готелів, заїжджих дворів, судновласників за шкоду, завдану майну постояльців або пасажирів.

 

 

Розділ ІV. СПАДКОВЕ ПРАВО

 

14. Загальні положення про спадкове право

 

Основні поняття спадкового права: спадкування, спадкодавець, спадкоємець, спадкове майно, універсальне та сингулярне наступництво. Етапи розвитку римського спадкового права.

Спадкування за заповітом. Правова природа заповіту. Заповідальний відказ (легат). Фідеїкоміси. Обов’язкова частка у спадщині.

Спадкування за законом. Класи спадкоємців за законом.

Прийняття спадщини. Захист спадкових прав.

 

 

 

3. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

Бартошек М. Римское право: (Понятия, термины, определения): Пер. с чешск. – М.: Юрид. лит., 1989. – 448 с.

Основи римського приватного права: Підруч.: / В.І. Борисова, Л.М. Баранова, М.В. Домашенко та ін.; За заг. ред. В.І.Борисової та Л.М. Баранової. – Х.: Право, 2008.– 224 с.

Гримм Д.Д. Лекции по догме римского права /Под ред. и предисл. В.А. Томсинова. – М.: Зерцало, 2003. – 486 с. (Сер. Русское юридическое наследие).

Дигесты Юстиниана: Пер. с лат. / Отв. ред. Л.Л. Кофанов. – М.: Статут, 2002. – 584 с.

Дождев Д.В. Римское частное право: Учебник для вузов. / Под ред. В.С. Нерсесянца. – ИНФРА М – НОРМА, 1997. – 704 с.

Иоффе О.С., Мусин В.А. Основы римского гражданского права. – Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1974. – 156 с.

Муромцев С.А. Гражданское право Древнего рима. – М.: Статут, 2003. – 685 с. (Сер. Классика российской цивилистики).

Пахман С.В. История кодификации гражданского права / Под ред. и предисл. В.А. Томсинова. – М.: Зерцало, 2004. – 872 с. (Сер. Русское юридическое наследие).

Підопригора О.А. Основи римського приватного права. – К.: Вентурі, 1997. – 336 с.

Підопригора О.А., Харитонов Є.О. Римське право: Підруч. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 512 с.

Пушкін О.А. Самойленко В.М. Поняття римського приватного права, історія його становлення: Лекція. – Х.: ХІВД, 1993. – 25 с.

Римское частное право: Учебник /Под ред. И.Б. Новицкого, И.С. Перетерского. – М.: Юристъ, 2004. – 544 с.

Санфилиппо Чезаре. Курс римского частного права: Учебник / Под ред. Д.В. Дождева. – М.: БЕК, 2000. – 400 с.

Основы римского частного права: Учеб пособие /  С.А. Слипченко, О.И. Смотров, В.А. Кройтор, Р.Б. Шишка / Под ред. С.А. Слипченко, О.И. Смотрова. – Х.: Эспада. 2004. – 192 с.

Харитонов Є.О. Історія приватного права Європи: західна традиція. – Одеса: АО БАХВА, 2001. – 328 с.

Черниловский З.М. Лекции по римскому частному праву. – М.: Юрид. лит., 1991. – 208 с.

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

 

 

програма

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Основи римського

приватного права

 

 

 

 

 

У к л а д а ч і:  Борисова Валентина Іванівна,

  Баранова Людмила Миколаївна.

 

 

 

 

Відповідальна за випуск В.І. Борисова

                                                                                      

                              Редактор Н.І. Верховська

                              Комп’ютерна верстка Л.П. Лавриненко

 

 

 

 

 

План  2008 р., поз. 62

 

 

 

 

Підп. до друку  04.06.2008. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 0,75. Облік.-вид. арк. 0,29. Вид. № 32.

Тираж        прим. Зам. №  3218. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.