Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/8568
Title: До питання про предмет кримінального права
Other Titles: К вопросу о предмете уголовного права
The matter of a subject of criminal law
Authors: Шевченко, Є.В.
Keywords: предмет кримінального права
предмет кримінально-правових відносин
завдання кримінального закону
функції кримінального права
предмет уголовного права
предмет уголовно-правовых отношений
задачи уголовного закона
функции уголовного права
criminal law subject
subject of criminal and legal relations
tasks of a criminal act
criminal law functions
Issue Date: 2014
Citation: Шевченко Є. В. До питання про предмет кримінального права / Є. В. Шевченко // Вісник Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Серія: Економічна теорія та право. – Харків, 2014. – № 4. – С. 205-219.
Abstract: Стаття присвячена з’ясуванню призначення та ролі кримінального права для держави, суспільства та особистості на сучасному етапі їх розвитку. Доведено, що кримінальне право має особливе призначення та роль у суспільстві. З’ясовано, що погляд на предмет кримінального права крізь призму уявлень про взаємний правовий зв’язок держави зі злочинцем має глибоке історичне коріння і, наразі, залишається актуальним при розгляді питання про предмет кримінального. Зроблено висновок, що всі концепції, які можна вважати найбільш переконливими, засновані на поглядах про предмет як сукупність суспільних відносин, соціальна спрямованість яких пов’язана з наступною функціональністю: а) як не регулююча, а лише охоронююча базисні відносини (в даному випадку основна увага приділяється праву держави на покарання злочинця); б) як регулююча відносини між злочинцем і державою (тут у різних інтерпретаціях акцентується увага на взаємному правовому зв’язку держави зі злочинцем ); в) як регулююча більш широку групу відносин, у тому числі, і тих, що стосуються загального попередження (у цьому випадку акцент зміщується у бік обов’язків громадян дотримуватись заборон, визначених кримінальним законом).
Description: Taking into consideration functions, a purpose, and tasks of criminal law, the author proved that that criminal law is of peculiar importance and value in a society due to unique “instruments of legal regulation” being inherent to it. The necessity of the usage of the integration approach deeply emphasizing a social component of the definition of this legal phenomenon as the most appropriate way to solve the matter of a content of social relations forming criminal law was substantiated.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/8568
Appears in Collections:Наукові статті кафедри кримінального права № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shevchenko.pdf661.42 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.