Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/14179
Title: Поняття, співвідношення та класифікація кримінальної зброї (криміналістичний аспект)
Authors: Шаповалова, В.С.
Keywords: кримінальна вогнепальна зброя
кримінальна вибухова зброя
кримінальна механічна зброя
зброєделіктика
Issue Date: 2015
Citation: Шаповалова В. С. Поняття, співвідношення та класифікація кримінальної зброї (криміналістичний аспект) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / В. С. Шаповалова ; кер. роботи O. A. Кириченко ; Донец. юрид. ін-т МВС України. – Кривий Ріг, 2015. – 18 с.
Abstract: Запропоновано інтегративні базисні ознаки, що мають відрізняти зброю від інших засобів скоєння кримінальних правопорушень: 1) мета появи певного об’єкту в якості зброї - зовнішнє спричинення механічного смертельного тілесного ушкодження людині; 2) зовнішнє представлення зброї - предмет чи пристрій щодо поняття зброї взагалі та механічної зброї і пристрій щодо вогнепальної і вибухової зброї; 3) способи появи зброї із введенням понять легальної зброї, де-юре кримінальної зброї та де-факто кримінальної зброї, коли способом появи останньої з них є неправомірне спеціальне виготовлення чи/та переробка або/та пристосування та/чи використання з цією метою; 4) якість об’єкта як зброї, коли кримінальна зброя має бути технічно і конструктивно придатною для досягнення вказаної мети. Запропоновано назву, поняття і систему зброєделіктики як часткового вчення криміналістики. Удосконалено розподіл положень даного вчення у системі базисного навчального курсу криміналістики. Уточнено базисні ознаки і поняття кожного із названих видів кримінальної зброї і запропоновано їх класифікацію залежно від обставин появи і застосування. Розвинуто класифікацію кримінальної вогнепальної зброї і боєприпасів та слідів протиправного поводження з ними за 44 іншими підставами, кримінальної вибухової зброї, пристроїв і речовин і засобів підриву та слідів протиправного поводження з ними - за 11, а кримінальної механічної зброї і боєприпасів та слідів протиправного поводження з ними - за 17 іншими підставами.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/14179
Appears in Collections:12.00.09 – Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shapovalova_2015.pdf889.31 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.