Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/14149
Title: Шляхи удосконалення організації діяльності експертно-криміналістичної служби МВС України
Authors: Ковальова, В.В.
Keywords: експертно-криміналістична служба
судова експертиза
судовий експерт
судово-експертні установи
Issue Date: 2001
Citation: Ковальова В. В. Шляхи удосконалення організації діяльності експертно-криміналістичної служби МВС України : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / В. В. Ковальова ; Нац. акад. внутр. справ України. – Київ : Рад. шк., 2001. – 16 с.
Abstract: Дисертація присвячена правовим, організаційним і техніко-криміналістичним проблемам забезпечення діяльності експертно-криміналістичної служби органів внутрішніх справ України на сучасному етапі її розвитку. Досліджено такі основні положення як історію розвитку експертної служби на етапі перебудови, з'ясована її роль у системі МВС і місце в системі експертних установ України; діяльність експертної служби України розглянута через призму правових, організаційних і техніко-криміналістичних аспектів; вивчене формування системи нормативно-правового і процесуального регулювання діяльності експертної служби; визначені особливості організації діяльності експертно-криміналістичної служби на якісно новому рівні з використанням результатів науково-технічного прогресу, з метою того, щоб ця служба дійсно була організатором техніко-криміналістичного забезпечення всіх етапів боротьби зі злочинністю, а не обмежувалася другорядною роллю технічного забезпечення; проаналізована існуюча модель організації діяльності експертно-криміналістичної служби і визначені властиві їй закономірності, необхідні для формування діючої моделі з урахуванням історичного минулого, порівняльного аналізу форм, принципів і шляхів організації; розглянуті проблеми ефективного функціонування механізму техніко-криміналістичного забезпечення, проведення експертних досліджень для органів кримінального судочинства; визначені стратегічні напрямки пошуку нових підходів до організації і функціонування експертно- криміналістичної служби відповідно до реалій і сучасних потреб слідчої практики; вивчені науково-практичні основи діяльності експертної служби в Україні; розглянутий механізм забезпечення практичних підрозділів техніко-криміналістичними засобами, виходячи з міжнародно-правових принципів і стандартів, яким повинна відповідати діяльність служби; охарактеризований спектр наявних на практиці проблем на сучасному етапі розвитку експертно- криміналістичної служби в Україні; проведений аналіз теоретичних і практичних можливостей створення моделі організації діяльності експертної служби МВС у єдиній правовій і організаційній системі судово-експертних установ України в цілому; визначені шляхи удосконалювання організації діяльності науково- дослідних експертно-криміналістичних центрів МВС України. Робиться висновок про необхідність створення єдиного органа по керівництву установами судової експертизи, який би в державному масштабі визначав необхідну мережу установ судової експертизи, планував підготовку кадрів, координував розробку нових експертних методик, здійснював контроль за діяльністю цих установ, незалежно від їхнього відомчого підпорядкування. Обґрунтовується новий механізм правового, організаційного, кадрового, інформаційного і техніко-криміналістичного забезпечення розслідування злочинів, реалізація якого повинна лежати в основі предметної діяльності криміналістичної служби МВС України.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/14149
Appears in Collections:12.00.09 – Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kovalyova_2001.pdf831.27 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.