МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

 

 

 

програма

 

навчальної дисципліни

“прокурорський нагляд

в україні”

 

Затверджено Вченою радою академії

(протокол № 9 від 15.04.2005 р.)

 

 

 

Харків

2005

 

 

1. ПРЕДМЕТ, СИСТЕМА Й ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ

    КУРСУ “ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД

    В УКРАЇНІ”

 

Прокуратура у державно-правовій системі України. Предмет, система і основні поняття курсу “Прокурорський нагляд в Україні”. Завдання й функції прокуратури України. Принципи організації та діяльності прокуратури України.

 

2. СИСТЕМА Й СТРУКТУРА ОРГАНІВ

     ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

 

 Система органів прокуратури України. Структура Генеральної прокуратури України. Колегії органів прокуратури.  Міські, районні, міжрайонні прокуратури.

 

3. КАДРИ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

 

Вимоги, що пред’являються до кадрів органів прокуратури. Атестація прокурорських працівників. Заохочення та дисциплінарна відповідальність прокурорських працівників.

 

4. РОБОТА ПРОКУРОРА ЗІ ЗВЕРНЕННЯМИ

    ГРОМАДЯН

 

Сутність і завдання роботи зі зверненнями в органах прокуратури. Організація роботи прокуратури з розгляду звернень громадян.

 

5. НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ

    І ЗАСТОСУВАННЯМ ЗАКОНІВ

 

Сутність і завдання прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів. Предмет і межі прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням і застосуванням законів. Методика й тактика нагляду за додержанням і застосуванням законів. Акти нагляду за додержанням і застосуванням законів. Нагляд за відповідністю правових актів органів місцевого самоврядування вимогам Конституції України та чинному законодавству. Нагляд за додержанням законів про звернення громадян в органах місцевого самоврядування.

 

6. ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАН-

     НЯМ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

     ЗАКОНОДАВСТВА ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ 

     ПРАВОПОРУШЕННЯ

 

Організація прокурорського нагляду за додержанням органами внутрішніх справ законодавства про адміністративні правопорушення. Методика перевірки в органах внутрішніх справ додержання законодавства  про адміністративні правопорушення. Особливості реагування прокурора на порушення в органах внутрішніх справ законодавства про адміністративні правопорушення.

 

7. ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД

    ЗА ДОДЕРЖАННЯМ І ЗАСТОСУВАННЯМ

    ЗАКОНІВ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ НЕПОВНОЛІТНІХ

 

Завдання прокурорського нагляду за додержанням законів про права неповнолітніх. Нагляд за додержанням законів про права неповнолітніх, які потребують підвищеного соціального захисту. Нагляд за додержанням трудових прав неповнолітніх. Нагляд за додержанням законодавства про освіту. Захист житлових та майнових прав неповнолітніх засобами прокурорського нагляду. Нагляд за додержанням законів про попередження правопорушень серед неповнолітніх. Особливості нагляду за розслідуванням кримінальних справ про злочини, а також суспільно-небезпечні діяння, скоєні неповнолітніми.

 

8. ПІДТРИМАННЯ ДЕРЖАВНОГО 

    ОБВИНУВАЧЕННЯ В СУДІ

 

Сутність та значення державного обвинувачення. Підготовка прокурора до участі в судовому процесі. Участь прокурора в судовому слідстві. Завдання прокурора під час підготовки до судових дебатів. Структура та зміст промови прокурора в суді. Репліка прокурора. Відмова прокурора від обвинувачення. Апеляційне подання прокурора.

 

9. ПРЕДСТАВНИЦТВО ПРОКУРАТУРОЮ 

    ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ

    В СУДІ

 

Сутність і завдання представництва прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави у цивільному судочинстві. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави у господарському судочинстві. Підготовка і пред’явлення прокурором позову (заяви).

 

10. НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ

      ОРГАНАМИ, ЯКІ ПРОВОДЯТЬ

      ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ,

      ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВЕ СЛІДСТВО

 

Нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство. Предмет і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство. Повноваження прокурора по нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства. Нагляд за додержанням законів при прийманні, реєстрації та вирішенні заяв і повідомлень про злочини. Нагляд за додержанням законів при порушенні кримінальної справи. Нагляд за додержанням законів при притягненні особи як обвинуваченого. Нагляд за додержанням законів при застосуванні запобіжного заходу – взяття під варту. Нагляд за законністю продовження строків досудового слідства і тримання під вартою. Нагляд за законністю зупинення досудового слідства. Нагляд за законністю дій і рішень при закінченні провадження по кримінальній справі. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність. Предмет і завдання нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів в оперативно-розшуковій діяльності. Організація нагляду за додержанням законів органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

 

11. НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ

      ПРИ ВИКОНАННІ СУДОВИХ РІШЕНЬ

      У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ, А ТАКОЖ  

      ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ІНШИХ ЗАХОДІВ   

      ПРИМУСОВОГО ХАРАКТЕРУ, ПОВ’ЯЗАНИХ

      З ОБМЕЖЕННЯМ ОСОБИСТОЇ СВОБОДИ

      ГРОМАДЯН

 

Предмет та завдання нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру. Повноваження прокурора по нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах. Прокурорський нагляд за додержанням законів у місцях тримання затриманих та попереднього ув’язнення. Прокурорський нагляд за додержанням законів у місцях позбавлення або обмеження волі. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

 

12. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

       ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

 

Сутність і значення міжнародного співробітництва. Правове регулювання міжнародного співробітництва. Форми міжнародного співробітництва органів прокуратури України.

 

С п и с о к   л і т е р а т у р и

 

Конституція України // Відом. Верхов. Ради України. – К., 1996

Про внесення змін до Конституції України: Закон України // Голос України, № 233 від 08.12.2004 р.

Кримінально-процесуальний кодекс України. – К., 1995.

Цивільно-процесуальний кодекс України. – Х., 2004.

Сімейний кодекс України. – Х., 2004.

Кодекс України про адміністративні правопорушення // Право України. – 1995. – № 3 – 4.

Господарський процесуальний кодекс України. – Х., 2004.

Прокурорський нагляд в Україні: Підруч. / За ред. П.М. Каркача, І.Є. Марочкіна. – Х.: Одіссей, 2005.

Про прокуратуру: Закон України від 05.11.1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1991. – № 53.

Про міліцію: Закон України від 20.12.1990 р. // Там же. – 1990. – № 4.

Про оперативно-розшукову діяльність: Закон України від 18.02.1992 р. // Відом Верхов. Ради України. – 1992. – № 22.

Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю: Закон України від 30.06.1993 р.

Всеобщая декларация прав человека // Междунар. акты о правах человека. – М.: НОРМА – ИНФРА, 1998. – С. 39 – 43.

Международный пакт о гражданских и политических правах  // Там же.  – С. 53 – 68.

Декларация основных принципов правосудия для жертв преступления и злоупотребления властью // Там же. –  1998. – С. 165 – 167.

Минимальные стандартные правила обращения с заключенными  // Там же. – С. 190 – 205.

Минимальные стандартные правила Организации Объединенных Наций, касающиеся отправления правосудия в отношении несовершеннолетних (Пекинские правила) //  Междунар. акты о правах человека. – М.: НОРМА – ИНФРА, 1998. – С. 284 – 305.

Концепция о правах  ребенка // Междунар. акты о правах человека. – М.: НОРМА – ИНФРА, 1998. – С. 306 – 323.

Европейская Конвенция о защите прав человека и основных свобод // Там же. – С.539 – 558.

Рекомендація Rec. (2000) 19. – Комітету Міністрів державам – членам Ради Європи щодо ролі державної прокуратури у системі кримінального судочинства (Прийняті Комітетом Міністрів Рад Європи 06.10.2000 р. на 724-й зустрічі заступників міністрів). – Див. на кафедрі.

Каркач П. М. Організація роботи прокуратури міста (району) по виконанню функцій, визначених Конституцією України. – Х. – 2004.

Сухонос В.В., Марочкин И.Е., Богуцкий В.В. Организационно-правовые проблемы кадрового обеспечения органов прокуратуры. – Сумы. – 2000.

Зеленецкий В.С. Возбуждение государственного обвинения в советском уголовном процессе. – Х.: Харьк. гос. ун-т, 1979.

Зеленецкий В.С. Прокурорский надзор за исполнением органами дознания и досудебного следствия законов при приеме, регистрации, проверке и разрешении заявлений и сообщений о преступлениях: Моногр. – Х.: Восточно-регион. центр гуманит.-образов. инициатив, 2004. – 400 с.

Зеленецкий В.С. Отказ прокурора от государственного обвинения: Учеб. пособ. –  Х. – 1979.

Зеленецкий В.С., Кузьминова В.Ю. Технология восстановления (реконструкции) утраченных уголовных дел. – Х. – 2002.

Зеленецкий В.С., Куркин И.В. Обеспечение безопасности субъектов уголовного процесса. – Х. – 2000.

Трагнюк Р.Р. Прокурорський нагляд за додержанням законів, що забезпечують права обвинуваченого: Моногр. – Х.: Факт, 2004.

Бабкова В.С. Организационно-правовые проблемы контроля в прокурорской деятельности. – Х. – 2001.

Шинд В.И., Михайлов В.Т. Организация труда в районной (городской) прокуратуре. – М. – 1975.

Марочкін І.Є., Толочко О.М. Організація роботи в органах прокуратури. – Х. – 2002.

Мичко М.И. Прокуратура Украины: роль и место в системе государственной власти. – Донецк.– 1999.

Маляренко В.Т., Вернидубов І.В. Прокурор у кримінальному судочинстві. – К. – 2000.

Прокурорський нагляд в Україні. – Л. – 2002.

Руденко Н.В. Основы теории  представительства  прокуратурой интересов государства в арбитражном суде. –Алчевск. – 1999.

Мичко М.І. Прокуратура європейських держав постсоціалістичної системи. – Донецьк. – 2001.