МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

 

 

 

Завдання

 

до контрольних робіт

з навчальної дисципліни

“право соціального забезпечення”

 

 

для студентів заочного факультету

 

 

 

Харків

2006

 

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Завдання підготовлено з урахуванням тем курсу “Право соціального забезпечення України”, які потребують поглибленого вивчення.

Завдання призначені для надання допомоги студентам і мають за мету:

– закріплення та поглиблення знань, одержаних на лекціях і в процесі самостійної роботи з рекомендованими джерелами;

– вироблення у студентів навичок самостійного аналізу норм законодавства України у сфері соціального забезпечення;

– навчання студентів правильному застосуванню теоретичних положень і нормативних матеріалів при вирішенні конкретних справ;

– вироблення у студентів навичок самостійного вивчення обставин конкретної справи, прийняття рішень, грамотного складання тих чи інших документів;

– формування світогляду, розуміння студентами важливості завдань, що стоять перед посадовими особами та органами у сфері соціального забезпечення, та ін.

Виконання контрольної роботи полягає у письмовому вирішенні трьох завдань за одним із наведених варіантів. Студенти, прізвища яких починаються з літери “А” до “І”, виконують варіант І, з “К” до “П” – ІІ, з “Р” до “Т” – ІІІ, з “У” – до “Я” – ІV.

Умови завдання переписувати не потрібно, досить зазначити варіант згідно з початковою літерою свого прізвища та номер завдання.

Спочатку у рішенні зазначити, на яке питання розраховане завдання. Відповіді на  поставлені запитання повинні бути мотивованими, чіткими та лаконічними, містити посилання на чинні нормативні акти. Студенти повинні уважно слідкувати за змінами та доповненнями, які вносяться компетентними органами в нормативні акти з питань соціального забезпечення. Якщо умови завдання дозволяють винести альтернативне рішення, необхідно запропонувати всі можливі варіанти.

Після вирішення всіх завдань дати перелік фактично використаних нормативних актів та додаткової літератури, вказавши їх повну назву, рік, місце видання. У кінці роботи поставити дату і підпис.

 

Варіант 1

 

З а в д а н н я

 

1. З 10 січ. 1999 р. Корнелюк зареєстрований приватним підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування.

21 берез. 2004 р. він звернувся до районного відділу Пенсійного фонду України із заявою про призначення пенсії за віком.

Чи зараховується до загального трудового стажу для призначення пенсії час роботи приватним підприємцем? Якщо зараховується, то за яких умов?

 

2. В період з 20 черв. 1978 р. по 10 верес. 2000 р. Вологін працював зливальником-розливальником мазуту. Після набрання чинності Законом України “Про пенсійне забезпечення” цю професію було включено до Списку № 2, але на підприємстві  атестацію робочих місць за умовами праці не проведено. На цій підставі Вологіну було відмовлено в призначенні пенсії на пільгових умовах.

Чи правомірна така відмова?

 

3. Дудник одержує пенсію за особливі заслуги перед Україною як особа, яка була депутатом міської ради чотирьох скликань. Також він був нагороджений орденом Трудової слави ІІІ ступеня.

Пенсіонер цікавиться, чи правомірно йому було відмовлено у призначенні пенсії за особливі заслуги перед Україною та за цей орден?

 

Варіант 2

 

З а в д а н н я

 

1. Шкурупій після призначення пенсії за вислугу років звільнився, а через шість місяців влаштувався на роботу і працював на посаді машиніста тепловоза на металургійному заводі.

Після того, як Пенсійний фонд України подав позовну заяву до місцевого суду про стягнення з Шкурупія та підприємства надмірно виплаченої суми пенсії за всі роки роботи після призначення пенсії за вислугу років, він звернувся до юрисконсульта підприємства з питанням про правомірність вимог позивача.

Дати аргументовану відповідь.

 

2. Пенсіонер Михейчик цікавиться, чи є для нього обов’язковим перерахунок пенсії з урахуванням внесених до законодавства змін з 1 січ. 2004 р., зокрема змін до Закону України “Про наукову та науково-технічну діяльність” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”?

Чи можна йому зробити перерахунок пенсії із заробітку за два роки роботи за контрактом на посаді доцента кафедри Київського національного університету після призначення пенсії?

 

3. Травмованого внаслідок нещасного випадку на виробництві Онищенка було переведено на три місяці на легшу нижчеоплачувану роботу. Після розслідування нещасного випадку для цього підприємства був також збільшений розмір страхового тарифу.

Головний бухгалтер підприємства поставив перед юрисконсультом такі запитання:

За рахунок яких коштів (підприємства чи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництвах України) доплачувати Онищенку до рівня середньомісячного заробітку? Чи можливо збільшення розміру страхового тарифу, якщо кількість нещасних випадків на виробництві зросла?

 

Варіант 3

 

З а в д а н н я

 

1. Громадянка Івашкіна (55 років) звернулася за призначенням пенсії за віком. На її утриманні перебувала 75-річна матір – інвалід ІІ групи і син 20 років, що навчається.

За яких умов буде призначено пенсію за віком Івашкіній? Чи матиме вона право на надбавки до пенсії?

 

2. Громадянка Німченко народила і виховала до 8 років чотирьох дітей, п’яту дитину від першого шлюбу чоловіка удочерила у віці 6 років, що підтверджується рішенням суду. До народження дітей Німченко працювала на роботах за Списком №2 протягом 10 років.

З якого віку вона матиме право на пенсію?

 

3. Студент Прохоренко віком 23 роки навчався на IV курсі. Відпочиваючи на канікулах в горах він зламав ногу та потрапив до лікарні. Після закінчення лікування комісія МСЕК визнала Прохоренко інвалідом ІІІ групи.

Які умови призначення пенсії у разі інвалідності для студентів? Чи має Прохоренко право на пенсію у разі інвалідності? Як йому буде визначатися розмір пенсії?

 

Варіант ІV

 

З а в д а н н я

 

1. Громадянка Шевчук працювала 4 роки друкарем високого друку в цеху поліграфічного виробництва (список №1), 5 років набирачем на складально-рядковідливних машинах (список №2), 6 років трактористом-машиністом у сільськогосподарському підприємстві, 9 років – ткалею на комбінаті.

Чи має Шевчук право на отримання пенсії за віком на пільгових умовах? Які саме умови є пільговими? Чи можливе та за яким правилом підсумовується страховий стаж працівника, який надає право на призначення пенсії на пільгових умовах?

 

2. Мати трьох дітей – 10, 8, 5 років – звернулася за призначенням пенсії за померлого чоловіка. Двоє дітей (від її першого шлюбу) не усиновлені, але перебували на утриманні у вітчима більше 6 років. Годувальник помер від загального захворювання у віці 42 років. Його страховий стаж складає 10 років, а середній заробіток 500 грн.

На кого з членів сім’ї може бути призначена пенсія у разі втрати годувальника та в якому розмірі? Яким буде рішення у разі відсутності у померлого годувальника страхового стажу?

 

3. За перерахунком пенсій за віком звернулися у січ. 2005 р. пенсіонери Соловейченко та Гринюк. Обидва вважають, що мають для цього підставу. Соловейченку пенсія за віком була призначена у січ. 2003 р., а Гринюку – у трав. 2003 р. Після оформлення пенсії пенсіонери продовжували працювати на тому ж підприємстві до 5 січ. 2005 р.

Чи мають пенсіонери Соловейченко та Гринюк право на перерахунок пенсії? Визначте умови проведення перерахунку пенсії.

 

Н о р м а т и в н і   а к т и  т а   л і т е р а т у р а

 

Конституція України // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. –  Ст. 141.

Про пенсійне забезпечення: Закон України від 05.11.1991 р. № 1788–ХІІ // Там же. – 1992. – № 3. – Ст. 10.

Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 09.07.2003 р. № 1058-IV // Офіц. вісн. України. – 2003. – № 33. – Ст. 1770.

Про наукову і науково-технічну діяльність: Закон України від 13.12.1991 р. № 1977-ХІІ (в ред. Закону України від 01.12.1998 р. №  284-ХІV) // Там же. – 1998. – № 50. –  Ст. 1830.

Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні: Закон України від 21.03.1991 р. №  875-ХІІ // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1991. – № 21.– Ст. 252.

Про пенсії за особливі заслуги перед Україною: Закон України від 01.06.2000 р. № 1767-ІІІ // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 25. – Ст. 1037.

Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням: Закон України від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ // Відом. Верхов. Ради України. – 2001. – № 14. – Ст. 71.

Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV // Там же. – 1999. – № 46-47. – Ст. 403.

Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування: Закон України від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ //  Там же. – 2001. – № 11. – Ст. 47.

Про Положення про Пенсійний фонд України: Указ Президента України від 01.03.2001 р. № 121/2001 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 9. – Ст. 350.

Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання: постанова Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 р. № 1423 // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 37. – Ст. 1588.

Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах: Постанова Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36 // Там же. – 2003. – № 4. – Ст. 102.

Про затвердження Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації: Постанова Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 439 // Там же. – 2001. – № 20. – Ст. 852.

Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній: Постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 // ЗП Уряду України. – 1993. – № 12. – Ст. 273.

Про затвердження переліку посад наукових (науково–педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів ІІІ–ІV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”: Постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 р. № 257 // Офіц. вісн. України. – 2004. – № 10. – Ст. 590.

Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення”: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Пенсійного фонду України від 30.04.2002 р. № 224/30 // Там же. – 2002. – № 27. – Ст. 1300.

Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці: Постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442 // ЗП Уряду України. – 1992. – № 9. – Ст. 211.

Про затвердження Порядку призначення та здійснення страхових виплат потерпілим (членам їх сімей): Постанова правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 31.01.2002 р. № 7 // Бюл. законодавства і юрид. практики України. – 2004. – № 6.

Синчук С.М., Бурак В.Я. Право соціального забезпечення України: Навч. посіб / За ред. С.М. Синчук. – К.: Знання, 2003. – 306 с.

Боготіна Н.Б. Право соціального захисту України: Навч. посіб. – К.: Знання, 2005. – 615 с.