міністерство освіти І НАУКИ україни

національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

програма

навчальної дисципліни

“правова інформація та

комп’ютерні технології в

юридичній діяльності”

 

 

 

 

 

 

 

Затверджено вченою радою академії

(протокол № 10 від 20” 06 2008 р.)

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2008

 

 

Програма навчальної дисципліни Правова інформація і комп'ютерні технології в юридичній діяльності для студентів V курсу денного факультету /Уклад.: В.Г.Іванов, В.В.Карасюк, М.В.Гвозденко. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 10 с.

 

 

 

 

 

 

Укладачі: В.Г.Іванов

                         В.В.Карасюк

                         М.В.Гвозденко 

 

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол №5 від 27.08.2008 р.)

 

 

 

 

 

1. Вступ

Використання комп’ютерних технологій у юридичній діяльності є одним із шляхів удосконалення організації роботи юристів.

Навчальна дисципліна “Правова інформація та комп’ютерні технології в юридичній діяльності” (ПІКТЮД) забезпечує підготовку правознавців до майбутньої самостійної діяльності по професійному використанню інформаційних технологій, пов’язаних з експлуатацією і супроводженням програмного забезпечення  для автоматизації робочих місць правознавців.

Вивчення цієї дисципліни підвищить якість різних форм юридичної практики, правничі компетенції правників щодо використання електронних документів та мережевих ресурсів, електронних джерел навчання, професійних умінь роботи з офісним програмним забезпеченням, мережевими технологіями та спеціалізованими програмними пакетами правового призначення.

Предметом вивчення дисципліни є сучасні інформаційні технології та можливості їх застосування у юридичній діяльності, а також процеси взаємодії права та інформатики.

Задачі вивчення курсу: ознайомлення з поняттями правової інформатики та правової інформації; розгляд принципів побудови інформаційних систем державно-правового характеру; ознайомлення з організаційними, правовими та програмними засобами захисту інформації у комп’ютерних системах; вивчення нормативних документів, що регулюють електронний документообіг і електронний цифровий підпис; опанування засад інформаційно-аналітичного забезпечення законотворчої, правозастосовної та правоосвітньої діяльності; освоєння сучасних і перспективних пакетів правових прикладних програм та проблемно-орієнтованих систем (для практичної роботи з правовою інформацією; для забезпечення електронного документообігу, захисту інформації та ін.); засвоєння прийомів проведення інформаційного пошуку у загальноправових базах даних (нормативні акти України); оволодіння технологією використання пакетів для оптичного розпізнавання правових документів та об’єктів експертного дослідження, автоматизованого бібліотечного комплексу тощо; оволодіння інтерфейсом пакету та практичними навичками створення електронних презентацій; ознайомлення з організацією та технологією доступу до глобальної інформаційної системи Internet та засвоєння прийомів роботи у глобальній комп’ютерній мережі для пошуку, збереження, та аналізу правової інформації та обміну даними.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен

знати: поняття правової інформації, інформаційних моделей; прийоми і засоби захисту інформації у комп’ютерних системах; законодавчі акти, які регулюють електронний документообіг; організацію та прийоми пошуку інформації у загальноправових базах даних; основи використання комп’ютерних технологій у нотаріальній діяльності, цивільному, кримінальному та адміністративному судочинстві; методи пошуку інформації у бібліотечних системах; принципи доступу до інформації у локальних і глобальній комп’ютерних мережах; перспективні напрямки розвитку інформаційних технологій у правознавстві.

уміти: підготувати та відформатувати правовий документ засобами текстового процесора; використовувати засоби автоматизації обробки документів у текстовому процесорі; виконувати обробку табличних даних з допомогою електронної таблиці Excel; організувати захист інформації на комп’ютері у локальній мережі засобами операційної системи; сканувати та розпізнавати дані, уявлені на паперових носіях; використовувати програмні засоби створення електронного цифрового підпису і перевірки дійсності підписів на отриманих документах; виконувати пошук нормативних документів у загальноправових базах даних; створювати електронні презентації; організувати пошук інформації у глобальній мережі Internet.

 

2. Зміст

1. Правова інформація та правова інформатика

Інтеграція права й інформатики: прикладний та змістовий аспекти. Правова інформатика. Поняття про правову інформацію, її законодавче визначення. Юридична діяльність: склад і структура. Інформаційні технології як складова юридичної діяльності. Математичні моделі та комп‘ютерні технології, які застосовуються в юридичній діяльності (поняття моделі, інформаційно-пошукові, експертні, прийняття рішень).

Роль комп‘ютерних технологій у національній програмі правової освіти населення (використання мережевих технологій, електронних правових баз даних, дистанційна освіта тощо).

Інформаційні  системи державно-правового характеру.

 

2. Комп‘ютерні технології у підготовці юридичних документів

Документообіг та корпоративні інформаційні системи. Характеристики, призначення та склад пакету Microsoft Office. Можливості програм Microsoft Office: текстового процесору Word, електронної таблиці Excel, системи управління базами даних Access, електронної пошти Outlook, програми побудови презентацій PowerPoint, програми створення Web-сторінок FrontPage тощо.

Системи зв‘язаних документів різних типів.

 

3. Застосування програм пакету MS Office

Основні функціональні можливості системи Word при створенні юридичних документів. Використання можливостей Excel для статистичної обробки правових даних та побудування діаграм. Введення та редагування даних. Виконання обчислень в Excel. Робота з майстром функцій. Сортування та фільтрування даних. Майстер діаграм. Види діаграм та основні етапи їх будування.

 

4. Основи захисту комп‘ютерної інформації

Загальне уявлення про інформаційну безпеку. Основні види порушення інформаційної безпеки. Постулати захисту даних: адекватність захисту вірогідній загрозі, рівні захисту – правовий, організаційний, технічний; адаптація систем захисту відповідно до умов, що виникають. Види загроз для комп‘ютерної інформації (віруси, несанкціонований доступ, ушкодження носіїв, перехоплення та перекручення інформації у лініях зв‘язку). Засоби протидії загрозам для комп‘ютерної інформації (антивірусні засоби, програми та апаратні засоби захисту від несанкціонованого доступу, створення резервних копій, програмні та апаратні засоби захисту від перехоплення та перекручення тощо). Поняття про комп‘ютерні злочини. Визначення, аналіз та фіксація слідів комп‘ютерних злочинів.

 

5. Технічне та юридичне забезпечення електронного підпису

Електронний бізнес та електронна комерція. Поняття про електронний документ. Закон України “Про електронний документ та електронний документообіг”. Симетричні та несиметричні методи шифрування. Поняття про електронний цифровий підпис. Технічне та юридичне забезпечення режиму електронного підпису. Поняття про криптостійкість засобів ЕЦП. Поняття про дайджест повідомлення. Організаційне забезпечення ЕЦП. Закон про електронний підпис України. Міжнародне визнання електронного підпису.

 

6. Інформаційно-аналітичне забезпечення законотворчої та правозастосовчої діяльності

Комп’ютерна мережа Верховної ради України. Призначення та основні принципи побудови інтегрованої системи інформаційно-аналітичного забезпечення законотворчої діяльності Верховної Ради. Загальноправові бази даних Нормативні акти України (НАУ), “Лига”, “Законодавство”, “Право” та ін. Система “НАУ”: її можливості; пошук документів за різними критеріями, збереження результатів пошуку, робота з власною базою. Технологія оновлення змісту бази даних. Елементи інтелектуального пошуку: підсистема “Эксперт”. Всесвітня електронна мережа правових документів.

 

7. Комп’ютерні технології у нотаріальній діяльності, цивільному, кримінальному, адміністративному судочинстві

Підсистеми автоматизації судової діяльності. Єдиний Нотаріальний реєстр. Реєстр судових рішень. Автоматизована система ведення державного земельного кадастру.

Інформаційно-аналітичні системи у криміналістиці. Інформаційно-довідкові системи криміналістичних обліків. Автоматизована база даних (АБД) “Район”. Структура даних у базі. Експлуатація пакету. Автоматизовані криміналістичні системи кодування і пошуку зображень. Системи “Фоторобот і портретна ідентифікація”, “Автоматична зброя”.

Автоматизація судово-експертних досліджень. Система “Автоекс”.

Експертиза фонограм усного мовлення, дактилоскопічна експертиза, ідентифікація почерку оператора ЕОМ та ін.

 

8. Мережні інформаційні технології

Глобальна комп‘ютерна мережа Internet. Технологічний та соціальний аспекти. Правова характеристика базових понять мережі Internet. Пошук інформації у мережі. Типи інформаційно-пошукових систем. Словникові (пошукові указники) та класифікаційні (пошукові каталоги) системи. Основні пошукові портали. Складання запиту та релевантність (повнота та точність) пошуку. Новітні пошукові технології. Електронні публікації в Internet. Автоматизовані бібліотечні комплекси. Організація складних пошукових запитів.

Локальні комп‘ютерні мережі юридичних установ та організацій. Інформаційні сервіси у локальних мережах.

 

3. Список літературИ

Основи інформатики та обчислювальної техніки: Навч. посіб./ В.Г. Іванов, В.В. Карасюк, М.В. Гвозденко; За заг. ред. В.Г. Іванова. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 328 с.

Правова інформатика: (системна інформатизація законотворчої, правозастосовної, правоохоронної, судочинної та правоосвітньої діяльності в Україні): Моногр. / М.Я. Швець, Р.А. Калюжний, В.А. Савицький та ін.; За ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюжного. – Ужгород: IBA, 2003. – 168 с.

Правова інформатика: Підруч. У 2-х т. – К.: Парлам. вид-во 2004. – Т. 1. – 416 с.

Правова інформатика: Підруч. 2-е вид. доп. та перероб. / За ред. В. Дурдинця, Є. Мойсеєва, М. Швеця. – К.: ТОВ ПанТот, 2007. – 524 с.

Комп‘ютерні технології у підготовці юридичних документів: Навч. посіб. / В.Г. Іванов, В.В. Карасюк, М.В. Гвозденко. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – 113 с.

Інформаційно-пошукова система “АБД – Район”: Навч.-практ. посіб. / В.Г. Іванов, В.В. Карасюк, М.В. Гвозденко та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2000. – 44 с.

Іванов В.Г., Карасюк В.В., Гвозденко М.В. Інформаційно-пошукова система “Нормативні акти України”: Навч. практ. посіб. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2000. – 30 с.

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

 

 

програма

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

правова інформація та

комп’ютерні технології в

юридичній діяльності

 

 

 

 

У к л а д а ч і: ІВАНОВ Володимир Георгійович

      КАРАСЮК Володимир Васильович

      ГВОЗДЕНКО Марина Владиславівна

 

 

 

Відповідальний за випуск В.Г.Іванов

                                                                                      

                                Редактор Н. І. Верховська

                          Комп’ютерна верстка А. В. Яно

 

 

 

План 2008 р., поз. 125

 

Підп. до друку 10.09.2008. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк ризограф. Умовн.друк.арк. 0,625. Облік.-вид. арк. 0,27. Вид. № 64

Тираж 350 прим. Зам. № 3327. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.