міністерство освіти І НАУКИ україни

Національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

 

 

 

програма

 

навчальної дисципліни

“міжнародне співробітництво

в боротьбі зі злочинністю”

 

 

 

Затверджено вченою радою академії (протокол № 2 від 19.09.2007 р.)

 

 

 

Харків

2009

 

 

Програма навчальної дисципліниМіжнародне співробітництво в боротьбі зі злочинністю” / Уклад.: М.В. Буроменський, О.В. Сенаторова, В.М. Стешенко.Х.: Нац. юрид. акад. України, 2009. – 10 с.

 

 

 

 

У к л а д а ч і :            М.В. Буроменський,

                        О.В. Сенаторова,

                        В.М. Стешенко

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 6 від 25.09.2008 р.)

 

 

1. ВСТУП

 

Мета викладання навчальної дисципліни полягає в тому, щоб дати студентам комплексне уявлення про становлення, розвиток і функціонування міжнародного співробітництва держав у боротьбі зі злочинністю, ознайомити їх з основними положеннями міжнародно-правових договорів, звичаїв та рішень міжнародних судових установ у цій сфері регулювання, доктринами провідних учених-міжнародників, засадами діяльності міжнародних кримінальних судів, принципами юрисдикції та правової допомоги у кримінальних справах, а також сучасними тенденціями цієї галузі.

Предметом навчальної дисципліни є система міжнародно-правових норм і принципів, що регулюють співробітництво держав у трьох напрямах: боротьби з міжнародними злочинами, боротьби з транснаціональними злочинами та правової допомоги у кримінальних справах.

Міжнародному співробітництву в боротьбі зі злочинністю відведено важливе місце в процесі навчання і професійної підготовки спеціалістів-правознавців. Курс пов’язаний з різними навчальними дисциплінами, наприклад, „Міжнародне право”, „Міжнародне право у період збройних конфліктів”.

Ознайомившись із курсом, студенти повинні навчитися логічно висловлювати і обґрунтовувати свою точку зору щодо проблем, пов’язаних з міжнародним співробітництвом держав у боротьбі зі злочинністю, вільно оперувати юридичними поняттями і категоріями. Крім того, студенти мають знати положення найважливіших правових документів у сфері співробітництва держав у боротьбі зі злочинністю та вміти застосовувати їх на практиці.

 

2. ЗМІСТ

 

1. Становлення та розвиток міжнародно-правового

співробітництва в боротьбі зі злочинністю

 

Історія розвитку міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю. Зародження і розвиток доктрини міжнародного кримінального права.

Сучасне розуміння міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю як правового комплексу, що об’єднує міжнародне кримінальне право stricto sensu, міжнародне співробітництво в боротьбі з транснаціональними злочинами і міжнародне співробітництво з питань правової допомоги у кримінальних справах.

Правове регулювання міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю. Взаємозв'язок міжнародно-правових норм щодо співробітництва в боротьбі зі злочинністю з нормами національного права. Обов’язок імплементації міжнародно-правових норм щодо співробітництва в боротьбі зі злочинністю національним правопорядком.

Взаємодія норм щодо міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю з нормами права міжнародної відповідальності, права прав людини, міжнародного гуманітарного права.

 

2. Національна і міжнародна кримінальна

юрисдикція

 

Поняття “юрисдикція” в доктрині міжнародного права. Вживання терміна „юрисдикція” в міжнародних нормативних актах.

Юрисдикція держави: поняття і види. Принципи кримінальної юрисдикції держав: територіальний, персональний (активний, пасивний), захисту, універсальний.

Юрисдикція міжнародних судових органів. Визначення міжнародної кримінальної юрисдикції. Обмеження міжнародної кримінальної юрисдикції за предметом, колом осіб, часом, територією. Види міжнародної кримінальної юрисдикції: обов’язкова /факультативна; виключна /паралельна; пріоритетна /комплементарна. Імперативна міжнародна кримінальна юрисдикція.

Колізія юрисдикцій держави і міжнародних кримінальних судів.

 

3. Міжнародне кримінальне право.

Міжнародні злочини

 

Поняття та предмет регулювання міжнародного кримінального права.

Джерела міжнародного кримінального права (договори, звичаї, загальні принципи права, судові рішення, внутрішнє право міжнародних кримінальних судових установ, рішення міжнародних організацій, доктрина): їх значення та ієрархія. Роль і значення проектів міжнародних кримінально-правових документів: Кодексу злочинів проти миру і безпеки людства, Статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння.

Принципи міжнародного кримінального права, їх зв’язок з принципами національного кримінального права.

Суб’єкти міжнародного кримінального права. Міжнародна кримінальна відповідальність індивідів.

Визначення поняття “міжнародні злочини”, їх види. Відмінність міжнародних злочинів від транснаціональних злочинів і національних злочинів.

Геноцид: поняття, правове закріплення. Практика Міжнародного суду ООН з питань геноциду. Практика Трибуналів щодо колишньої Югославії та щодо Руанди.

Злочини проти людяності: термінологічні особливості, основні ознаки, правове регулювання. Види злочинів проти людяності. Проблема відсутності національної імплементації.

Воєнні злочини: основні ознаки, правове регулювання, класифікація.

Злочин агресії, проблеми визначення поняття і правового регулювання боротьби з ним. Особливий суб’єктний склад. Роль Ради Безпеки ООН у вирішенні питання про наявність агресії, проблеми її констатації. Юрисдикція Міжнародного кримінального суду щодо агресії у контексті внесення змін до Статуту у 2009 р.

Перспективи розширення переліку міжнародних злочинів.

 

4. Міжнародні кримінальні суди.

Міжнародний кримінальний процес

 

Генезис міжнародної кримінальної юстиції, його етапи.

Нюрнберзький і Токійський військові трибунали: їх юрисдикція, судоустрій, процедура провадження і правова оцінка діяльності. Розробка проектів міжнародних кримінальних судових органів у повоєнний час.

Міжнародні кримінальні трибунали щодо колишньої Югославії та щодо Руанди: особливості утворення, юрисдикція, судоустрій, процедура провадження. Найвідоміші справи.

Міжнародний кримінальний суд: процедура утворення, статус, джерела, юрисдикція, судоустрій, процедура провадження. Ґрунтовні відмінності від попередніх міжнародних судових органів. Перші справи Міжнародного кримінального суду. Міжнародний кримінальний суд і Україна.

Проблема колізії юрисдикцій міжнародних судів, а також міжнародних судів і держав.

 

5. Міжнародне співробітництво в боротьбі

з транснаціональними злочинами

 

Поняття, правове регулювання та суб’єкти міжнародного співробітництва в боротьбі з транснаціональними злочинами.

Поняття “транснаціональні злочини”, їх відмінність від міжнародних злочинів. Види транснаціональних злочинів.

Відповідальність за транснаціональні злочини.

Піратство.

Контрабанда.

Підробка грошей та цінних паперів.

Розповсюдження наркоманії та незаконна торгівля наркотиками.

Захоплення літаків та інші незаконні дії проти безпеки цивільної авіації.

6. Нові напрями міжнародно-правового співробітництва в боротьбі з транснаціональними злочинами

 

Тероризм: поняття, види, правове регулювання боротьби з ним.

Торгівля людьми.

Розповсюдження порнографії.

Організована злочинність: поняття, правове регулювання.

Легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом (“відмивання грошей”).

Корупційна злочинність.

Злочини, пов’язані з використанням комп’ютерної мережі.

 

7. Міжнародне співробітництво з питань правової

допомоги у кримінальних справах

 

Екстрадиція: поняття, правове регулювання. Відмежування понять “видача обвинувачених”, “передача засуджених для відбування покарання” і “передача осіб міжнародним кримінальним судам”.

Юридичні та фактичні підстави для екстрадиції.

Екстрадиційні обмеження: принцип „подвійної кримінальності”, принцип спеціалізації, „система мінімального терміну покарання”.

Підстави для відмови в екстрадиції: традиційні і новітні.

Екстрадиція на основі універсального принципу юрисдикції.

Визначення, правова регламентація і принципи правової допомоги у кримінальних справах. Органи держави, компетентні здійснювати діяльність з надання правової допомоги.

Традиційні форми співробітництва національних органів з питань правової допомоги у кримінальних справах.

Підстави для відмови в наданні правової допомоги у кримінальних справах.

 

 

8. Універсальні та регіональні організаційно-правові

механізми боротьби зі злочинністю. Україна

і міжнародно-правове співробітництво

в боротьбі зі злочинністю

 

Боротьба зі злочинністю в рамках ООН.

Співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю в рамках Ради Європи.

Співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю в рамках СНД.

Інтерпол: історія утворення, структура, функції. Національні центральні бюро Інтерполу: статус, призначення.

Україна в міжнародно-правовому співробітництві держав у боротьбі зі злочинністю.

 

3. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

Україна у міжнародно-правових відносинах. Зб. документів. – Кн. 1. Боротьба зі злочинністю та взаємна правова допомога. – К.: Юрінком Інтер, 1996.

Український часопис міжнародного права. Спец. випуск: “Міжнародний кримінальний суд”. – 2003. – №4.

Кримінальне право України. Особлива частина. / За ред. М.І. Бажанова, В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – К.: Юрінокм Інтер, 2004.

Буроменський М.В. Деякі судження про поняття міжнародного кримінального права // Вісн. Акад. прав. наук України. – 2003. – № 2-3 (33-34) – Х.: Право, 2003. – С. 359-370.

Смирнов М.І. Актуальні питання удосконалення інституту взаємної правової допомоги у кримінальних справах // Життя і право. – 2004. – № 4. – С. 52-60.

Касынюк О.В. Новое в выдаче и передаче обвиняемых (осужденных) по современному международному праву // Пробл. законності. – Вип. 56. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2002. – С. 188-196.

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

 

 

 

 

програма

 

навчальної дисципліни

“міжнародне співробітництво

в боротьбі зі злочинністю”

 

 

 

 

 

Укладач: БУРОМЕНСЬКИЙ Михайло Всеволодович,

СЕНАТОРОВА Оксана Василівна,

СТЕШЕНКО Володимир Миколайович

 

 

Відповідальний за випуск М.В. Буроменський

 

Редактор Л.В. Русанова

Коректор Л.М. Рибалко

Комп’ютерна верстка А. В. Яно

 

 

 

 

 

План 2007, поз. 51

 

Підп. до друку 02.12.2008. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 0,625. Облік.-вид. арк. 0,23. Вид. № 86.

Тираж         прим. Зам. № 3389. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.